Вирубку дерев на Дніпропетровщині кришує поліція?

Жертвами лісорубів найчастіше стають дуби. Жодного із порушників поліція так і не затримала.

Вирубку дерев на Дніпропетровщині кришує поліція?

— 2016, 2018, та 2019 рік — тримає у руках велетенську купу паперів віце-президент громадської організації «Волонтерський центр Допомога військовим і цивільним «Вільна доля» Любов Ферліковська. — Ось це усе — звернення до найрізноманітніших чиновників щодо знищення лісу на Дніпропетровщині. У 2017 лісоруби орудували на Донеччині.

Любов Ферліковська
Любов Ферліковська

Найбільше постраждалих серед дубів

Дерева, розсаджені уздовж залізничного полотна, які мають захищати шляхи від опадів, вирубують із майже заздрісною регулярністю. Жертвами лісорубів найчастіше стають дуби. Жодного із порушників поліція так і не затримала. За словами мешканців Межової, місцевий підприємець вивозить зрубані дерева на свою меблеву фабрику на Донеччину. Про це i-ua.tv повідомив працівник залізниці та громадські активісти.

Дерева, які найімовірніше перетворюються на шафи, або ліжка, раніше росли на перегонах Удачне-Межова та Чаплине-Ясинувата. Вони з’єднують Дніпропетровщину і Донеччину, але підпорядковується регіональній філії «Донецька залізниця». Деревами біля рейс піклується її структурний підрозділ «Артемівська дистанція захисних лісонасаджень». Від дій нелегальних лісорубів збитки отримали Межівський, Покровський та Васильківський райони Дніпропетровщини.

Такого варварського випилювання я ще не бачив за усе своє життя, — розповідає працівник залізниці Володимир Бондаренко. — Раніше, хтось зрубить лише пару дубів — і на тому все. Тепер, насадження знищують цілими дорогами. Так відбувається по всій Україні. Мабуть, перевернувся світ.

Активісти та мешканці районів із понівеченими зеленими насадженнями у злочинах підозрюють місцевого підприємця Едуарда Зарудняка.

— Порубка здійснюється під його керівництвом, — говорить Любов Ферліковська. - Існують чутки, що дільничний вдень приходить до лісосмуги і позначає стрічками, які дерева потрібно зрубати. Уночі з`являється бригада лісорубів і їх знищує. В основному рублять дуби. Є інформація, що їх вивозили на Донеччину, де може знаходитися мебельна фабрика Зарудняка. Звісно, ми висуваємо тільки підозру. Чи винна людина, може встановити тільки суду. Нам усю інформацію надали свідки.

Але не Едуардом Загородняком єдиним. У селі Новопавлівка Межівського району мешкають два брата Яцуги: Олег та Віктор.

Вони під керівництвом дільничного організували вирубки посадок уздовж трас Межова- Новопавлівка та Межова- Іванівка, — розповідає правозахисник «Вільної долі» Олександр Дзеркаль. - Усі дерева - одні пеньки. Вони вирубані. Лісоруби о дванадцятій годині ночі виїздять на роботи, а вдень - вішають стрічки. Усе це кришує керівництво місцевої поліції. Коли було надано 27 заяв про вирубку дерев і зареєстровано їх у ЄРДР, поліція не проводила жодних слідчих дій.

У 2016 році, начальник «Бахмутівської дистанції захисних лісонасаджень» регіональної філії «Донецька залізниця» Юрій Варварюк звертався з листами до начальника головного управління національної поліції в Дніпропетровській області, а також начальника національної поліції Межівського та Синельниківського відділів поліції. Він попросив правоохоронців ужити заходів щодо нелегальних лісорубів, які орудували на перегоні Чаплине-Ясинувата. За розрахунками залізничників злочинці нанесли збитків на 115.494,5 грн.

У 2018 році Юрій Варварюк підготував звернення до начальника Управління СБУ в Дніпропетровській області генерала-майора Олійника А.С.

