Євген Жовтяк: польська влада сповідує подвійні стандарти

Україна не має реагувати на таку ультимативну риторику. Крім того, звинувачуючи лідера ОУН у використанні методів збройної боротьби, польська влада сповідує подвійні стандарти.

Євген Жовтяк: польська влада сповідує подвійні стандарти

У Польщі посилюється антиукраїнська риторика через наближенням парламентських виборів. Засуджуючи збройну боротьбу голови ОУН Степана Бандери, польська влада сповідує подвійні стандарти. Про це повідомив у коментарі I-UA.tv громадський діяч Євген Жовтяк.

Нагадаємо, у польсько-українських відносинах збільшилася напруженість через питання, які пов’язані з історичним минулим. Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що вважає неприйнятним, коли в Україні особи з антипольськими поглядами займають важливі місця в політиці. У ЗМІ була інформація про заборону на в’їзд до Польщі голові Українського інституту національної пам’яті Володимиру В’ятровичу.

«У першу чергу, причини такої риторики треба шукати у внутрішніх справах самої Польщі. — говорить Євген Жовтяк. — Партія „Право і справедливість“ прийшла до влади на гаслах критики попередників. Але зараз вона цей ресурс вичерпала і, не показавши жодних позитивних результатів ні у внутрішній, ні у зовнішній політиці, вирішила мобілізувати налаштований по-великопольськи електорат», — зазначив громадський діяч.

Україна не має реагувати на таку ультимативну риторику. Крім того, звинувачуючи лідера ОУН у використанні методів збройної боротьби, польська влада сповідує подвійні стандарти.

«Нам хочуть заборонити рухатися до Євросоюзу з Бандерою. У чому вони його звинувачують? У тому, що Бандера застосовував збройні методи боротьби проти польських окупантів? Але національний герой Польщі Юзеф Пілсудський використовував такі ж методи для боротьби з російськими. Це подвійні стандарти.

Я думаю, українцям треба чітко дати зрозуміти полякам, що ми не будемо піддаватися на їхні ультиматуми. Вони мають своїх національних героїв, які вели збройну боротьбу з окупантами, а ми своїх. Під час такої боротьби очевидно, що будуть постраждалі: вбиті і поранені. В тому числі, є постраждалі від польської окупації, яку проводив Пілсудський. Його демократом назвати не можна. Більше того, він був польським великодержавним шовіністом і намагався створити велику Польщу від Балтійського до Чорного моря. Тобто, за рахунок етнічних територій України.

Поляки кажуть, що ніхто не має права порівнювати армії Крайову та українську повстанську. Я теж проти таких порівнянь. Бо УПА вела збройну боротьбу поти російських, німецьких і польських окупантів на своїй етнічній території за незалежну, соборну українську державу. Армія Крайова також воювала, але вона це робила на наших територіях і проводила етнічні чистки українців", — констатував Євген Жовтяк.

На думку громадського діяча, вирішенням історичних суперечок мають займатися не політики, а науковці.

«У стосунках будь-яких сусідів є багато болючих питань і краще за все їх відставити в бік. Хай ними займаються історики. Польща чомусь проти створення незалежної комісії по Волинській трагедії. Очевидно, їм є що приховувати. Якби така незалежна комісія створена виключно з істориків встановила б дату першого пострілу, і хто його зробив, то політики мали б визнати цю подію братовбивчою війно, спровокованою великою мірою спецслужбами гітлерівської Німеччини і сталінської Росії. Вони повинні були б сказати: „Ми — поляки і українці прощаємо і просимо пробачення одне в одного. Тепер нам треба дивитися у майбутнє і робити все, щоб між нашими народами нічого подібного більше не трапилося“. Це був би дуже правильний державницький підхід. Думаю, більшість поляків і українців підтримали б свою владу у цьому питанні», — констатував він.

Євген Жвотяк впевнений, що після парламентських виборів у Польщі ситуація може змінитися на користь України.

«Зараз великодержавні шовіністи, які знаходяться при владі, намагаються за рахунок так званої мобілізації електорату, який мріє про польську імперію здобути собі голоси. Сподіваюся, це скоро мине. Через рік — півтора, у Польщі відбудуться вибори і партія, яка не продемонструвала жодних результатів, відійде у небуття. А до влади прийдуть притомні політики і вони будуватимуть з Україною добросусідські відносини», — констатував він.

Ірина Сатарова