Микола Голомша: Інститут зброї формуватиме якіснішу правову свідомість

Він сприятиме зменшенню кількості злочинів.

Микола Голомша: Інститут зброї формуватиме якіснішу правову свідомість

Чи потрібно українцям дозволити носити зброю? Над цим питанням громадськість у котре замислилася після загибелі у центрі Києва трьохрічного Сашка Соболєва. Дати на нього відповідь i-ua.tv попросив лідера партії «Патріот» Миколу Голомшу.

— Чи потрібен закон про носіння зброї громадянами України?

— Зараз перед українською державою та її народом стоять терористичні виклики. Але, якщо держава не здатна захистити людей і забезпечити правопорядок, то вона повинна хоча б надати їм таку можливість. Я маю на увазі про носіння короткоствольної зброї. Наші люди бояться нападників і можливості бути пограбованими. А ось наявність зброї є тим самим запобіжником, що дозволить їм себе захистити. Більше того, прийняття закону про зброю, викликатиме в наших громадян страх ображати ближніх та порушувати їх майнові права.

— Тобто, такий закон потрібний?

— Безперечно. У всьому цивілізованому світі існує поняття інституту зброї. В Україні, на жаль, він повністю відсутній. Інститут зброї передбачає вирішення цілого комплексу питань. До нього відносяться: культура поводження зі зброєю, закон, який би чітко прописував сам алгоритм користування нею, зберігання та носіння. Також сюди доречно віднести правову пропаганду, роз’яснювальну роботу та дуже високі вимоги до власників зброї. У той же час, в Україні можна нелегально купити стволи на будь-який смак. Дуже часто це роблять злочинні угрупування, щоб потім атакувати мирних громадян.

— Але в Україні діє так званий інститут нагородної зброї. Тобто, її можуть мати «обрані», а пересічні громадяни ні. Виходить нестиковочка.

— Це не інститут. Нагородна зброя є видом заохочення. Я ж говорю про зовсім інші речі. Про інститут зброї, який би передбачав цілу низку законів, а можливо, навіть і Кодекс. У ньому слід акумулювати питання теорії та практичної відповідальності. Поки нічого подібного у нас немає. Звісно, існують окремі нормативні акти. Скажімо, Закон України про органи поліції. Він передбачає носіння пістолетів. Також хочу сказати, що чимало громадян України мають мисливські довгостволи. Так що? Вони вбивають людей?

— Ні.

— Ці люди дисципліновані і використовують свою зброю за призначенням.

— Наступним моїм питанням мало б бути про позитивний вплив легалізації права на зброю на дисциплінізацію суспільства.

— Коли подібний закон прийняли у Молдові, рівень злочинності зменшився у кілька разів. Якщо аналогічний документ ухвалити і в Україні, то кількість грабунків і розбоїв істотно впаде. Але поки в Україні існує нелегальний обіг зброї, він спотворюватиме у наших громадян уяву про порядок.

Тому безперечно, інститут зброї формуватиме в країні більш якісну правову свідомість. Злочинець, який схоче пограбувати квартиру, усвідомлюватиме, що може отримати відсіч. Адже досить ймовірно, що у власників житла буде своя зброя. Зловмисник, який бажатиме напасти на перехожого, сто разів подумає, чи слід реалізувати свій намір. Адже його жертва цілком може мати ствол. На мою думку, інститут зброї слугуватиме формуванню більш якісної правової політики країни.

Його слід супроводжувати дієвою інформаційною політикою держави, органів правопорядку та просвітницькою роботою у вишах та школах. Ми маємо виховувати громадян з високою правовою свідомістю і розповідати їм про зброю та права людини. Тому, відповідаючи на ваше питання про легалізацію носіння зброї, я кажу: «Так». Україні такий закон дуже і дуже потрібний.