«Протягом 2018р. у захисних лісонасадженнях Покровської виробничої дільниці були виявлені самовільні порубки дерев невідомими особами. Переважно вирубуються дубові насадження. За 9 місяців 2018 року вирублено 1.191 дерево, сума майнової шкоди 1.157.743,17 грн.», — йдеться у листі.

Залізничники написали 11 листів із скаргами на чорних лісорубів до Покровського відділу поліції Дніпропетровської області. По випадкам за усі літні місяці 2018 року дистанція направляла повторні звернення до правоохоронців. Однак відповідей так і не було.

Станом на 23 серпня 2019 року, у «Бахмутівській дистанції захисних лісонасаджень» нарахували збитків на 1.531.440,4. Зокрема, чорні лісоруби знищили 1.151 дерево на перегонах Просяна-Демуріно та Межова-Удачне. Усього, за словами Олександра Дзеркаля на ділянці від Удачного до Чаплиного знищено близько 8 тисяч кубів деревини. Тим не менш, поліція займатися справою не збирається.

— Ми відправляли звернення до начальника ГУНП в Дніпропетровській області Володимира Огурченка 4 жовтня, а 25 з ним спілкувалися, — розповідає Любов Ферліковська. Говорили з начальником Межівського відділу поліції паном Алімом Журбою. Він обіцяв порахувати збитки і дати відповідь. Досі чекаємо. Спілкувалися з колишнім головою обласної прокуратури паном Токаревим та ходили на особистий прийом до першого заступника прокурора Дніпропетровщини Романа Соскова. Він обіцяв зайнятися справою.

Намагалися зустрітися з новим очільником ОДА паном Бондаренком, але замість нього прийшов хтось із його заступників. Також ми 4 жовтня 2019 року зверталися до начальника обласної поліції пана Огурченка і 25 жовтня ходили на зустріч до начальника Межівського відділу поліції пана Журби. Останній давав роз’яснення і обіцяв порахувати збитки. Поки що віз на своєму місці, а ми і досі чекаємо відповіді. Також ходили на прийом до прокурора пана Токарева. Пізніше, ходили у Департамент внутрішньої безпеки України. Якось так і живемо.

Журба від Журби

Не виключно, що вирубку лісів уздовж залізничного полотна покриває начальник Межівського відділу поліції Алім Журба. До речі, він має цікаву службову біографію. Працівники Межівського відділу поліції та Синельниківського відділу поліції написали колективне звернення щодо неправомірності дій Аліма Журби, адресувавши його Голові комітету по взаємодії з правоохоронними органами при Дніпропетровській обласній державній адміністрації Петрові Бойчуку.

Відтак, 26 грудня 2016 року наказом Голови ГУ НП в Дніпропетровській області№ 362 о/с Аліма Журбу звільнили з посади заступника начальника Межівського та Синельниківського відділів поліції за службову невідповідність. Однак через недосконалість законодавства його поновили. Підставою стало рішення Дніпропетровського окружного адміністративного суду. Із 3 грудня Журба отримав підвищення і став начальником Межівського ВП та Синельниківського ВА ГУНП Дніпропетровської області.

Працівники обох відділів поліції не задоволені роботою свого шефа. І це — дуже м’яко кажучи. За результатами досудового розслідування відсоток кримінальних порушень складає лише 40,3%.

Більше того, Алім Журба байдує по п’ятницям та використовує службове паливо у своїх інтересах.

«Кожної п’ятниці як правило зранку, його, на службовому автомобілі, водій Даниленко М. Відвозить в місто Дніпро для вирішення особистих питань та до місця його теперішнього проживання, у понеділок повертається за ним», — йдеться у зверненні працівників Межівського та Синельниківського відділів поліції. Журба знаходиться на роботі 4 дні замість п’яти, і це негативно впливає на роботу відділу. Ба більше того, поліцейські вважають, що Журба вчинив адміністративне правопорушення пов’язане з корупцією.

За інформацією, вказаною у зверненні працівників Межівського та Синельниківського відділів поліції, Журба у своїй декларації про доходи за 2018 рік не вказав про свої борги.

