Авторитетні люди висловилися про участь Порошенка у президентських виборах

i-ua.tv запитав: «Що саме хотів сказати Петро Порошенко, коли заявив про залежність своєї участі у президентських перегонах 2019 від успішності наступних шести місяців? Про який саме успіх іде мова? Самого Петра Олексійовича, його родини і бізнесу? Чи, можливо, української держави?».

Авторитетні люди висловилися про участь Порошенка у президентських виборах

Петро Порошенко під час «Українського сніданку» на Всесвітньому економічному форму в Давосі дав відповідь на питання з приводу своєї участі у майбутніх президентських виборах. Голова української держави сказав: «Моє рішення залежатиме від того, наскільки наступні півроку будуть успішними», — зазначив він. Однак що саме Порошенко мав на увазі під фразою «наскільки наступні півроку будуть успішними» не зрозуміло. Тому, i-ua.tv вирішив поцікавитися думкою авторитетних людей. Ми у них запитали: «Що саме хотів сказати Петро Порошенко, коли заявив про залежність своєї участі у президентських перегонах 2019 від успішності наступних шести місяців? Про який саме успіх іде мова? Самого Петра Олексійовича, його родини і бізнесу? Чи, можливо, української держави?». Поспілкувавшись з авторитетними людьми, ми отримали ось такі відповіді.

Веніамін Тимошенко

голова Об`єднання незалежних профспілок авіапрацівників

Якщо чесно, я не маю ніяких ілюзій про подальше правління чинного президента. Ви сказали абсолютно слушну ідею щодо процвітання особисто Порошенка, його родини, оточення та бізнес-імперії. Можливо він вбачає порятунок країни у цьому? Однак за час президентства Петра Порошенка ми бачимо тільки деградацію України. Можливо, у його планах зруйнувати її за ці півроку остаточно? Цього часу вистачить для знищення економіки і встановити диктат сім’ї у стилі Януковича. Крім того, Порошенко та його оточення за півроку до початку виборчих перегонів зможуть провести найгірші законодавчі ініціативи.

Віктор Жердицький

учасник «Руху за Суверенний Розвиток»

Такі слова є характерними для того, хто на сьогоднішній день займає посаду президента України. У нього немає об’єктивних критеріїв, якими західний світ оперує для оцінки успішності. Мова йде про реальний стан економіки, боротьби з корупцією, підвищення рівня життя і покращення екології. У його системі цінності цих показників не існує. Він лише грає роль, яку хочуть побачити люди, що спостерігають за ним за сценою. У даному випадку це громадяни і виборці.

Але насправді він завжди шукає домовленості з тими, від кого залежить його місце перебування. На сьогоднішній день, для Порошенка є вирішальними кілька факторів. Найважливіший серед них — спроможність суспільства самоорганізуватися. Я маю на увазі масові протести. У разі їх успішності, Порошенко точно не піде на ще один термін. Другий фактор — узгодження інтересів діючого президента з інтересами олігархів, які також претендують на владу.

Не варто забувати, що підводними течіями на Майдані були олігархічні інтереси. Представники великого бізнесу намагалися маніпулювати тими чи іншими спікерами на сцені, або силами впливу. Олігархи були зацікавлені знести Януковича. Вони шукали для цього шляхи і підтримку у західних колах. Тому, другим фактором, від якого залежить президентство Порошенка — це його вміння домовитися з олігархами, щоб вони прийняли його статус і не почали таємно організовувати проти нього заколот. Третій фактор — підтримка керівників західних держав. Вони мають погодитися на президентство Порошенка, як найменше зло в існуючих українських реаліях.

Тому, вислів Порошенка про успішність наступних півроку означає наступне: чи здатен він ці три чинники пов’язати так, аби йому вдалося ще один термін грабувати країну. Але я можу вас запевнити: шансів у нього на новий термін немає. Хіба що для нього зорганізують надзвичайну ситуацію. Тоді він оголосить військовий стан по всій Україні, обмежить свободи і права, або взагалі скасує вибори.

Святослав Стеценко

полковник запасу

Нинішня влада отримала на високому рівні чіткі сигнали від західних країн, насамперед, від Сполучених Штатів Америки. Наших партнерів вже абсолютно не влаштовує намагання Порошенка сидіти на кількох стільцях одночасно і, прикриваючись агресією Московії, будувати гешефти (вигідні угоди — ред.) собі і своєму оточенню у бізнесі з Московією. У цей же час, Захід має економічні втрати через власні санкції проти РФ. Фактично, Порошенко отримав чорну мітку. Оце його звернення — завуальована обіцянки США бути слухняним, більше їх не обдурювати і прохання повірити йому ще на півроку. Інших приводів і змістів у цього месседжі я не побачив. І так зрозуміло, що він не буде проводити ні дієвих реформ, ні заходів для реальної відсічі московській агресії.

