Перші рішення ВРУ щодо сфери телекомунікацій

10 вересня Верховна Рада України прийняла за основу низку законопроектів.

Так, прийнято проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення переліку видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, реєстр.№ 1050.

Законопроектом пропонується усунути неузгодженості, що існують між окремими нормами Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» та Закону України «Про телекомунікації» в частині ліцензування діяльності у сфері телекомунікацій, оскільки відповідно до частини другої статті 21 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» ліцензування у сфері телекомунікацій втрачає чинність з 01.01.2018 року, тоді як Закон України «Про телекомунікації» містить приписи щодо необхідності ліцензування у цій сфері.

Висновок комітету 05.09.2019

Проте, за Висновком Головного науково-експертного управління 03.09.2019, висловлено низку зауважень та пропозицій, які буде необхідно врахувати при підготовці до другого читання, термін якої, за рішенням ВРУ, скорочено у двічі.

Громадськість готувала низку зауважень до тексту проекту, який готувався до розгляду депутатами попереднього скликання, який є тотожним. З урахуванням сьогоднішнього рішення ВРУ, буде направлено додаткового листа для розгляду.

Іншім рішенням ВРУ прийняла за основу проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства, реєстр.№ 1009.

Зокрема, законом вносяться доповнення до частини другої статті 5 Закону України «Про радіочастотний ресурс України», згідно з якими Національне антикорупційне бюро України та Державне бюро розслідувань отримують статус спец користувача, який не платить за радіочастотний ресурс.

Також, до основних новел законопроекту можна віднести пропозиції щодо:

— вилучення із КПК та Закону України «Про статус народного депутата України» норми, яка забороняє без згоди Верховної Ради України здійснювати обшук народного депутата України, огляд його особистих речей і багажу, транспорту, жилого чи службового приміщення, а також втручатися у таємницю листування, телефонних розмов та іншої кореспонденції (ч. 3 ст. 482 КПК, ч. 2 ст. 27 Закону України «Про статус народного депутата України» в редакції проекту);

— надання Національному антикорупційному бюро України та Державному бюро розслідувань права самостійно здійснювати зняття інформації з транспортних телекомунікаційних мереж у рамках проведення негласних слідчих та розшукових дій (ч. 4 ст. 263 КПК в редакції проекту).

За Висновком Головного науково-експертного управління 05.09.2019 законопроект потребує доопрацювання із урахуванням висловлених зауважень і пропозицій.

Також, ВРУ прийняла за основу проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо зменшення тиску на бізнес, реєстр.№ 1080, яким, зокрема, з Кримінального кодексу України виключається стаття 205 «Фіктивне підприємництво», а також у примітці статті 212 (Ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)) уточнюється суми значного, великого, особливо великого розміру, які відповідно заміняються на суми «три тисячі», «п'ять тисяч» та «сім».

Висновок Головного науково-експертного управління 05.09.2019

Прийнято за основу проект Закону про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг, реєстр.№ 1053−1.

Висновок Головного науково-експертного управління 09.09.2019

Прийнято за основу проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг, реєстр.№ 1073.

Висновок Головного науково-експертного управління 04.09.2019