Віктор Жердицький: миротворці ООН не вирішать питання роззброєння окупантів на Донбасі

Блакитні каски не матимуть можливості контролювати дії держави-агресорки на Донеччині та Луганщині.

Віктор Жердицький: миротворці ООН не вирішать питання роззброєння окупантів на Донбасі

На думку учасника «Руху за Суверенний Розвиток» Віктора Жердицького, миротворці ООН не зможуть посприяти звільненню Донбасу від російських окупантів та їх найманців. Серед повноважень блакитних касок відсутня функція роззброєння терористів. Крім того, представник від Росії у Раді Безпеки ООН не голосуватиме за невигідне для його країни рішення.

Як повідомляє informator.media, начальник Генштабу України Віктор Муженко вважає, що розміщення миротворців ООН на Донбасі на умовах України зробить силову операцію ВСУ по звільненню неконтрольованої території непотрібною. Оскільки введення блакитних касок передбачає повернення частин Донеччини та Луганщини під контроль України. За умовами нашої держави, місія ООН має бути розміщена на всій тимчасово окупованій території двох областей.

За словами Віктора Жердицького, Росія є постійним член Ради Безпеки ООН і скоріш за все накладе вето на невигідне для себе рішення.

«Миротворці, на яких сподівається Муженко — нереалістична мрія. Максимум на що погодиться Росія — це на охорону ними місії ОБСЄ. Роблячи подібні заяви, Віктор Муженко в черговий раз демонструє свою некомпетентність.

Як показує практика, Росія ніколи не пропускає рішень, які суперечать її інтересам. Вона протягом десятку років розробляла операцію по захопленню України. Тепер вона її запустила, посварившись з частиною своїх союзників і західних партнерів. Вона витрачає мільярди доларів на ведення інформаційно-пропагандистської війни по всьому світу, в першу чергу, стосовно України, щоб довести неправомірність її існування як держави. Невже Росія після стількох зусиль не накладе вето на рішення Ради Безпеки ООН з приводу направлення миротворчої місії на Донбас?" - зауважив він.

На думку експерта, навіть якщо станеться диво і Росія проголосує всупереч власних інтересів, миротворці не матимуть можливості контролювати дії держави-агресорки на Донеччині та Луганщині.

«Вони зможуть хіба що стояти на визначених для них позиціях і не допускати зіткнення сторін. Але за межами цих позицій відбуватимуться дії, які Росія активно проводила і буде проводити завжди. Мова йде про створення диверсійних та терористичних груп. У місцях, де не стоятимуть миротворці, ворог активно обстрілюватиме українську територію», — зазначив громадський діяч.

Віктор Жердицький переконаний, що миротворці ООН не зможуть позбавити Донбас від окупантів.

«Вони не мають права роззброювати російські війська, а також інструкторів і командирів колаборантів. Миротворці не можуть забрати зброю в людей, які одягли форму так званої «ДНР» та представляються шахтарями.

Тому, питання звільнення Донбасу від російських агресорів та їх колаборатнів місія ООН не вирішить. Це чергова спроба заморозити конфлікт. Створити такий собі анклав впливу Росії, її спецслужб і дипломатії не тільки в Україні, але й на міжнародному рівні. Це необхідно для подальшого продовження інтервентської діяльності з метою приєднати Україну до сфери російської впливу. Кремль бажає зупинити спроби нашої держави інтегруватися в західний світ", — констатував громадський діяч.

Ірина Сатарова