Відтак він винен ПАТ «КБ"ПриватБанк» 113.585,47 грн. Журба не сплатив «Фінансовій компанії «Європейська агенція повернення боргів» 29.971,20 грн., а «Фінансовій компанії «Кредит Капітал» 19.926,04 грн. Крім того, Алім Журба має борг перед «Кредитною спілкою «Союз-Дніпро» на суму у 105.594, 53 грн.

Звернення поліцейських із Межівського та Синельниківського відділів Петро Бойчук відправив начальнику ГУ НП в Дніпропетровській області Артему Васицькому, а копії — міністру внутрішніх справ Арсену Авакову та Прокурору Дніпропетровської області Р. Токарю. До нього Бойчук іще додав своє. У ньому йдеться про те, що Журба, знаходячись у нетверезому стані за кермом, врізався в іншу автівку, завдавши її водієві та її пасажирці тілесних ушкоджень. Він пригрозив потерпілим і втік з місця пригоди. Ось, що з цього приводу говорить звернення від Петра Бойчука.

«…мені стало відомо, що 22 серпня 2019 року, приблизно о 03:00 годині ночі, начальник Межівського ВП Журба АВ., знаходячись у стані алкогольного сп’яніння і керуючи автомобілем „Mercedec Vito“, в селищі Межова скоїв ДТП, звинувачуючи при цьому в ДТП громадянина Титаренка Олександра Геннадійовича, який керував автомобілем ВАЗ. Там же, на місці пригоди, після ДТП Журба А. В. разом зі слідчим Михальченком, який знаходився у автомобілі Журби А. В., під час пригоди, завдали Титаренку та Лук’яненко О. А, яка знаходилася в автомобілі ВАЗ, тілесні ушкодження. Після цього Журба та Михальченко пригрозили Титаренку ОГ. та Лук’яненко О.А., якщо вони повідомлять про ДТП і не вживши заходів щодо надання їм медичної допомоги, з місця пригоди скрилися, сховавши пошкоджені автомобілі».

Але на місце ДТП таки виїхали оперативники та патруль. Утім, Алім Журба дав команду не реєструвати дорожньо-транспортну пригоду. Поліцейські та слідчо-оперативна група повернулися назад. Аварію зареєстрували тільки наприкінці дня, коли прибули працівники Синельниківського ВП ГУНП Дніпропетровської області. Однак перевірка проводиться не об’єктивно. Пані Лук’яненко, яка до речі, отримала перелом ребер, звинувачують у тому, що саме вона знаходилася за кермом. А ось про керування Журбою автівкою у нетверезому стані — а ні слова.

Бойчук просить Артема Васицького взяти на особистий контроль проведення перевірки по факту ДТП та провести перевірку по інформації, викладеній у колективному зверненні працівників Межівскього та Синельниківського відділків поліції. У випадку створення комісії по неправомірним діям Журби, Бойчук просить його включити до її складу. Раніше справою займався начальник синельниківського відділу поліції пан Чіпець. Але жодних порушень щодо вирубки лісів знайдено не було. Хоча, відповідно до статті № 216 Кримінально-процесуального кодексу, поліція не має жодного права розслідувати справи проти власних працівників.

Усе йде до хепі-енду?

Зусилля активістів та Петра Бойчука призвели до позитивних зрушень. Аліма Журбу, за наказом начальника ГН НП в Дніпропетровській області таки відправили у відставку. Однак це не завадило йому знайти нову роботу. Зараз він працює керівником чергової частини Дніпровського аеропорту.

7 листопада, Жовтневий районний суд у Дніпрі розглядав заяву про скоєння злочину, яку не внесла прокуратура області з приводу відкриття кримінального провадження щодо знищення зелених насаджень у лісосмугах. Активісти вимагають долучити до нього не лише статтю Кримінального кодексу України № 396, яка передбачає покривання злочину, але і № 145 - створення злочинної групи та №№ 255, 256 364, 365, 366 - вирубка лісів. Суд зобов’язав за заявою активістів відкрити кримінальне провадження за вище зазначеними статями Кримінального кодексу України. Усі ці матеріали передали до Державного бюро розслідувань.