Сергій Кондрюк: проект Трудового Кодексу консервує ситуацію на ринку праці

Українці і так голосують ногами проти подібної політики. Вони тікають на заробітки до інших роботодавців за кордон. Якщо новий Трудовий Кодекс спрямований на збереження такої ситуації, то це дійсно шлях до подальшої деградації українського ринку праці і виїзду з нашої держави кваліфікованих працівників.

Сергій Кондрюк: проект Трудового Кодексу консервує ситуацію на ринку праці

Український парламент має розглянути новий Трудовий Кодекс у другому читанні. На думку громадських активістів, за допомогою нового Закону депутати планують істотно скоротити права найманих працівників. Не виключно, що це може бути першою ластівкою спрямованою на урізання конституційних прав та свобод громадян. На сайті i-ua.tv ми вирішили розпочати дискусію, присвячену новому Трудовому Кодексу. Пропонуємо вашій увазі розмову з експертом із трудових і соціальних питань Сергієм Кондрюком.

— Чи наступає новий Трудовий Кодекс на права найманого працівника?

— Я б назвав теперішній проект нового Трудового Кодексу діжкою меду з дьогтем. Він, з одного боку, містить серйозні негативи, а з іншого — певні позитиви. Але в цілому, діжка з таким коктейлем навряд чи буде їстівною для українського суспільства. Проект Трудового Кодексу не здатен вирішити жодну з актуальних проблем у трудовому житті наших громадян. Замість того, щоб просувати трудові відносини в Україні до нових цивілізаційних рівнів, проголошених на шляху до євроінтеграції, він консервує теперішню ситуацію. І це — головний недолік нового Трудового Кодексу.

— Ви сказали, що у трудовому кодексі є дьоготь. Про що йде мова?

— Я не знаю чого там більше: дьогтю, чи меду. Ще раз кажу: новий Трудовий Кодекс нагадує мікс. По-перше, серед українських працівників консервується бідність. Їх заробітна плата залишається нерентабельною та неадекватною. Вони продовжують генерувати бідність в українському суспільстві.

По-друге, роботодавці та наймані працівники все більше стають рівноправними суб’єктами, а це є алогічним. Зараз поясню чому. Роботодавець, з його чисельними юридичними службами, ніколи не може мати рівні права та обов’язки з працівниками, які виступають у відносинах з ним одноосібно. Наймані працівники є слабкішими апріорі. Світове законодавство, завжди намагалося, у першу чергу, захистити їх права.

По-третє у новому Трудовому Кодексі відбувається спроба позбавити профспілки можливості бути посередником між роботодавцем і найманими працівниками. Їх права планують чисельно скоротити. Крім того, у новому Трудовому кодексі проігноровано проведення колективно-договірних відносин і укладення договорів, де були б чітко виписані права працівників. Питання розв’язання колективно-трудових спорів, які все частіше виникають у нашій країні, на сьогодні паралізовані. Ці процедури неефективні, що призводить до масових протестів.

— То ж на скільки я зрозуміла, права працівників хочуть зменшити?

— Ваше питання немає однозначної відповіді. З одного боку, я стверджую, що в проекті Трудового Кодексу міститься низка позитивних норм. Однак поряд з цим передбачені чисельні урізання трудових прав, пов’язані з захистом від звільнення, членством в професійних спілках, веденням колективних переговорів. Безперечно, це все зменшує можливості працівника захистити його права, що порушені.

— Що Ви мали на увазі, коли говорили про позитивні моменти проекту Трудового Кодексу?

— Ми, за великим рахунком, не знаємо, яку редакцію проекту Турового Кодексу депутати винесуть на остаточне голосування. У тому документі, який є сьогодні, передбачені додаткові гарантії для працівника у випадку затримки виплати його заробітної плати. Другий позитивний момент — підвищення плати за роботу в надурочні години, що перевищують гранично допустиму норму. Інші позитивні новації, чесно кажучи, не приходять в голову. Напевно тому, що зазначений проект закону консервує існуючу ситуацію на ринку праці, а вона абсолютно не є прогресивною.

— Людмила Денисова є однією з авторів нового Трудового Кодексу. Як вона може захищати права людини на посаді омбудсмена?

— Саме тому, Людмилі Денисовій буде складно захищати права та інтереси працівників, які відображені в конвенціях Міжнародної організації праці, що ратифіковані Україною. Вони неналежним чином вписані у законопроект її авторства.

— Чи могли б ви погодитися із тезою, що новий Трудовий Кодекс — шлях до деградації суспільства і феодалізму?

— Дозволю собі повторитись: проект Трудового Кодексу консервує сьогоднішню ситуацію на ринку праці. Українці і так голосують ногами проти подібної політики. Вони тікають на заробітки до інших роботодавців за кордон. Якщо новий Трудовий Кодекс спрямований на збереження такої ситуації, то це дійсно шлях до подальшої деградації українського ринку праці і виїзду з нашої держави кваліфікованих працівників.

Підготувала Ірина Сатарова