Freedom House відмітив Україну як державу з частковою свободою в Інтернеті

04.12.2018 в Ukraine Crisis Media Center Online відбулася пряма трансляція та обговорення презентації звіту організації Freedom House «Свобода в мережі 2018».

Україну знов віднесена до переліку країн з частковою свободою в Інтернеті.

Про це на прес-конференції сказав директор досліджень в області технологій і демократії Freedom House Адріан Шахбаз.

«Можу зазначити, що Україна знаходиться серед країн, в яких за останні 5 років відбулося найбільше обмеження свободи в Інтернеті», — сказав Шахбаз.

-
Freedom House відмітив Україну як державу з частковою свободою в Інтернеті

За його словами, спостерігається тенденція щодо зменшення свободи в мережі в Україні.

У свою чергу, глава представництва Freedom House Метью Шааф заявив, що позитивним є розширення доступу до Інтернету серед громадян України.

Серед негативу він зазначив блокування готельних Інтернет-ресурсів, переважно проросійських, а також спроби ввести законопроектом № 6688 кримінальну відповідальність за «технологічний тероризм».

Також типовим є факт проведення регулярних хакерських атак на українські ресурси.

В ході обговорення було наведено приклади негативних законопроектів, зокрема № 9306 щодо встановлення кримінальної відповідальності за наклеп, який є нічим іншим, як копією норм та положень злочинних диктаторських «законів 16 січня», № 9340, який штучно доповнює визначення терміну «інформаційна безпека» словами «інформаційно-психологічний вплив», що дасть можливість вільно трактувати ситуацію з впливом на свідомість, переносячи удар не на технології деструктивних ідеологій та іншого негативного інформаційно-психологічного впливу, а на ЗМІ, Інтернет, соціальні мережі тощо, № 9275, яким створюється механізм введення цензури, свавільного і незаконного втручатись у свободу вираження поглядів та діяльність ЗМІ (у тому числі, Інтернет-видань), що є особливо загрозливою в умовах наближення виборів, які в купі створюють підґрунтя для створення авторитарної держави та скасування курсу держави на демократичні перетворення.

Повну версію можна переглянути тут.