У Дніпрі на «Book Space»

У Дніпрі, на Фестивальному причалі гуляють космонавти. До них можна підійти і попросити зробити спільне селфі.

У Дніпрі на «Book Space»

Космонавти — невеличка фішка ІІ Міжнародного книжкового фестивалю «Book Space», який почався 21 червня і завершиться 23, у неділю. Захід є частиною міської програми «Культурна столиця», і відвідати його може кожен охочий.

Серед гостей фестивалю багато цікавих людей: видавців, журналістів, знаменитих письменників та авторів-початківців. Тут омріяна зустріч із літературним кумиром має шанс стати реальністю. Усі, хто планує придбати книжкові новинки та отримати автограф від Оксани Забужко, Мартіна Бреста, або, Ірени Карпи, можуть це зробити на «Book Space». Від пекучого літнього сонця гості і відвідувачі фесту ховаються у наметах. Саме там розміщений книжковий ярмарок та майданчики для виступів авторів. Журналістка i-ua.tv проведе для вас, шановний читачу, невеличку екскурсію, по трьом, на її суб’єктивну думку, найцікавішим локаціям.

Розіп’ятий Чебурашка

На «Book Space» можна придбати все. Або майже все. Від «Кобзаря» та томів улюбленої епопеї всія дітей про Гаррі Поттера, до творів актора та шоумена Антіна Мухарського.

— Це — єдина книга із стрічкою-колорадкою, яку ми маємо — говорить представниця видавництва «Люта справа» і показує мені «Сказкі РуSSкаого міра» із приміткою «18+» авторства Антіна Мухарського. Відомого завдяки образу професора антропології Ореста Лютого.

— Так тут помаранчевий колір колорадки більше тяжіє до червоного. Ще б трошки інтенсивності — і була б цілком нормальна бандерівська стрічка, — віджартовуюся я.

— А давайте я вам покажу мою улюблену ілюстрацію, — пропонує представниця видавництва. Те, що я побачила, мабуть, милуватиме око кожному любителеві стьобу над «ватою». Переді мною у всій красі постав Чебурашка. Розіп’ятий на хресті. В трусиках і емблемкою «ОРТ» на пузі. Ілюстрацію прикрашала цитата її авторки. Акторки-гастролерки Галини Пишняк, на рахунку якої кілька ролей у сюжетах пропагандистських російських ЗМІ.

— Книжку ілюстрував художник і блогер Іван Семесюк, — розповідає представниця Видавництва.

— А «Люту справу», мабуть, заснував Антін Мухарський? — запитую я.

— Ні, — відповідає засновник видавництва Андрій Гончарук. — Думка заснувати «Люту справу» виникла на момент розпалу подій Революції Гідності. Більшість наших авторів є активними майданівцями 2013 -2014 років. Зокрема, серед них можна побачити і Антіна Мухарського, який брав участь у «Мистецькому Барбакані». Ми також приділяємо особливу увагу роботам сучасних українських художників. Вони зібрані в у книзі «Мистецький Барбакан. Трикутник дев’яносто два. Антологія».

Але жити треба і по за межами Майдану. Саме тому, ми почали налагоджувати стосунки з усіма верствами мистецького населення України. Співпрацюємо, здебільшого, з молоддю. Хочеться, щоб вона стала активним учасником сучасного мистецького процесу і її ілюстрації прикрашали обкладинки наших книжок.

«Люта справа» є комерційним видавництвом. Безперечно, ми несемо соціальну відповідальність як підприємці і намагаємося розвивати українську культуру. Зокрема, сучасну літературу, щоб вона могла і окупитися, і принести естетичне задоволення читачеві. У дизайні книжок ми використовуємо шрифти, розроблені українцями. Таким чином, намагаємося просувати вітчизняний продукт, аби він міг стати повноправним конкурентом європейським виданням. У цій справі ми досягли успіху. Наше видавництво може похизуватися кількома міжнародними нагородами і завдяки цьому, ми маємо партнерів за кордоном.

Робота Віктора Кравця. Мабуть, я б її назвала «Антологією ватника» .
Робота Віктора Кравця. Мабуть, я б її назвала «Антологією ватника» .

Тим часом, Антін Мухарський прийшов на фест власною персоною. На ньому — футболка+ і короткі шорти кольору хакі. Улюбленець тисяч українських патріотів Орест Лютий, як завжди, епатажний та харизматичний.

Фото з мережі Facebook
Фото з мережі Facebook

Обнімашки з ветеранами

Мала архітектурна форма, що дисонує з хайтечними павільйонами. Замість традиційного для фесту білого кольору — хакі. У ролі декору — маскувальні сітки і прапори бригад. Саме так виглядає ветеранський намет. Він став місцем зустрічі побратимів, локацією для розмов з авторами-атовцями і родзинкою «Book Space» у Дніпрі.

За словами організаторів, намет міг мати традиційний білий гламурний лук. Однак у військових авторів була власна візія. І вони її змогли ефектно представити громадськості. Мабуть, дуже правильно, що військова локація стала у дисонанс з рештою чепурненьких павільйонів фесту. Вона виділяється так само, як війна відрізняється від мирного життя. Темніє на решті світлого та відносно безхмарного повсякдення.

Станом на зараз, про події російсько-української війни написано і видано на папері більше, ніж 300 різних книжок. Таку статистику озвучив письменник-атовець Юрій Руденко.

