НКРЗІ опановує ZOOM та розглядає протиправні пропозиції органів влади

НКРЗІ провела перше засідання у режимі прямої трансляції

19 травня пройшло перше засідання НКРЗІ в режимі відеоконференції.

Так, НКРЗІ погодила проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню», розробленого МВС України (проект на сайті МВС відсутній).

НКРЗІ зазначило, що законопроектом пропонується ввести додаткові обмеження прав та свобод громадян і суб’єктів господарювання у законному користуванні радіочастотним ресурсом України у повсякденній діяльності правоохоронних органів.

Крім того законопроект покладає обов’язок на операторів телекомунікацій встановлювати за власні кошти на своїх телекомунікаційних мережах додаткові технічні засоби для потреб правоохоронних органів (технічні засоби виявленні керування безпілотним повітряним судном), що призведе до вимушених додаткових фінансових витрат суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері телекомунікацій та сприятиме підвищенню тарифів на телекомунікаційні послуги з боку вказаних суб’єктів.

Іншим рішенням НКРЗІ погодила проект постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання функціонування Національної телекомунікаційної мережі», що розроблено Держспецзв’язку, із зауваженнями.

Як було визначено НКРЗІ, надання послуг НТМ фактично передбачає здійснення діяльності у сфері телекомунікацій, у тому числі з використанням радіочастотного ресурсу, що потребує дотримання вимог законів України «Про телекомунікації» та «Про радіочастотний ресурс», проте це не враховано в проекті.

НКРЗІ вважає, що використання ресурсів телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій, у тому числі операторів НСКЗ, та їх досвід у наданні телекомунікаційних послуг та/або послуг конфіденційного зв’язку дозволить забезпечити безперервну та стійку роботу НТМ та в цілому сприятиме сталості телекомунікаційної мережі загального користування.

Гостра дискусія розгорілася в ході обговорення питання про внесення змін до Розрахункових такс за послуги пропуску трафіку до телекомунікаційних мереж операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринках послуг пропуску трафіку.

Рішення НКРЗІ передбачає зменшення розрахункових такс за термінацію міжміського телефонного та рухомого (мобільного) телефонного трафіку на телекомунікаційних мережах операторів телекомунікацій з істотною ринковою перевагою на ринку послуг термінації голосового трафіку на телефонних мережах рухомого (мобільного) зв’язку з 0,12 до 0,08 грн./хв.

Розрахункові такси за інші послуги пропуску трафіку залишаються без змін.

При цьому ПрАТ «Київстар» звернулася до Бюджетного комітету ВРУ, комітету з питань цифрової трансформації, комітету з питань фінансів та Мінфінупро ускладнення, які можуть виникнути для інвестицій у 4 G, через неефективні регуляторні механізми.

НКРЗІ за результатами обговорення затвердила нові такси, але змінила термін їх введення, не з 4 кварталу 2020 року, а з 1 січня 2021 року.

Хід обговорення можна переглянути у запису.