Віктор Шишкін: звернення Януковича до українців — прояв бездіяльності правової системи

Діючі можновладці — пташенята з гнізда Кучми. Звісно, вони між собою пов’язані. Вони влаштовують сварки, бо не можуть поділити пиріг. Замість цього вони б мали думати про майбутнє України, її статус у світі та гідне життя народу.

Віктор Шишкін: звернення Януковича до українців — прояв бездіяльності правової системи

Янукович зробив до українців письмове звернення. Лист оприлюднив прес-секретар його сина Олександра — Юрій Кірасір. Президент-втікач звинувачує діючу владу у розстрілах Небесної Сотні і здачі «непотрібного» Криму Росії. На думку Януковича, нинішній режим тримається на брехливих історіях і міфах про «мирний Майдан», про «кривавого диктатора» і «сепаратистів Донбасу». Президент-зрадник вважає, що влада судить не його, а мільйони українців, які за нього голосували. «Вона судить тих, хто був проти Майдану. Тих, хто не погодився з державним переворотом», — йдеться у його листі.

Після перемоги Революції Гідності минуло вже чотири роки, однак головний винуватець розстрілів на Майдані досі ще не покараний. Янукович точно не страждає через муки сумління і відправляє українцям блюзнірські звернення. Чому так відбувається, i-ua.tv погодилися розповісти ряд авторитетних експертів. Почнемо наш невеличкий цикл матеріалів про нахабне звернення Януковича до українців із інтерв’ю з Суддею Конституційного Суду України у відставці Віктором Шишкіним.

— Про що свідчить чергове звернення Януковича?

— Ну звідки ж я можу знати, про що свідчить подібний лист? Мені важко коментувати такі бездумні речі. Я не маю жодного поняття, про що вони можуть свідчити.

— Але дивіться, Янукович себе почувається впевнено і безкарно. Він знаходиться в Росії і робить послання до українців. На Вашу думку, ця ситуація — прояв безсилля української правової системи, яка не здатна за чотири роки після Революції Гідності покарати одного з головних винуватців розстрілів на Майдані?

— Звичайно. Але це не безсилля української правової системи, а її бездіяльність. Однак тут не сама система винна, а її носії.

— Уявіть собі ситуацію, щоб ізраїльський «Моссад» викликав на допит через скайп Адольфа Ейхмана?

— Ми просто в чергове бачимо бездіяльність, бездарність і відсутність державницького підходу.

— Так відбувається, бо Янукович і діюча влада — ягоди з одного куща?

— Ми про це вже говорили неодноразово. Діючі можновладці — пташенята з гнізда Кучми. Звісно, вони між собою пов’язані. Вони влаштовують сварки, бо не можуть поділити пиріг. Замість цього вони б мали думати про майбутнє України, її статус у світі та гідне життя народу.

— Саме тому, складається враження, що суд над Януковичем — лише гра на публіку.

— Так воно і є. Ми, до речі, про це говорили неодноразово.

— Зло у особі Януковича досі не покаране. Правові інститути демонструють повну бездіяльність. На Вашу думку, що первинне: встановлення справедливості формальним шляхом — через суди, чи її досягнення іншими методами?

— Я б віддав перевагу встановленню справедливості іншими методами. Представники силових структур і не тільки — члени однієї системи з Януковичем. Вони, як і наші діючі можновладці, просто вихідці з іншого клану. Ось і вся різниця між ними.

Ірина Сатарова