Микола Голомша: Ми не повинні допускати, щоб на міжнародній арені за нас приймали невигідні рішення

Потрібно бити на сполох, організовувати прес-конференції та виходити до президента на діалог.

Микола Голомша: Ми не повинні допускати, щоб на міжнародній арені за нас приймали невигідні рішення

Чого чекати Україні від зустрічі у Нормандському форматі? Розмова лідерів України, Росії, Франції та Німеччини запланована на 9 грудня у Єлисейському палаці. Тим часом, Путін домагається від нашої влади розведення військ по всій території фронту та загрожує у сіру зону завести бойовиків. Частина українського суспільства не довіряє Володимиру Зеленському та звинувачує його у зраді національних інтересів. Політолог Андрій Піонтковський вважає, що у команді глави Української держави є люди, які працюють на Кремль. То ж що нам очікувати у Парижі після зустрічі Зеленського, Путіна, Макрона і Меркель? Із цим питанням i-ua.tv звернувся до лідера партії «Патріот» Миколи Голомши.

9 грудня у Парижі має відбутися зустріч у Нормандському форматі. Путін висуває Україні все нові і нові вимоги. Українська сторона каже, що здачі територій не буде. Суспільство перебуває у стані невизначеності (його частина не має довіри до влади) і не знає чого очікувати. Чи не здається Вам, що ми дивимося у обличчя невідомості?

— По-перше, хочеться побажати нашій команді на чолі з президентом перемоги і досягнення на переговорах усіх поставлених цілей. Але тут існує одне суттєве «але». Росія споконвіків була нашим підступним ворогом і ніколи не відрізнялася щирістю. Путін зараз намагається перейти до позиції візії добробажаності. Однак під маскою миротворця приховується ненависницька поведінка країни-агресорки, яка хоче укріпитися у своїх загарбницьких намірах.

Кремль будь-якою ціною бажає примирити нас із терористичними «ДНР» та «ЛНР» і надає нам невеличкі поступки. Він прагне показати світові, що в Україні відбувається не війна з ним, а лише внутрішній конфлікт. На мою думку, іще до зустрічі в Парижі, Росія поставить перед Україною вимоги прийняти закони, які прокладуть шлях до нашої федералізації. Зокрема, нам можуть нав’язувати продовжити дію Закону «Про особливий статус Донбасу». Його дія закінчується у січні 2020 року. Так само, Імперія Зла бажає нас змусити піти на інші поступки. Наприклад, запустити маховик амністії. Вона передбачає легалізацію збройних формувань бойовиків у поліцію та органи місцевої влади на окупованих територіях. Усе це потрібно ворогу, щоб спотворити у світової спільноти уявленні про події на Сході України.

Я не очікую від Нормандського формату дуже багато. Вельми сумніваюся, що Путін відмовиться від Криму і наших окупованих територій на Донбасі. Тому, нам слід бути обачними. Я б дуже радив зробити ревізію рядів українських можновладців. Туди записалися деякі люди, що перебувають у полоні омани. Їх може Росія використати всліпу, бо вони мають там родичів, або бізнес. Також серед можновладців є свідомо завербовані люди.

— Це ви маєте на увазі деяких осіб з оточення пана Зеленського, чиї прізвища в усіх на слуху?

— Я не бажаю говорити про особистості. Хочу наголосити про обов’язки спеціальних служб України. Вони мають доносити до відома президента об’єктивну інформацію про окремі персоналії. Я би їм рекомендував оголосити роботу щодо виявлення внутрішніх колаборантів і вжиття заходів з очищення від них владних структур. Ворог не гребує жодними методами впливу і використовує таких осіб.

Ми повинні розуміти, що уся інформація про події на Донбасі має базуватися на правді. Тільки так ми зможемо претендувати на справедливість. У випадку, якщо нам не вдасться донести істинну картину про війну на Донбасі, ми ніколи не отримаємо ні світової підтримки, ні справедливості. Влада та народ мають бути як ніколи єдиними.

Дії та риторику української делегації в Парижі слід вибудувати виключно на потребах українського народу. Влада не те що не повинна, але і не має жодного права задовольняти інтереси лідерів інших країн. Кажу іще раз: ми маємо доносити світові свою правду і домагатися об’єктивних рішень.

Станом на сьогоднішній день, із самого початку конфлікту на Сході, ні перша тимчасова влада після Революції Гідності, ні Петро Порошенко не вжили заходів, у відповідності до статуту ООН та національного законодавства. Вони не ввели воєнного стану. До речі, він не є тотожнім до оголошення Росії війни. Бо від того, як називаються бойові дії на Донбасі: ООС, чи АТО для України не має жодного значення. А ось оголошений воєнний стан впливає на оцінку цих подій у світі та є маркером нашої війни з Росією.

На жаль, в оточенні президента є відверті маніпулятори. Вони намагаються йому довести, що оголошення воєнного стану означає наступ Московії по всій лінії фронту. Але це не так. Також, я хотів би відзначити, що питання миру будь-якою ціною нам нав’язала Росія. І без допомоги внутрішніх українських колаборантів тут не обійшлося. Воно базується на брехні та на спотворенні фактів. Відповідно, такий мир може означати лише здачу територій та інтересів українського народу .

Тому, я наголошую, що під час зустрічі у Нормандському форматі пан Зеленський та його команда зобов’язані приїхати у повному всеозброєнні. Нехай вони покажуть світові зафільмовані жахіття, які відбуваються на нашій території. Нехай світові лідери знають про наслідки збройної агресії Росії.

- Але чи здатен на це пан Зеленський? У частини українців дуже скептичне ставлення до спроможності цього президента показати правду.

— Завдання громадсько-політичних об’єднань полягає у демонстрації президентові правдивої картину подій в Україні. Якщо ми побачимо фальш у поведінці оточення і розкажемо про це президенту, не буде можливостей для маніпуляцій.

Знаєте, в українців є одна недуже добра риса. Діяти одразу, як влада ухвалює погані рішення, не перешкоджаючи їх прийняттю. Є такий вислів: «Ми — українці нічого не робимо, поки не отримаємо доброго копняка». Саме тому, нам слід дотримувати триєдиного правила: постійний, аналіз, прогноз і випередження. Ми не повинні допускати, щоб на міжнародній арені за нас приймали невигідні та загрозливі рішення. Саме тому, потрібно бити на сполох, організовувати прес-конференції та виходити до президента на діалог. Кажу ще раз: якщо ми бачимо, що оточення кривосвідчить і показує зовсім іншу картину подій, мовчати не можна. Звісно, у протистояннях, в яких народжувалася теперішня влада є багато маніпуляторів. Саме тому, хочеться показати об’єктиву реальність, щоб ніхто не заблуджувався у своїх баченнях та рішеннях.