Казковий світ вишивки

У Музеї гетьманства працює виставка «Вишитий живопис Лідії Гончарук», на якій мисткиня представила свої роботи, створені в різні роки.

Казковий світ вишивки

У Музеї гетьманства працює виставка «Вишитий живопис Лідії Гончарук», на якій мисткиня представила свої роботи, створені в різні роки.

Лідія народилася в історичній частині Києва — на Подолі. Малювати почала рано, але присвятити своє життя суто творчості не склалося. Вищу освіту здобула в Київському політехнічному інституті.

До вишивки картин приходила поступово. Спочатку це були невигадливі букетики і картини. Згодом, на своїй раритетній швейній машинці «Чайка», Лідія навчилася перекладати на мову шовку мазки художників, змішуючи їх, немов фарби, працюючи голкою, як пензлем або олівцем.

За багато років у неї склалася своя особлива техніка виконання. Ніжна шовкова нитка з точністю до відтінку передає всі мазки і штрихи великих майстрів живопису від епохи Ренесансу до нашого часу. Ці художники і їх бачення світу стають нам ближчими, вони оживають в нашому серці, розумі і думках.

Краса старовинних вуличок рідного міста та дитячі спогади привели Лідію до створення вишивок на власні сюжети. Так з’явилися картини із засніженими куточками Лаври і Києва, мальовничими краєвидами України. А вишукана середньовічна вишивка — до створення вишитих скриньок.

Світ вишивки — це світ натхнення і сумніви, це майстерність і досвід, це любов і поезія душі. Іноді на створення картини майстриня витрачає до шести місяців.

Всі вишивки створені в єдиному екземплярі, частина з них знаходиться у приватних колекціях в Україні та інших країнах Європи. Картини Лідії Гончарук зберігають відчуття спілкування з майстрами попередніх епох та відтворюють красу нашого сьогодення.

Новий етап творчості Лідії Гончарук розпочався після Революції Гідності. Прийшло нове усвідомлення минулого і сучасного України. Захопилася козацькою тематикою. Перед тим як розпочати вишивку, вивчає біографію художника, сюжет якого бере до роботи, епоху в яку він жив і творив.

Родичі порадили брати участь у виставках, аби більше людей могли долучитися до її творчості. Першою була колективна виставка «Золоті майстри ключів». Для багатьох шанувальників мистецтва стало відкриттям, що за допомогою вишивки можна так майстерно відтворювати шедеври світового живопису. А в лютому 2018 року відбулася перша персональна виставка в Центрі української культури і мистецтва. Залишалася вдячною працівникам Центру за допомогу в організації і проведенні цієї виставки. У вересні відбулася друга персональна виставка в обласному краєзнавчому музеї, що знаходиться у місті Біла Церква. На створення нових робіт тут надихнула чарівна природа Олександрійського дендропарку.

Виставка «Вишитий живопис Лідії Гончарук» представляє понад двадцять картин за мотивами творчості майстрів живопису від епохи Відродження до наших часів, вишитих мисткинею шовком в авторській техніці на раритетній машинці «Чайка». Тільки коли торкаєшся до її картин, то розумієш, що це не фарба, а шовк, який відтворює всю палітру відтінків. Саме шовк додає тепло та блиск оригіналу.

Відвідувачі виставки мають змогу оцінити красу чарівних жіночих портретів Ренуара і Вермеєра, ніжні троянди Катаріни Кляйн, вишукані натюрморти та букети, пейзажі Шишкіна та Крижицького. Частина виставки присвячена історії України. Це відомі пейзажі Архипа Куінджі та Петра Левченка, портрети славетних військових діячів отамана Івана Сірка та полковника Івана Богуна.

Після анексії Криму почала шукати сюжети з історії півострова. Згодом з’явилася робота за картиною Сергія Васильківського «Бахчисарай», на іншій відтворене одне з відомих полотен Айвазовського. Також на виставці представлені картини, створені за світлинами з видами Києва, яким більше 100 років.

Лідія Гончарук має багато творчих планів. Наразі працює над вишитими портретами своїх близьких родичів. А виставка у Музеї гетьманства надихнула до нових творчих пошуків. Майстриню зацікавила постать останнього гетьмана України Павла Скоропадського. Зараз підшуковує портрет цієї видатної історичної постаті, який би могла відтворити за допомогою шовку. А вже зовсім скоро у Центрі української культури та мистецтва відкриється її нова персональна виставка.

Вишиті картини Лідії Гончарук — це мандрівка у казковий світ вишивки, де кожен знайде те, що захопить його до глибини душі.

Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки
Казковий світ вишивки