Підсумки засідання НКРЗІ

24.09.2019 відбулося чергове засідання НКРЗІ.

В ході засідання Комісія, зокрема:

прийняла за основу проект рішення НКРЗІ «Про внесення змін до Переліку радіоелектронних засобів та випромінювальних пристроїв, на експлуатацію яких потрібен дозвіл на експлуатацію радіоелектронного засобу або випромінювального пристрою».

За інформацією НКРЗІ зміни дозволять:

  1. організувати радіомережу WiFi для доступу в Інтернет на колісних транспортних засобах, через діючі в Україні мережі рухомого стільникового зв’язку;
  2. зацікавленим авіакомпаніям та власникам морських лайнерів надаватипослуг доступу до Інтернет чи телефонного зв’язку в межах повітряного та морського простору України шляхом застосування мікробазових станцій GSM-1800/LTE або точок доступу WiFi, експлуатаційні та технічні параметри яких гармонізовані із рекомендаціями СЕРТ. Доступ до Інтернет забезпечуватиметься через спеціальні станції супутникового зв’язку Ku та Ka діапазонів, що встановлені на борту, експлуатаційні та технічні параметри яких також пропонується гармонізувати із рекомендаціями СЕРТ.

Зауваження та пропозиції до проекту прийматимуться НКРЗІ до 25 жовтня 2019 року.

вирішила провести до 01 січня 2020 року аналіз ринку послуг транзиту трафіку у фіксованій телефонній мережі загального користування. У термін до 25 жовтня 2019 року оператори телекомунікацій, що здійснюють діяльність у сфері телекомунікацій і є постачальниками та споживачами послуг транзиту трафіку на мережах фіксованого зв’язку, повинні надади до НКРЗІ відповідну інформацію щодо показників своєї діяльності.

схвалила проект Меморандуму про взаєморозуміння між НКРЗІ (Україна) та Комісією з питань регулювання суспільних комунікацій Латвійської Республіки щодо співробітництва у сфері регулювання електронних комунікацій.

схвалила проект Меморандуму про взаєморозуміння та співпрацю між Міністерством цифрової трансформації України, Комітетом Верховної Ради України з питань цифрової трансформації, НКРЗІ, BRDO, компаній «Хуавей Україна» та асоціаціями: «Телас», ІнАУ, «Телекопалата».

Зокрема, метою його є:

підготовка обстежень наявності широкосмугових мереж доступу до Інтернету на всій території України;

вивчення доступності підключення до широкосмугових мереж доступу до Інтернету для споживачів на всій території України;

вивчення доступності підключення до широкосмугових мереж доступу до Інтернету для закладів освіти, медицини, місцевих органів влади, органів місцевого самоврядування, інших об’єктів соціальної інфраструктури на всій території України.

Міністерство цифрової трансформації України визначається у якості бенефіціара та координатора передбачених заходів, при цьому витрати, пов’язані з імплементацією Меморандуму, покриватимуться сторонами виключно в межах зон відповідальності. Термін дії документу 12 місяців. Цікаво, але підписання не підтримав один член НКРЗІ — Бісюк.

За інформацією, Меморандум підписано сторонами у приміщенні КМУ.

визначила Перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) (далі — Перелік) у 2020 році. Даний Перелік буде подано для внесення до інтегрованої автоматизованої системи державного нагляду (контролю) до 15 жовтня 2019 року.