Фермер: український ринок планують наповнити молочними продуктами з пальмовою олією

Наступ на домашнє молоко — це наступ на здоров’я нації. Бо натуральні продукти є корисними, чого не скажеш про молоко, виготовлене з використанням пальмової олії. Саме тому, подібні заборони — один із шляхів знищення українського генотипу і селянства як класу.

Фермер: український ринок планують наповнити молочними продуктами з пальмовою олією

Продаж домашнього молока від 1 січня 2018 року потрапив під заборону. Це — одна з умов договору про Асоціацію між Україною та ЄС. Йдеться про положення про санітарно-гігієнічні вимоги до молочної сировини, яке є частиною вище зазначеної угоди. Уже з 2019 року вимоги стануть ще жорсткішими — переробні підприємства матимуть право купувати молоко виключно у спеціалізованих фермерських господарств. Що значить заборона на продаж домашнього молока для селян, i-ua.tv погодився розповісти фермер Федір Шолудько.

— Ви — фермер. Як ви ставитеся до заборони на продаж домашнього молока?

— Мене дуже дивує короткозорість нашого керівництва. На жаль, у нас немає державних мужів, які були б здатні тверезо оцінювати ситуацію. В Україні 80% молока, що потрапляє на ринок, йде від підсобних господарств. Але ми тепер маємо від нього відмовитися заради відповідності цього продукту європейським стандартам. Від України абсолютно невипадково вимагають заборонити молоко натурального виробництва. Наш ринок планують наповнити молочними продуктами з пальмовою олією.

— Чи можна сказати, що заборона домашнього молока — це програма, спрямована на знищення селянства?

— У селі 50 — 80% людей, які тримають корів, живуть виключно за рахунок молочної продукції. Іншого шляху, на жаль, у них просто немає, бо латифундисти окупували нашу землю. Тепер люди, не мають робочих місць і можливості заробити гроші, тому вони виживають завдяки сільському господарству.

Забороняючи продаж домашнього молока, влада збирається знищити тваринництво. Про це красномовно свідчить істотне зменшення поголів’я корів у порівнянні з 90-ми роками. Крім того, наступ на домашнє молоко — це наступ на здоров’я нації. Бо натуральні продукти є корисними, чого не скажеш про молоко, виготовлене з використанням пальмової олії. Саме тому, подібні заборони — один із шляхів знищення українського генотипу і селянства як класу. Їх запровадження є проявом грубої некомпетентності. На жаль, нашими політиками, в першу чергу, рухає інтерес до грошей. Поки так відбуватиметься, ми не зможемо побудувати нормальну державу.

— На Вашу думку, яким чином могли б боротися селяни із забороною на продаж домашнього молока?

— Потрібно створювати виробничі кооперативи. Вони могли б випускати якісно молочну продукцію. Але їх доля і розвиток залежить не тільки від активності селян. Для повноцінної роботи кооперативу факту його реєстрації недостатньо. По-перше у селян, на жаль немає стартового капіталу для запуску їх діяльності, а в цьому мали б посприяти органи влади. По-друге, люди не можуть забрати землю під потреби кооперативів.

Але, з іншого боку, заборона на домашнє молоко має деякий позитив. Вона прискорює процес створення кооперативів. Тепер, люди шукатимуть кошти, складатимуть їх до купи і організовуватимуть виробництво і переробку молока. Народ не стоїть на місці. Ми зараз б’ємося за кооперативи і, думаю, досягнемо гарного результату. Хоча, можливо, це відбудеться не так швидко як би нам хотілося.

Саме тому я закликаю селян до кооперування. Бо ні депутати, ні президенти не побудують наше життя за нас! Тільки спільними зусиллями ми зможемо створити достаток на свої території. У цьому нам сприятимуть громади. Бо громади і кооперація — одне ціле! Переконаний, ми зможемо побудувати для себе гідне життя, але для цього треба об’єднуватися!