Чи є в Україні потенціал для російського запозичення?

22 червня деякі московські провайдери заблокували пошукову систему Google на вимогу Роскомнадзору.

Кілька великих російських провайдерів досить оперативно відгукнулися на розпорядження. В результаті протягом як мінімум трьох годин для багатьох користувачів сервіси google.ru виявилися недоступні.

«Що це було?» — питання, яке навперебій задавали російські користувачі і колеги журналісти собі, один одному, чиновникам і владі. Це політика? Ну, да, Google вже давно і неодноразово попереджали і навіть погрожували. Так що ж — почалося? Трощать останні канали зв’язку з великим світом? Будують Великий російський фаєрвол? На Google тепер доведеться заходити через «задній прохід», як на ті чи інші Грані.ру? А може, це зовсім не політика, а економіка? Протекціонізм щодо Яндекса? Його і контролювати, до речі, простіше, і притиснути, якщо що. Втім, це знову політика.

Тригодинне відключення з надуманої причини, через дрібно чиновницьке свавілля, що ніколи і ні за що не буде покаране, мало стати для Google — цього символу глобалізації та універсалізму — попередженням про те, що тут йому доведеться змінити орієнтири. На «точці Ру» закінчується розумне життя.

Єдиний розумний і «по суті» експертний коментар дало ТАСС: якщо всякі Гугли хочуть працювати в Росії, їм доведеться подбати про високі стандарти, чистоту думків, рук і підкомірців.

Навряд чи варто вбачити в цьому «мігнувшем» Google якийсь знак майбутніх великих потрясінь для глобального інтернет-сервісу. Його не витиснуть цензурою, як це сталося в Китаї. Його навіть в якості «відповідних санкцій» навряд чи «вивантажать» слідом за камамбером і «Вдовою Кліко». Росія не залишиться без Google просто тому, що він більше потрібен Росії, ніж Росія йому. У цьому, до речі, корінна відмінність Росії від Китаю, яких в даному контексті порівнювати ніяк не можна. Все, що потрібно російському Google, як і кожному, хто заблукав у «точці Ру», — звикнути до чиновницькому свавілля, безглуздого і нещадного, покликаному, як підказав експерт ТАСС, нагадувати про те, де ти знаходишся.

Цікаво, але розгубленим російським користувачам колеги запропонували користуватися українським доменом — google.ua.

Станом на 15:45 24.06.2017 доступ до пошукової системи Google був відновлений.

Наступним кроком Роскомнадзор вирішив заблокувати месенджер Telegram.

Telegram досить давно і повністю заблокований у Великому Китаї. Також там заблоковані «Інстаграм», «Фейсбук», «Гугл», «Ютюб», «Блумберг», «Нью-Йорк Таймс» і ще безліч інших сайтів.

А у Росії в список заборонених ресурсів внесли адреси месенджерів BlackBerry, Imo і Line. Але Китай — досить специфічний ринок, тут найпопулярніший месенджер — це «Вічат», про який відомо, що повідомлення, які ви відправили друзям, можуть бути видалені цензорами прямо з чатів, якщо їм що-небудь не сподобається. До речі, за іронією долі, недавно Роскомнадзор заблокував «Вічат», але тут якраз був візит Путіна у Китай, і все, як миленькі, розблокували.

Держдума РФ намагається заборонити і VPN, а з 1 жовтня 2017 року вступає в силу закон РФ про блокування «дзеркал» піратських сайтів в Інтернеті.

Документ вводить поняття — «копії заблокованого сайту» («дзеркала»). Тобто, сайт, подібний за ступенем змішування з ресурсом, який був заблокований.

Такі сайти вирішили блокувати, так як вони порушують авторські права.

Тепер блокувати «дзеркала» можна без додаткового судового рішення по кожній новій копії. Достатньо лише отримати дозвіл Мінкомзв’язку.

Оператори повинні будуть припинити доступ до сайтів протягом доби з моменту отримання відповідної вимоги від влади. Блокування буде можлива вже протягом п’яти-восьми годин після звернення правовласника.

Крім цього, пошукові системи будуть зобов’язані на вимогу видаляти з пошукової видачі все посилання на піратські сайти.

Потенціал є, чи вистачить розуму?