Веніамін Тимошенко: зараз створюється новий профспілковий рух

Часи, коли треба вмовляти роботодавців і просити у них підвищення зарплат вже у минулому. Зараз необхідно міняти тактику і методи боротьби. На даний момент, завдяки страйкам і колективним трудовим спорам зароджується новий профспілковий рух.

Веніамін Тимошенко: зараз створюється новий профспілковий рух

Працівники Вільногірського гірничо-металургійного комбінату готуються до страйку. Керівництво підприємства відмовилося розглядати їхні вимоги і не схотіло сідати за стіл переговорів. Саме тому, за Законом України «Про порядок вирішення колективно-трудових спорів (конфліктів)» наймані працівники отримали право висловити своє незадоволення за допомогою страйку. Про вимоги людей і стан профспілкового руху в Україні I-UA.tv погодився розповісти голова Об`єднання незалежних профспілок авіапрацівників Веніамін Тимошенко.

— Що зараз відбувається на Вільногірському гірничо-металургійному комбінаті?

— Колективно-трудовий спір (розбіжності, що виникли між сторонами соціально-трудових відносин — ред.). Оскільки керівництво підприємства не йде на переговори з найманими працівниками, вони мають право оголосити легальний страйк. Серед вимог людей — підняття заробітної плати. На заводі працює майже чотири тисячі осіб, які в середньому отримують близько 5.000 гривень. Хоча робота, що виконують ці люди — брудна, тяжка та шкідлива для здоров’я. Крім того, працівники заводу виробляють компоненти для виробництва такого коштовного металу як титан. Тому, платити 5.000 гривень — просто ганьба. В Україні відбувається зростання цін, а люди працюють за зарплати п’ятирічної давнини.

— Які іще вимоги висунули працівники заводу?

— Вони хочуть володіти акціями підприємства. Це абсолютно слушна і законна ідея. Комбінат знаходиться у державній власності, а згідно 1-ї статті Конституції України, найвищою функцією держави є соціальна. Саме тому, люди, які виробляють цінні копалини, можуть просити щось більше за підняття заробітної плати. Звісно, у найманих працівників крім підняття заробітної плати і отримання акцій є й інші вимоги. Але ці дві — найважливіші.

— Коли відбудеться страйк?

— Він запланований на 20 грудня. Страйк продовжуватиметься допоки не буде укладена угода щодо вирішення колективного трудового спору, а саме — задоволення вимог найманих працівників. Думаю, він триватиме не день і не два. Люди страйкуватимуть стільки, скільки їм буде потрібно.

— Чи можна говорити, що зараз зароджується незалежний профспілковий рух?

— Думаю, так. На сьогоднішній день є два табори профспілкового руху: пострадянський, який очолює Федерація профспілок України, і незалежний. Перший є за своєю суттю мафією. Федерації профспілок України абсолютно байдуже на найманих працівників, вона захистом їх прав не займається, а думає лише про задоволення своїх комерційних інтересів. До незалежного руху можна віднести Конфедерацію вільних профспілок України, яка є найбільшим незалежним профспілковим об’єднанням, та дієві незалежні профспілки поменше. Вони намагаються захищати права людей через страйки. Часи, коли треба вмовляти роботодавців і просити у них підвищення зарплат вже у минулому. Зараз необхідно міняти тактику і методи боротьби. На даний момент, завдяки страйкам і колективним трудовим спорам зароджується новий профспілковий рух. Він вже не проситиме, а вимагатиме у роботодавців почути вимоги людей.

— Чи відбувається зараз об’єднання профспілок різних галузей?

— Так. І це — унікальний випадок. Працівники Вільногірського гірничо-металургійного комбінату запросили мене як фахівця з колективних трудових спорів. Взагалі, я займаюся авіаційною галуззю у Конфедерації вільних профспілок України і далекий від металургії. У нас в комісії по вирішенню колективно-трудового спору є представник громадського об’єднання «Трудові ініціативи». Ця організація займається соціально-економічними питаннями і підтримує всі демократичні і дієві профспілки. Також з нами працює голова профспілки «УкрСіббанку». Він допомагає з аналізом фінансової звітності і теж до металургії немає ніякого відношення. Саме тому можна казати про міжгалузеву співпрацю.

Ірина Сатарова

Рекомендовані публікації