Микола Голомша

доктор філософії і заслужений юрист

Така недоумкуватість свідчить про відсутність стратегії. Мені здається, це був натяк на те, що вся команда Порошенка має проявити найвищий акт популізму. Тобто, влада повинна кинути народові такого собі жита. Мова йде про надання, або збільшення різноманітних пільг, покращення соціальних послуг і демонстрацію паритетності з громадянами по всім напрямках роботи влади.

Але мені здається, Порошенко збирається наступити на граблі своїх попередників, які, прийшовши до влади, згадували про народ лише перед виборами. Виходячи із фрази Петра Порошенка про успішність наступних півроку, можна зробити висновок, що його президентство було невдалим. Тому, за наступні шість місяців він збирається людям задурити голови.

Я прогнозую, що будуть вжити усі заходи підняття рейтингу органів влади і президента. Вони створюватимуть видимість лояльного ставлення до народу, а ми будемо свідками такого лицедійства. Але подібні кроки не матимуть нічого спільного забезпеченням добробуту громадян. Ми протягом найближчих півроку спостерігатимемо окозамилювання і задурювання людей.

Сергій Кондрюк

експерт з трудових і соціальних питань

Петро Олексійович не є приватною особою, якщо планує вдруге обіймати посаду президента. Він не новий кандидат і вже отримав нагоду продемонструвати свою здатність забезпечити гарантування прав і свобод громадян України. Тому, напевно Петро Олексійович мав на увазі, що він залишає собі всього півроку. Пів року на забезпечення гарантій, які, на жаль, масово і масштабно порушуються у нашій країні. Зокрема, мова йде конституційне права вчасно отримувати заробітну плату. Вона повинна бути достатньою, аби працівники і члени їх сімей мали достойне харчування, одяг, медичне обслуговування, житло та інші необхідні речі.

За цими показниками 80% українських найманих працівників не можуть реалізувати своє конституційне право. Також Петро Олексійович, напевно, мав на увазі, що він гарантує громадянам України належний і безкоштовний доступ для повноцінного медичного обслуговування і освіти. Тобто українці не будуть їздити по знання закордон, міністри не лікуватимуться в Ізраїлі та інших країнах, а зможуть отримати разом зі всіма громадянами України належне медичне обслуговування в нашій державі. Сподіваюся, Порошенко визнає свої помилки і недоопрацювання в сфері гарантування конституційних прав. Хотів би вірити, що він назве їх перелік і покаже, як протягом півроку можна забезпечити їх виконання. Напевно, це і дозволить йому мати право претендувати на другий термін.

Вадим Хомаха

керівник проекту «Digests & Analytics Ukraine»

Порошенко зараз робить перетворення для можливого фальшування майбутніх виборів. Я це неозброєним оком бачу. Держстат нам говорить про понад 42 мільйони громадян України. Але це неправда. За даними незалежних міжнародних організацій, у вересні 2016 року нарахували 36,3 мільйони українців. Тобто, мова йде про очевидну різницю у 6 мільйонів осіб із них — у 4 мільйони виборці. Іншими словами, під час президентських виборів може з’явитися 4 мільйони зайвих бюлетенів з потрібною галочкою.

Крім того, Порошенко працює на знищення своїх політичних опонентів. Наприклад, Юлії Тимошенко, на відміну від групи «Відродження», не дали можливість ввести свого представника до складу ЦВК. Звісно, я не маю до неї сентиментів, але за даними всіх незалежних соцопитувань, Тимошенко має вищі рейтинги ніж Петро Порошенко та його політична сила. Тому, коли нинішній президент говорить про успішність наступних шести місяців, мова йде про нейтралізацію його опонентки.

Влітку минулого року Верховна Рада прийняла Закон «Про Конституційний Суд України». Він передбачає право кожного громадянина подавати конституційну скаргу. Час іде, але поки що жодна так і не надійшла. Хоча, звісно закон є, але він фактично не працює. У наступні півроку Петро Порошенко може ініціювати аналогічні перетворення і в інших сферах. Якщо так відбудеться, нас очікує встановлення московського варіанту. Кому він подобається: валіза — вокзал — Росія. Ось вам і коментар.

Віктор Шишкін

Суддя Конституційного Суду України у відставці

Послухайте, мені не цікаво, що сказав цей колаборант. Тим паче, якщо іде мова про такі дрібниці як його передвиборча компанія.