Представники громадськості, професійних і творчих спілок, волонтери та активні члени громадянського суспільства України звернулися до міжнародної спільноти

Громадськість проти скатування України в бік тоталітаризму та намагання повернутися до махрової радянщини

Після п’ятирічного правління режиму Порошенка, суспільство очікувало на очищення країни від корупції, мародерства, хабарників та лицемірів, на впровадження кардинальних змін, що допоможуть зробити нарешті Україну вільною, незалежною, успішною країною.

Проте, замість ухвалення законів, необхідних для виконання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС і розширення співпраці з Євросоюзом і НАТО, проведення демонополізації ключових галузей, звільнення бізнесу від свавілля чиновників і рейдерів, проведення аудиту державних функцій та скорочення чисельності органів влади, захисту прав людини та основоположних свобод, суспільство отримало від «Слуг Народу» низку законопроектів, які по суті дублюють норми та положення злочинних законів Януковича, проти яких повстав Майдан у 2014 році.

Через поглиблення економічної, політичної, правової та гуманітарної кризи, яка набрала загрозливих масштабів для існування держави та нормальної життєдіяльності суспільства. Посилюється критика збоку всіх верст населення.

Але, замість виправлення ситуації, владою готуються законопроекти направлені на спробу придушення будь-якої критики, введення цензури в Україні, порушення основоположних прав та свобод людини, фактичного відходу України від демократичних цінностей.

Так, зокрема, скандальні проекти законів про медіа та дезінформацію передбачають жорстку цензуру з боку держави та непомірно високі штрафи за розмиті та неточно сформульовані «порушення». Ця цензура фактично стане інструментом для тиску на активну частину громадянського суспільства, зокрема драконівськими методами часів Радянського Союзу.

Громадськість констатує, що проекти законів не відповідають Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, рішенням Європейського суду з прав людини, Угоді про Асоціацію та європейському вибору України, повторюють аналогічні норми «диктаторського закону» 16-го січня 2014 року, прийнятих злочинною владою та скасованих завдяки Революції Гідності, насаджують в країні практики держави агресора-Росії, Північної Кореї, тощо, щодо тотального контролю за громадянами та блокування (обмеження доступу) без рішень суду до інформації (інформаційних ресурсів), фактично надають Національній раді з питань телебачення і радіомовлення повноваження на кшталт російського «Роскомнадзору».

Наявність потужних інструментів цензури в законодавстві України під час гібридної агресії з боку Росії стане загрозою для молодої демократії і може призвести до повернення в часи тоталітаризму.

Використавши усі можливі шляхи достукатися до очільників владних кабінетів, представники громадянського суспільства направили Звернення до міжнародної спільноти.

Громадськість вимагає зупинити насаджування в країні практик та «досвіду» тоталітарних країн, блокувати усі механізми направлені на повернення до махрової радянщини, припинення її антинародних рішень та дій, направлених на скасування Конституційних прав і свобод громадян.

Звернення до міжнародної спільноти направлено до керівництва ООН, держав G7, ЄС, ОБСЕ, СКУ, їх посольствам та представництвам в Україні, структурам, що опікуються правами людини, питаннями свободи ЗМІ.

Рекомендовані публікації