Підсумки засідання НКРЗІ від 07.11.2017

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія

07.11.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів Комісія:

— схвалила проект рішення НКРЗІ «Про затвердження Порядку проведення аналізу ринків певних телекомунікаційних послуг та визначення операторів, провайдерів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках таких послуг» та

вирішила подати цей проект на погодження до заінтересованих державних органів.

П’ятий рік НКРЗІ здійснює спроби розширити власні повноваження та запровадити норми та положення законодавства ЄС у сфері телекомунікацій (електронних комунікацій) через проекти нормативно-правових актів без внесення змін до Закону України «Про телекомунікації», порушуючи вимоги Конституції та законодавства України.

Раніше органи влади не погоджували попередні варіанти цього НПА, зокрема Держпідприємництво, Державна регуляторна служба України та АМКУ, які приймали рішення про відмову у погодженні.

Проте, як і раніше, НКРЗІ не чекаючи рішення законодавчого органу вкотре приймає рішення, яке не враховує зауваження, а також висновки, здійснені громадськістю в рамках попередніх консультацій, які відбулися 14.06.2017.

Комісія з питань науки та ІТ направила в НКРЗІ офіційну позицію щодо не підтримки проекту Порядку та готує відповідне звернення до заінтересованих державних органів (Державної регуляторної служби України та АМКУ).

— погодила без зауважень проект наказу Міністерства юстиції України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України «Про внесення змін до деяких наказів Міністерства юстиції України, Адміністрації Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України».

За повідомленням НКРЗІ, проект спрямований на забезпечення належного рівня електронної ідентифікації осіб за допомогою електронного цифрового підпису шляхом уточнення Вимог до форматів, структури та протоколів.

— схвалила проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Положення про державне регулювання номерного ресурсу телекомунікаційної мережі загального користування України, які спрямовані на спрощення умов розподілу та використання номерного ресурсу» та вирішила подати його на погодження до заінтересованих державних органів.

— висловила позицію щодо доцільності прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України „Про радіочастотний ресурс України“ щодо забезпечення впровадження нових радіотехнологій», реєстраційний номер 7181 від 05.10.2017.

Проектом Закону пропонується, зокрема, надати визначення термінів «рефармінг смуг радіочастот», «технологічна нейтральність» та встановити повноваження НКРЗІ щодо визначення необхідності проведення рефармінгу у затвердженому Комісією порядку, визначити підстави для прийняття НКРЗІ рішення про проведення рефармінгу, упорядкувати питання видачі ліцензій за результатами рефармінгу тощо.

Згідно з висновком Головного науково-експертного управління ВРУ:

— щодо рефармінгу — «запропонована новела передбачає доволі широкі повноваження національного регулятора в питаннях, які частково вже унормовані чинним законодавством, звуження прав суб’єктів господарювання в телекомунікаційній сфері, містить певні корупційні ризики»;

— щодо технологічної нейтральності — «закладена вибірковість застосування матиме ознаки антиконкурентних дій».

— прийняла рішення про проведення тендера на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України для впровадження радіотехнології «Міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок IMT» в смугах радіочастот 2510−2545 МГц, 2565−2570 МГц, 2630−2665 МГц, 2685−2690 МГц,

затвердила Умови тендера та утворила Тендерну комісію з проведення тендера на отримання ліцензій на користування радіочастотним ресурсом України, а також призначила осіб, відповідальних за приймання та зберігання документів, які подаються суб’єктами господарювання для участі у тендері.

До 10 листопада цього року на веб-сторінці Комісії та в офіційному Бюлетені НКРЗІ буде опубліковано Оголошення про проведення тендеру та Умови тендеру.

Повідомлення про намір взяти участь у тендері та інші документи тендерної пропозиції прийматимуться НКРЗІ із 13 листопада по 22 грудня 2017 року включно.

Датою початку тендеру, яка є датою визначення серед претендентів на участь у тендері вже безпосередньо його учасників,

затверджено 23 січня 2018 року.

Проведення власне торгів «з голосу» та визначення переможців попередньо заплановано на кінець січня 2018 року.

— погодила із зауваженням проект розпорядження Кабінету Міністрів України «Про затвердження плану заходів з реалізації Концепції державної політики у сфері захисту прав споживачів на період до 2020 року», надісланий Міністерством економічного розвитку і торгівлі України.

Зауваження стосується виключення НКРЗІ із виконавців розпорядження через відсутність повноважень органу державного нагляду (контролю).