Віктор Шишкін: не виключно, що затримання Ананьєва замовне

Нащо було його оголошувати у розшук, якщо він не ховався від слідства? Такі дії я б назвав правовим ідіотизмом. Тепер бажано звільнити людей, які відправили його до розшукових списків. Думаю, у радянські часи, вони б поклали партквиток.

Віктор Шишкін: не виключно, що затримання Ананьєва замовне

Сьогодні, 11 вересня затриманого блогера-атовця Валерія Ананьєва відпустили з відділку поліції Новомосковська. Напередодні, колишньому бійцю 25-ї окремої повітрянодесантної бригади надягли кайданки за 5 хвилин до презентації його книжки «Сліди на дорозі» у Центральній міській бібліотеці Дніпра та відвезли у Новомосковськ. Пізніше стало відомо, що Валерія затримали за бійку, яка відбулася у селищі міського типу Гвардійське на Дніпропетровщині.

Узимку 2016 року, у тамтешньому спортзалі стався конфлікт між Валерієм Великжаниним (справжнє прізвище блогера — ред.) та місцевим мешканцем Віталієм Білоусовим. У наслідок суперечки, Валерій наніс кулаком Віталію кілька ударів в обличчя. Після інциденту проти блогера відкрили справу за ч.2 статті 122 Кримінального кодексу України — завдання тілесної шкоди середньої тяжкості.

За інформацією правоохоронців, рідним Валерія Ананьєва вручили письмове повідомлення про підозру та повідомили про необхідність явки до Новомосковського відділу поліції. Оскільки хлопець на зустріч з правоохоронцями не поспішав, його оголосили у розшук. Аби організувати розмову блогера-атовця зі слідчим, його вирішили затримати перед самісіньким початком презентації книжки.

У свою чергу, Валерій звинувачення у переховуванні від правоохоронців відкидає.

«Я не збирався нічого писати про оцінку дій поліції, але деякі представники МВС вже встали в позу захисту і офіційно ллють на мене бруд. Скажімо так: офіційні пояснення поліції є занадто зручними. Важко зрозуміти як може публічна особа переховуватися від слідства.

Не сприймайте нічого на віру. У справі, по якій мене затримали, була купа порушень зі сторони слідства. А у самому звинуваченні купа брехні, яку їм ще треба довести у суді", — написав блогер на своїй сторінці на «Facebook».

Але добре все, що добре закінчується. Сьогодні, 11 вересня у Новомосковському міськрайонному суді справа Ананьєва не розглядалася. Десантника взяв на поруки нардеп Андрій Денисенко. Про це i-ua.tv стало відомо із «Facebook» політика.

«Взяв на поруки Валеру Ананьєва, який, сподіваюся, все-таки найближчим часом презентує свою книгу вдячній дніпровській публіці.

Відзначу абсолютно правову, коректну та доброзичливу позицію органів МВС, завдяки якій вдалося звільнення Валерія".

Втім сам блогер, відповідаючи на питання свого читача, на «Facebook» зазначив, що його просто відпустили.

«Мене готові були взяти на поруки у вигляді запобіжного заходу, але в результаті цього не знадобилося, мене просто відпустили. Чекаємо суд, щоб закрити справу. Питання?».

Через кілька годин після публікації цей коментар зник зі сторінки Валерія. Втім так чи інакше, відносно швидкому та безболісному звільненню десантника-блогера, посприяло втручання депутата. У той же час, за ґратами знаходяться сотні добровольців. Хтось із них перебуває у місцях позбавлення волі вже не один рік. Чи випустили б Валерія на другий день з відділку поліції якби його не підтримав Андрій Денисенко? Чи став би нардеп на захист Ананьєва, якби він був не талановитим письменником і блогером, а рядовим атовцем? Залишимо ці питання відкритими. Про аспекти затримання Валерія Ананьєва i-ua.tv поспілкувався з Суддею Конституційного Суду України у відставці Віктором Шишкіним.

— Пане Вікторе, наскільки було доречно затримувати Ананьєва за 5 хвилин до початку презентації? Він що, настільки небезпечний?

— На мою думку, ваше питання радше стосується морального, а не правового аспекту.

— У Нацполіції заявили, що Ананьєв-Великжанин знаходився в розшуку. Одна сам блогер заперечив, факт переховування від слідства.

— Все може бути, але цю справу треба досліджувати. Якщо існує «натяжка», то винні правоохоронні органи. Тому, не виключно, що затримання Ананьєва замовне.

— Не зовсім зрозуміло, чому Валерій опинився у розшуку. Адже він — публічна людина. За його місцезнаходженням можна легко прослідкувати на «Facebook».

— Дійсно, нащо було його оголошувати у розшук, якщо він не ховався від слідства? Такі дії я б назвав правовим ідіотизмом. Тепер бажано звільнити людей, які відправили його до розшукових списків. Думаю, у радянські часи, вони б поклали партквиток.

— Складається враження, ніби влада переслідує добровольців.

— Це не враження, це — добре відомий факт. І так відбуватиметься допоки, високі державні посади займатимуть московські колаборанти.

Від редакції.

Презентація «Слідів на дорозі» у Дніпрі відбудеться 12 вересня у запланованому місці в запланований час. Приходити треба на 19:00 у Центральну міську бібліотеку, яка знаходиться за адресою вул. Воскресенська, 23.