Святослав Стеценко: У Берегово потрібен підрозділ ЗСУ

це — суверенне право України. Звісно, ми не будемо і не повинні зважати на жодні заяви Сіярто. Проте, треба розуміти, що всі агресивні меседжи з боку Угорщини стосовно мовного закону і зміцнення наших військ на Закарпатті, пов’язані не з її бажанням збройної анексії наших територій. Вона провела політичний і військово-стратегічний аналіз і дійшла до висновку, що Україна себе зруйнує сама.

Святослав Стеценко: У Берегово потрібен підрозділ ЗСУ

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто висловив невдоволення щодо планів міністерства оборони України відновити військову частину в Берегово на Закарпатті. У цьому місті можуть розмістити батальйон окремої 128-ї Закарпатської гірсько-піхотної бригади. До 2003 року у Берегово знаходився 315-й гвардійський механізований ордена Богдана Хмельницького полк. Сіярто турбує, що Українська армія планує розмістити підрозділ у місті з найвищою часткою угорців серед населення. Чому керманич угорського МЗС незадоволений відновленням військової частини у Берегово, i-ua.tv поснив полковник запасу Святослав Стеценко.

— Чи не здається Вам, що Угорщина намагається втручатися у внутрішні справи України? Хто взагалі давав право Сіярто робити такі заяви?

— Уповноважило його робити такі заяви, звичайно, угорське врядування. Але ці слова мають під собою певне підґрунтя. На жаль, Угорщина, Польща та деякі інші західні країни розглядають Україну як фейкову державу, що має припинити своє існування. На їхню думку, Україна руйнує себе з середини. Зокрема, мова йде про дії її влади. Наші західні сусіди розуміють, що нинішній український режим боїться війни проти Московії і йде їй на чисельні поступки. Такі дії посилюють вплив Кремля в середині нашої держави. Крім того, попри позірні сперечання і демонстрацію рішучості, європейські країни бачать, що Україна втрачає в економіці і соціальній сфері. Вони спостерігають зростання в нашій державі внутрішнього мародерства, яке чомусь м’яко називають корупцією. Тому, вони просто чекають на розпад України та розглядають етнічних поляків, румунів, угорців і мешканців прикордонних областей як своїх майбутніх громадян.

Звісна річ, що ні про військову агресію, ні про зазіхання на територіальну цілісність України не йдеться. Наші західні сусіди просто вважають, що українська держава скоро припинить своє існування. А в прикордонних областях мешкають люди близькі їм за етнічним складом, звичками і культурними особливостями. Тому, деякі європейські країни чекають, коли Україна зруйнує себе сама. Потім вони планують прийняти до свого складу її території, а зараз ведуть до цього підготовку.

На жаль, запобігти цьому розміщенням військової частини ми не можемо. Хоча у Берегово підрозділ збройних сил потрібен. І це — суверенне право України. Звісно, ми не будемо і не повинні зважати на жодні заяви Сіярто. Проте, треба розуміти, що всі агресивні меседжи з боку Угорщини стосовно мовного закону і зміцнення наших військ на Закарпатті, пов’язані не з її бажанням збройної анексії наших територій. Вона провела політичний і військово-стратегічний аналіз і дійшла до висновку, що Україна себе зруйнує сама.

— Тобто, Угорщина вирішила зайняти вичікувальну позицію?

— Так, але вона не буде проводити ніякої антиукраїнської політики. З іншого боку, всі войовничі висловлювання деяких українських сил виглядають недолуго та смішно. На жаль, наша держава залежить від західної допомоги. Без неї українського бюджету не вистачить на утримування країни та її оборону. Просто частина грошей розкрадається. А те, що кладуть собі наші можновладці у кишені, частково компенсується західними кредитами. У такій ситуації будь-які сподівання на відмову наших внутрішніх мародерів від пограбування країни є марними. Саме тому, політичним силам, які щось закидають Угорщині, я раджу для початку звернути увагу на свій уряд і своїх олігархів.

— Які саме політичні сили Ви мали на увазі?

— Насамперед, ті, що узурпували собі право називатися націоналістами. Я також маю на увазі «Свободу». Від її представників лунають заклики стосовно боротьби проти деяких етнічних меншин та пропозиції обмежити їх права. Як на мене, у ситуації, коли Україна багато в чому залежить і від економічної, дипломатичної і військової підтримки Заходу, подібні войовничі заяви є просто недолугими. Думаю, нам треба вчитися домовлятися і дякувати за підтримку.