Віталій Комов: Конституція України спрямована на людиноцентризм

Народу України треба створити умови для реалізації своєї ініціативи і потенціалу. Чому 40 мільйонів українців не можуть себе реалізувати? Бо система влади не дає їм такої можливості. Саме так виглядає одна з найважливіших проблем сучасної України. Давайте, втілювати людиноцентризм. А все інше має підпорядковуватися цій основній задачі

Віталій Комов: Конституція України спрямована на людиноцентризм

У Загальних засадах Конституції України прописані, напевно, дві найголовніших статті Основного Закону. 3-тя визначає найвищою соціальною цінністю в Україні людину, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпеку. Відповідно до 5-ї статті Конституції, «носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування». Сьогодні, 28 червня виповнилося рівно 22 роки із дня прийняття Основного Закону України. Але чи виконуються дві його ключові статті? Про це i-ua.tv запитав експерта з місцевого самоврядування Віталія Комова.

— Наскільки влада дотримується 3-ї та 5-ї статей Конституції?

— На жаль, в Україні людина не є вищою цінністю. Замість неї це місце зайняв долар. Що ж стосується суверена, то ним є навіть не депутатський корпус, а чиновницький апарат. Такий стан речей пов’язаний із 118 та 119 статтями Конституції. Саме вони передбачають існування 490 районних та обласні адміністрації. На сьогоднішній день, ці органи, фактично, правлять Україною. Звісно, на чолі з президентом та урядом. Народу тут немає. Його функції перебрали на себе адміністрації, які контролюють все, що є в Україні.

— Що потрібно зробити, аби статті 3 та 5 працювали на практиці?

— По-перше, треба на місцевому рівні прибрати партійну систему. Вона торпедує розвиток місцевої демократії, яка не може вдосконалюватися через структури політичних сил. Система виборів повинна відображати інтереси громади, а не партій.

По-друге нам треба перетворити районні та обласні адміністрації на виконавчі органи рад. Крім того, не повинно бути жодних префектів, як це передбачають зміни до Конституції. Бо у такому випадку ми матимемо подібну історію до ситуації з районними адміністраціями. Якщо сьогодні йде реформа децентралізації, то об’єднані територіальні громади створюють не за бажанням людей, а за сценарієм, запропонованим райдержадміністраціями. І це — колосальна проблема, яка заважає розвитку реальних територіальних громад (самоврядних колективів) і, як наслідок, громадянського суспільства.

— Можливо нашу Конституцію порушують, бо вона — недосконала?

— Чесно кажучи, тут справа не в Конституції. У нас немає правової свідомості, в першу чергу, це стосується політичної еліти.

І стаття 3, і стаття 5 Основного Закону залишилися не реалізованими. Як реалізується вища цінність людини — вже сказано. Не реалізоване і безпосереднє народовладдя. Для здійснення народовладдя потрібно зробити певні кроки. На жаль, немає традиції людиноцентризму. І це — наша найголовніша проблема.

До речі, розділ про місцеве самоврядування має йти на початку Конституції, бо саме він забезпечує здійснення влади народом безпосередньо. У Основному Законі другий розділ визначає права і свободи громадян. Наступним за ним має бути розділ про місцеве самоврядування, який зробили одинадцятим. І це свідоцтво того, що про народовладдя серйозно ніхто не думав, а також наслідок зверхнього відношення до народу депутатів В Р України, які приймали цей документ. Такий стан речей свідчить, що партійна номенклатура не сприймала і не сприймає принцип народовладдя, і зосереджує свою увагу на Верховній Раді, КабМіні і посаді Президента. Тому статті 3 і 5Конституції і залишилися декларативними.

Відповідно, сьогодні казати про новий Основний Закон не варто. Ну, приймемо ми нову Конституцію. І що далі? Вона не буде виконуватися як і діюча. Давайте краще втілювати в життя ті завдання, які стоять перед нами. Одне із них — зробити людину головною цінністю держави не тільки на папері, але й в реальному житті. Народу України треба створити умови для реалізації своєї ініціативи і потенціалу. Чому 40 мільйонів українців не можуть себе реалізувати? Бо система влади не дає їм такої можливості. Саме так виглядає одна з найважливіших проблем сучасної України. Давайте, втілювати людиноцентризм. А все інше має підпорядковуватися цій основній задачі.

Ірина Сатарова