У Дніпрі посадили дерева на честь загиблих бійців

25 квітня, у чистий четвер, в Дніпрі згадали поіменно 36 загиблих воїнів.

Всі вони — мешканці Нвокодацького району міста. Про це повідомляє i-ua.tv. На честь загиблих Героїв біля стели Паланки Новий Кодак висадили алею із 40 дерев. Тепер, неподалік від узбережжя Дніпра ростимуть 28 кленів та 12 декоративних яблунь. Ініціатори заходу — капелан полку «Дніпро-1» Дмитро Поворотний та депутат міської ради Дніпра Микола Слободянюк.

Микола Слободянюк та Ганна Счасна
Микола Слободянюк та Ганна Счасна

— Ми з Дмитром Поворотним — давні знайомі та мешкаємо в одному районі. У нас виникла ідея посадити алею пам’яті хлопцям, яких більше з нами немає. Вирішили провести весняну акцію миру і добра. Я організував купівлю дерев. Думаю, те, що ми робимо — маленька частинка у порівнянні з велетенським подвигом хлопців, які віддали за нас своє життя. Цією акцією ми хотіли продемонструвати їм свою шану, — розповів Микола Слободянюк.

 Голова «Родинного Кола загиблих Героїв Дніпропетровщини» Сергій Ніконов показує студенткам педагогічного коледжу, як саджати дерева.
Голова «Родинного Кола загиблих Героїв Дніпропетровщини» Сергій Ніконов показує студенткам педагогічного коледжу, як саджати дерева.

У заході взяли участь родини загиблих, студенти Дніпропетровського педагогічного коледжу, а також небайдужі мешканці міста. Алея пам’яті полеглих на війні з Росією Героїв з’явилася на досить символічному місці.

Отець Дмитро читає імена загиблих
Отець Дмитро читає імена загиблих

— Стела Кодацької Паланки вольностей війська Запорозького знаходиться тем, де раніше розташовувалося селище Новий Кодак. Воно значно старше за місто Дніпро, — говорить капелан Дмитро Поворотний. — Офіційною датою його заснування вважається 1645 рік, про нього писав навіть Тарас Шевченко. Дерева, які ми садимо, нагадуватимуть нам про хлопців. Хоч вони і загинули, але життя продовжується. Дерева, ростимуть, квітнутимуть і кожну весну даватимуть нові гілки… І це — символічно.

Капелан Дмитро Поворотний зачитав імена 36 загиблих мешканців Новокодацького району, щоб пом’янути їхні душі за церковнослов’янською традицією. Також він вручив нагрудний знак «Піски. Сталева фортеця» мамі загиблого Дмитра Решетняка — пані Тетяні. (Двадцятитрьохрічний Дмитро отримав смертельне поранення під селищем Піски 17 лютого 2016 року. Помер наступного дня у лікарні міста Селидове — ред.). Нагороду священику передали у 20-му батальйоні територіальної оборони Дніпропетровської області.

Разом з іншими, алею пам’яті садила і Ганна Счасна — дружина загиблого снайпера Андрія Широкова.

Отець Дмитро вручає Тетяні Решетняк нагрудний знак «Піски. Сталева фортеця», який її син Дмитро отримав посмертно
Отець Дмитро вручає Тетяні Решетняк нагрудний знак «Піски. Сталева фортеця», який її син Дмитро отримав посмертно

— Я вважаю, що такі акції є надзвичайно корисними. Якщо кожен містянин посадить дерево і в цю хвилину подумає про те, що воно дає життя, то символічно зробить гарну справу за загиблого Героя. Це дуже важливо. Добре, якби з приходом весни, а якомога більше людей саджали дерева на честь полеглих, — переконана Ганна Счасна.