Державний нагляд, чого чекати від НКРЗІ у 2020?

Порядок здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій у найближчий час може бути скасовано…

Порядок здійснення державного нагляду за ринком телекомунікацій у найближчий час може бути скасовано, а на ринку можуть відбутися відповідні зміни. Про це було сказано представниками НКРЗІ на нараді 3 жовтня при обговоренні змін до Положення про якість телекомунікаційних послуг та Положення про вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж з метою здійснення державного нагляду у сфері телекомунікацій.

Усім відомо, що проблеми з організацією та проведенням заходів державного нагляду виникли давно і тому змушує НКРЗІ шукати інших підходів.

Спроба НКРЗІ виконувати вимоги одних законів та ігнорувати вимоги інших, безпідставно розширяти власні повноваження, призвели до того, що більшість проектів змін до НПА не знайшли підтримки ринку та ДРС, при цьому остання, через те, що розробку проектів здійснено з порушенням принципів державної регуляторної політики, неодноразово відмовляла в їх погодженні.

Можливо така ситуація могла би існувати безкінечно, наприклад до прийняття нових законів, але ж ВРУ шостий рік зволікає з прийняттям необхідних змін, пропонуючи безглузді новації, а рішення Президента щодо 4G та 5G, новацій, анонсованих стосовно «Держави у смартфоні», змушують пришвидшити процес впровадження технологій. Тому в НКРЗІ йде пошук механізмів, як обійти ті чи інші перепони.

В «старій шухляді» підрозділів регулятора напевно можна знайти «новації», наприклад ті, які декілька років тому вже були відхилені, але сьогодні, на хвилі негайних перетворень у державі (на думку окремих представників НКРЗІ), вони можливо і спрацюють.

І тоді «мрія поколінь наглядовців», коли «одинокий, вільно відв’язаний інспектор» буде заходити в любий час на підприємство і перевіряти все, що заманеться, при цьому разом з ним зайдуть представники правоохоронних та спеціальних органів, в купі з фахівцями «карманних» організацій, що отримали від НКРЗІ погодження на перевірки або вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, можливо і збудеться. Але це мабудь…

А поки, НКРЗІ планує точкові зміни до діючих НПА.

Так, вносяться зміни до Форми № 11-ЯТП Положення про якість, яка доповнюється додатковими рядками про значення мінімальних або розрахункових швидкостей передавання та приймання даних.

Також, у Положення про вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, вносяться уточнення щодо вимірювань якість послуги, хоча вона не є характеристикою мережі, а також доповнюється додатками — Методиками вимірювань параметрів якості.

Таким чином, ці Методики (розроблені доречи УДЦР) стають частиною нормативно-правового акту, обов’язкові для застосування суб’єктами ринку.

Ще рік тому Комісія з питань науки та ІТ направила зауваження та пропозиції, про те вони в більшості так і не враховані. На думку експертів, більшість новацій не відповідає вимогам Закону «Про метрологію та метрологічну діяльність», повноваженням НКРЗІ, тощо.

Цікаво, але застарілу норму, стосовно того, що вимірювання можна проводити із залученням на договірній основі інших суб’єктів господарювання, що мають право за погодженням з НКРЗІ проводити вимірювання параметрів телекомунікаційних мереж, з проекту так і не виключають. І не дивно, але ж таке погодження сьогодні має лише один суб’єкт, все той же УДЦР.

Чи є це монополією на вимірювання, хай визначає відповідний орган. Але ситуація цікава. До того ж, на цей час не відомо, чи залишиться УДЦР у державній власності, чи буде відданий він на приватизацію? Дуже смачний шматочок, до того ж з Методиками та погодженнями.

НКРЗІ направила до Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України пропозиції щодо включення УДЦР до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. Яке буде рішення, узнаємо згодом.

Тим часом НКРЗІ визначила Перелік суб’єктів господарювання, які підлягають плановим заходам державного нагляду (контролю) у 2020 році згідно з додатком.

За інформацією, проекти змін щодо якості у найближчий час будуть винесені для схвалення на засідання НКРЗІ.

Що буде надалі з державним наглядом, узнаємо пізніше.