Деякі подробиці викриття радянського агента «Фелікса», або ще раз щодо наслідків зради «Faruwella».

У 1962 році, коли Герхард був на стажуванні у Королівських британських ВМС у Англії, він свідомо прийшов до радянського посольства і запросив зустрічі з військовим аташе (розуміючи вже тоді, що розвідники, як правило, працюють під прикриттям військового аташату). З цього часу він став проходити по облікам ГРУ, як агент «Фелікс» …

Передмова

Вірить наш читач, чи ні, але ця детективна історія з несподіваним кінцем, а можливо і зовсім не з кінцем, єдина у історії світових спеціальних служб. Більш того, у неї є наслідки зради агента французької розвідки «Faruwella», про якого ми вже розповідали.

А завершувалася ця історія тим, що місцева газета «Бізнес дей», яка виходить у столиці Південно — Африканській Республіці (ПАР) Йоханнесбурзі, опублікувала сенсаційне повідомлення, посилаючись на офіційного представника Африканського національного конгресу (АНК) Південної Африки Карла Нієхауса. Автор сенсаційної новини стверджував, що АНК збирається використати колишнього радянського агента Дітера Герхарда, якого нещодавно звільнили із в’язниці за шпигунство на користь СРСР, у якості консультанта з питань оборони і безпеки ПАР. За словами Нієхауса: «…конгрес розраховує на глибокі знання капітана 1 — го рангу ВМС ПАР, які будуть звичайно корисними при проведенні переозброєння збройних сил Південної Африки…».

У цієї несподіваної інформації була не менш цікава передісторія. Почнемо усе по порядку.

Частина 1. Як усе починалося?

Треба сказати, що свого часу, в пошуках кращого життя, родина Герхарда емігрувала до ПАР.(Я навмисно не буду приводити його життєвий шлях до становлення, а перейду до конкретних фактів).

Так от, у 1962 році, коли Герхард був на стажуванні у Королівських британських ВМС у Англії, він свідомо прийшов до радянського посольства і запросив зустрічі з військовим аташе (розуміючи вже тоді, що розвідники, як правило, працюють під прикриттям військового аташату). З цього часу він став проходити по облікам ГРУ, як агент «Фелікс» (на згадку про великого Фелікса Дзержинського).

Як з’ясувалося у майбутньому, вербовка виявилась великою вдачею для радянської військової розвідки.

По — перше, Герхард був молодим перспективним офіцером ВМС ПАР; по — друге, він був вхожим у самі високі військові і провладні кола ПАР; його друзями були майбутній прем’єр — міністр Пітер Бота та командуючий ВМС Бірманн.

За часи роботи на радянську військову розвідку (а це більше 20 — ти років), Дітер неодноразово нелегально приїздив до СРСР, де проходив курси спеціальної підготовки, а зв’язок з ним підтримувався безпосередньо у нейтральних країнах.

Інформація, яку «Фелікс» передавав куратору, була найважливіша і стосувалася вона ВМС ПАР та НАТО, британських морських озброєнь, в тому числі французької ракетної системи «Екзосет» і багато іншого.

(далі буде)