Підсумки засідання НКРЗІ від 13.06.2017

13.06.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ. У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів регулятор

13.06.2017 відбулось чергове засідання НКРЗІ.

У блоці питань щодо розгляду проектів законові та нормативно-правових актів регулятор:

— погодив проект

постанови Кабінету Міністрів України «Про реалізацію і моніторинг ефективності персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», підготовлений Держспецзв’язку, із зауваженнями.

Зауваження НКРЗІ стосуються лише пункту 5 проекту постанови, яким пропонується покласти на НКРЗІ невластиві їй обов’язки, що не відповідає вимогам чинного законодавства.

Представники громадськості в ході обговорення висловили позицію щодо доцільності відхилення проекту, створення робочої групи для відпрацювання правового механізму виконання вимог Указу.

Зокрема, було відмічено, що проект не відповідає засадам державної регуляторної політики, копіює дії агресора-РФ та є їх аналогом системи СОРМ-3 (Ревізор), веде до вакханалії та марнотратства бюджетних коштів, при цьому правового механізму вирішення питання так ї не запропоновано, як процесу блокування так і питань державного нагляду.

Зі слів Олега Гусєва, новації проекту щодо встановлення операторами на власних мережах комплексів кібербезпеки Держспецзв’язку не відповідає вимогам Закону «Про телекомунікації», зокрема ст. 39. Крім того, незрозумілим залишаються новації поєднання вимог Указу про санкції з питаннями оперативно-технічного управління телеком мережами в умовах надзвичайних ситуацій, надзвичайного та воєнного стану, які на цей час не встановлені.

— прийняв рішення затвердити висновок НКРЗІ стосовно висловлення позиції щодо не доцільності прийняття проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» щодо врегулювання деяких питань ліцензійних та дозвільних процедур", реєстраційний номер 6456 від 17.05.2017, у зв’язку із зауваженнями до нього.

На думку НКРЗІ запропоновані зміни не узгоджуються із Законом України «Про телекомунікації», який встановлює правову основу діяльності у сфері телекомунікацій, визначає повноваження держави щодо управління та регулювання зазначеної діяльності, а також права, обов’язки та засади відповідальності фізичних і юридичних осіб, які беруть участь у даній діяльності або користуються телекомунікаційними послугами.

НКРЗІ пропонує залишити питання ліцензування, дозвільних процедур та плати їх проведення за нормами спеціального закону (про телекомунікації), які суттєво відрізняються від норм Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» не на користь ліцензіатів ринку телекомунікацій.

— погодив проект постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України» без зауважень.

За інформацією НКРЗІ, Держспецзв’язку доповнило План використання новою позицією 22.1 «міжнародний рухомий (мобільний) зв’язок ІМТ. Це сприятиме гармонізації із Європейським Союзом використання смуг радіочастот в Україні для систем рухомого (мобільного) зв’язку четвертого покоління у діапазоні 1800МГц, що дозволить застосувати принцип технологічної нейтральності у цьому діапазоні та сприятиме ефективному розвитку ринку телекомунікацій та підвищенню конкурентоспроможності.

Доповнення також гармонізують використання смуг радіочастот в Україні із ЄС для двох радіотехнологій, а саме «Медичні радіоімплантанти» (п. 47 Плану) та «Радіолокаційні вимірювання» (п. 49 Плану). Внесення змін надасть можливість доступу на ринок України та використання на бездозвільній основі більш широкого спектру гармонізованих з вимогами ЄС пристроїв короткого радіусу дій (медичні радіоімплантанти, пристрої для вимірювання рівня заповнення закритих резервуарів, автомобільні радари безпеки дорожнього руху тощо).

— прийняв рішення внести до Плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів на 2017 рік зміни, зокрема щодо коригування термінів виконання окремих пунктів.

— затвердив фінансовий план УДЦР на 2018 рік.