— Серед їх авторів є як популярні та розкручені особистості, так і маловідомі люди. Насправді, у цьому немає нічого дивного. Просто люди дуже зайняті війною. Скажімо, коли ти у 2014 році знаходишся у секторі «Д» і п’єш дощову воду, бо немає нормальної, тобі точно буде не до «Facebook». Деякі автори мають меншу популярність не тому, що гірше пишуть. Просто про них менше знають. Таке співіснування на одному майданчику дозволяє притягувати фанатів відомого автора до інших книжок. Це допомагає розкрутці інших письменників, — розповів автор бестселера «Психи двох морів» Юрій Руденко.

Перший праворуч – Юрій Руденко.
Перший праворуч – Юрій Руденко.

На його думку, ми маємо пам’ятати про війну з Росією, щоб донести правду про неї майбутнім поколінням. В протилежному випадку, існує ризик повторення ситуації, що відбулася із Другою світовою. Історія подій 1939 — 1945 років була переписана безліч разів.

— Ми знаємо про Другу світові війну із радянських фільмів. У кращому випадку, із стрічки «В бій ідуть одні старики», де розповідають, що воювати насправді, не так вже і прикольно. Але за останні роки з’явилася велика кількість російських пропагандистських фільмів.

Саме тому, наше завдання — зберегти істину, аби захистити нашу історію від фальсифікацій і перекрутів. Ми маємо говорити правду, щоб подякувати героям, які захистили цей білий хайтек, воду у кранах, світло в будинках та Інтернет. Зараз ми завдячуємо своїм спокоєм і комфортом людям, які проміняли розмірене повсякдення на складні умови «нулів». Інколи вони не мають нормальної води і нагоди прийняти душ. Але вони знали, на що йшли, бо понад усе не хотіли, щоб решта територія України пізнала жахливу сутність війни. Інколи ці люди віддавали своє життя. Тому наш борг сьогодні говорити правду. Так ми зможемо захистити пам’ять загиблих від забуття, — переконаний Юрій Руденко.

Кожну хвилину фесту у ветеранському наметі тусить близько 10 авторів. Наприклад, я бачила як дніпровець Роман Зіненко вимальовував автограф для мешканця міста.

— З авторами можна навіть обійнятися. Адже всі вони — живі люди. Ніхто з нас не має зіркової хвороби. Ветерани не заразні. Вони не страшні, а тому не кусаються. Ми такі ж самі як і ви. То ж не соромимося і кам он до ветеранського намету, — запросив Юрій Руденко.

За секунду до рукостискання. Автор «Іловайського щоденника» Роман Зіненко та його читач.
За секунду до рукостискання. Автор «Іловайського щоденника» Роман Зіненко та його читач.

Історичні постаті для дітей

На стенді «Видавництва мотиваційних книг» увагу привернула обкладинка з мультяшною Роксоланою. Поки всі мої однолітки-підлитки тащилися від «Гаррі Поттера», у мене була інша улюблена книжка. Я шаленіла від «Роксоляни». Повісті авторства керівника пресової квартири УСС Осипа Назарука. Ну подумайте самі, українська невольниця на зло всім ворогам змогла підкорити серце могутнього володаря, стати його законною дружиною і навіть впливати на його рішення. І все це — у мегапатріархальній Османській Туреччини. «Лише сильним жінкам підкорюються імперії». Саме таким бачить головне кредо життя цієї султани наша сучасниця Олександра Шутко. То ж не підійти до стенда було б просто гріх. До речі, на палітурках інших книжок красувалися такі ж мультяшні, як і Роксолана: Вільям Шекспір, Любомир Гузар, Чарлі Чаплін¸ Коко Шанель, Леонардо да Вінчі та інші особистості з української і світової історії.

— А книжки, мабуть, тільки для дітей? — запитую я.

— Ні, вони розраховані і для дорослих, — відповідає директорка «Видавництва мотиваційних книг» Ольга Іванова. — Їх можна читати з дитиною. Після кожної глави є перелік питань, для того, щоб обговорити зміст. Усі книжки написані легкою і доступною мовою. Це допоможе дитині зрозуміти з ким дружили історичні постаті, що вони робили і як вони жили.

— Про Роксолану написано чимало літературних творів. Вони використовувалися під час створення книжки Олександри Шутко?

— Усі без винятку книжки — спільна робота письменників і журналістів. Вони працювали з різними даними: біографією та іншими джерелами, — сказала Ольга Іванова.

«Видавництво мотиваційних книг» має дві серії про історичних постатей. Перша називається «Видатні постаті» і налічує 13 книжок. Вона розповідає про життя талановитих іноземців. Серед них: Альберт Ейнштейн, Вільям Шекспір, Блез Паскаль, Коко Шанель, Леонардо да Вінчі, Маргарет, Тетчер, Нікола Тесла, Марія Кюрі, Одрі Хепберн, Чарлі Чаплін, Стів Джобс і Ілон Маск. Друга серія — «Видатні українці» поки налічує шість. Окрім Роксолани та Любомира Гузара, вийшли книжки про життя Кузьми Скрябіна, Леоніда Каденюка, Ігора Сікорського та Валерія Лобановського.

Тим часом «Book Space» триватиме до 23 червня. Завтра заплановані цікаві зустріч, на яких можна послухати Оксану Забужко, Ірену Карпу, Майкла Щура та інших гостей. І не треба боятися пекучого літнього сонця. Від нього прихистять павільйони феста, а спрагу можна втамувати молочними коктейлями, або склянкою мохіто. З цією метою на Фестивальному працює ціла футзона. Так, що не лякаємося спеки і кам он на «Book Space».

Будь як ці собаки. Приходть на «Book Space».
Будь як ці собаки. Приходть на «Book Space».