День українського добровольця — 2018 відбувся!

В середу, 14 березня 2018 року, вся країна відзначила досить молоде для нашої Держави свято — День українського добровольця. Дніпро не лишається осторонь, відтак у Громадському інформаційно-виставковому центрі «Mediaprostir» відбулася неформальна зустріч із бійцями-доброволяцями.

Мешканці та гості міста поспілкувалися із бійями, зокрема із тими, хто брав безпосередню активну участь у бойових діях на Сході, людьми, які свідомо, за покликом власного серця, у найкритичніший момент стали на захист своєї Батьківщини.

День українського добровольця — свято, що відзначається в Україні 14 березня. В цей день 2014 року перші 500 бійців-добровольців Самооборони Майдану прибули на полігон Нові Петрівці для формування першого добровольчого батальйону.

День установлений 17 січня 2017 року Верховною Радою України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, сприяння дальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві, посиленню суспільної уваги та турботи до учасників добровольчих формувань та на підтримку ініціативи громадськості.

За відповідну постанову № 4261 «Про встановлення Дня українського добровольця» на пленарному засіданні українського парламенту проголосував 231 народний депутат.

Постановою рекомендовано Кабінету Міністрів розробити із залученням громадськості, а також активних учасників добровольчих формувань, які брали участь у Революції гідності (листопад 2013 — лютий 2014), та затвердити в місячний термін із дня прийняття постанови комплексний план заходів з відзначення на державному рівні Дня українського добровольця. Зокрема передбачено проведення щороку заходів із належного вшанування подвигу українських добровольців; проведення у навчальних закладах, військових частинах, закладах культури тематичних заходів, бесід про масові акції громадського протесту в Україні, що відбувалися в листопаді 2013 — лютому 2014 року, та про участь у них добровольчих формувань.

14 березня 2017 року по всій Україні відбулися заходи з відзначення Дня українського добровольця.

Командир добровольчого підрозділу «Сармат» Олександр Писаревський наголосив на тому, що:

«Добровольчий рух був унікальним явищем навіть для історії України, хоч ми і знаємо про отаманщину, яка мала дещо негативний відтінок. Але наразі добровольчий рух не тільки не зашкодив України, а призвів до того, що держава була укріплена і врятована»

Військові-добровольці поділися спогадами про бойові будні та перебування на передовій, про життя після повернення з війни, обговорили актуальні проблеми сучасності та дали відповіді на запитання присутніх.