Віктор Шишкін: заяви про федералізацію України є шкідливими

Якщо наша держава бажає перемогти ворога, вона має дотримуватися жорстокої позиції.

Віктор Шишкін: заяви про федералізацію України є шкідливими

Суддя Конституційного Суду України у відставці Віктор Шишкін назвав заяву першого президента України Леоніда Кравчука про можливу федералізацію нашої держави шкідливою. Про це він повідомив у коментарі i.ua.tv.

Як повідомляє «Обозроеватель», Леонід Кравчук не виключає, що Україна може змінитися організаційно, «демократично-територіально» і конституційно, перетворившись на федерацію або навіть на конфедерацію. Таку заяву він зробив у інтерв’ю телеканалу «Рада».

«Я вважаю, що подібні заяви, а особливо під час війни, дуже шкідливі. Зараз має бути найбільша концентрація зусиль. Розпорошуватись на якісь федерації, чи конфедерації неможна. В умовах війни має бути централізація влади», — констатував Віктор Шишкін.

На думку судді Конституційного Суду України у відставці, ідея федералізації для України є шкідливою. Більш того, якщо наша держава бажає перемогти ворога, вона має дотримуватися жорстокої позиції.

«Кравчук мабуть забув, що ідея федеративної України належала ще В’ячеславу Чорноволу. Він про неї казав ще у 90-х роках, але коли побачив сепаратистські тенденції у Криму, вирішив від неї відмовитися. А сам Леонід Кравчук разом з колишнім першим секретарем кримського обкому компартії Миколою Багровим проштовхував ідею автономії півострову. І у що воно вилилося?

Тому я повторюю ще раз: подібні заяви дуже шкідливі. Якщо ми хочемо перемогти ворога, у нас має бути жорстка позиція, а не позиція маятника", — зазначив Віктор Шишкін.

Ірина Сатарова