Потаєна зброя спеціальних агентів. Частина 6.

Щоб виконати завдання та ліквідувати «обєкта», необхідні «підглядаючі» та «підслуховуючі» пристрої, які допомагають спеціальному агенту зібрати обєктивну і своєчасну інформацію. Про деякі і піде мова.

Частина 6. «Прослухівки та підглядалки» або засоби об’єктивного контролю, що використовували спеціальні агенти для виконання завдання.

Думаю, що читач розуміє, щоб здійснити ліквідацію «об'єкту», спеціальний агент, який застосовує потаєну зброю, з початку, повинен провести, так зване, дорозвідування «об'єкту», тобто встановити його місце роботи чи проживання, шляхи пересування, а також встановити «в необхідні місця» спеціальні «підглядаючи» і прослухуючи пристрої, щоб мати повну інформацію, яка необхідна для виконання завдання.

І що ж це за такі пристрої?

Експоновані на виставці шпигунства, вони на мій погляд, дуже яскраво демонструють, як вони діють та як за їх допомогою збирається необхідна об’єктивна (на відміну від агентурної) та своєчасна інформація.

І так, як відомо, у своїй діяльності спеціальні агенти для виконання завдання використовують замасковані, потаємно вмонтовані у різні речі та прилади — апарати для негласного фотографування чи для негласної зйомки. Представлений на виставці зразок номерного знаку автомобіля, яскраво показує, як напівпрозорий — закритий спеціальним скляним пластиком, «він» проводить фотографування чи зйомку, і дійсно не визиває підозри, бо не видно, що за номерним знаком закріплений малогабаритний пристрій, який і здійснює цю фіксацію (до речі, він може розміщуватись і у кишені, і у пачці цигарок, і навіть у сірниковому коробку.). Такі пристрої, що експонуються, дуже зручні для проведення розвідувальної роботи, а якщо їх ще і вмонтовувати у різні речі побуту, вони стають зовсім непоміченими, що і дає можливість отримувати повноцінну, своєчасну і точну інформацію щодо «об'єкту». Але для цього спецагент повинен мати відповідні навички і підготовку, що він і отримує свого часу.

Цікавим є експонат спеціального фотоапарату, що використовували спецагенти КДБ, який замаскований під звичайну «записну книжку».

Не менш цікавими є експонати, які згідно досягнень радіотехніки та мікроелектроніки, дозволяють прослуховувати «об'єкту», у тому числі дистанційно. Так, представлені мініатюрні, мікроскопічні мікрофони, які доповняються мініатюрними посилювачами і передатчиками, а інші пристрої — приймачі, допомагають перехоплювати радіосигнали і обробляти їх. Дійсно, що прослуховувати має сенс тільки тоді, коли «жучок» розміщено у тому місці, де знаходиться «об'єкт» і циркулює інформація, яка цікавить спецагента для виконання завдання.

Для швидкої і непомітної установки таких пристроїв, розробляються спеціальні пристрої (все в тих же таємних лабораторіях), а спецагент проходить відповідну підготовку і отримує навички щодо їх встановлення.

Треба сказати, що спеціальним агентам частіше за усе, приходиться застосовувати так звані, ексклюзивні пристрої, які в широкому асортименті експонуються на виставці шпигунства.

Втім, хочеться навести один з найяскравіших, на мій погляд, прикладів замаскованого пристрою, який прослуховує, та експонується на виставці шпигунства за назвою «The Thing», що був виявлений ще у 1950 — х роках в будівлі американського посольства у Москві. Але це дійсно класика жанру — шпигунства і маскування!

(далі буде)