Святослав Стеценко: Вільному суспільству потрібне право громадян на володіння зброєю

Розмови про те, що озброювати громадян не на часі, бо в країні війна, звучать абсолютно брехливо. Навпаки, за умов бойових дій потрібно максимально убезпечити українців

Святослав Стеценко: Вільному суспільству потрібне право громадян на володіння зброєю

Після загибелі трьохрічного Сашка Соболєва, на порядку денному українського суспільства, постало питання надати дозвіл громадянам носити короткоствольну зброю. Громадськість та політикум розділився на два табори. Прихильники легалізації зброї називають її запорукою захисту життя людини у випадку небезпеки. Противники, вважають, що українці ще не дозріли морально до такої відповідальності, як пістолет. А що думає з цього приводу полковник запасу Святослав Стеценко? Про це запитав у нього i-ua.tv.

Чи потрібна українцям зброя?

— Українці бувають різними.

Безперечно.

— Вони різні і за своїм світосприйняттям, і за ціннісними орієнтирами. Кому потрібна зброя? Вільним людям, які морально готові захищати себе від злочинців. А ось тим, хто, у випадку небезпеки, апріорі для себе вирішив падати на землю, віддавати майно, терпіти побиття і знущання, зброя не треба. Вони її все одно не застосують. Зброя потрібна тим, хто у разі фізичного насильства, або пограбування, даватиме відсіч. Це, якщо говорити про окремих людей.

А загалом?

— Вільному суспільству вкрай потрібне право громадян володіти короткоствольною вогнепальною зброєю, носити її і застосовувати для захисту себе та інших людей від злочинців. Навіть, якщо таких людей буде меншість, але вони придбають зброю і навчаться нею користуватися, це значно вплине на скорочення криміногенної небезпеки на вулицях та у громадських місцях.

Чому?

— Значна частина криміналітету усвідомлюватиме, що їхні жертви можуть бути озброєними і цілком спроможними дати відсіч. Звісно, я не беру до уваги наркоманів та психічно хворих людей. З ними не все гаразд. Їх не зупинить розуміння того, що законослухняні люди озброєні. Вони просто себе не контролюють. Утім більшість злочинців не захочуть через власну зухвалість наражатися на небезпеку.

На користь дозволу громадянам володіти короткостволною вогнепальною зброєю свідчить і світова статистика. Зокрема, у європейських країнах, значно зменшилася вулична злочинність. І це — беззаперечний факт.

Тим не менш, чимало представників МВС та афільованих з ним торгівців зброєю, дозволяють собі висловлювання про нібито неготовність українців. Усе це маніпуляція та підміна понять. Такі заяви є шовіністичними висловами. Їх сенс зводиться до визнання українців неповноцінною, у порівнянні з сусідніми, нацією.

Молдова та Балтійські країни, так само як і Україна були у складі СРСР і мають схожий спадок. У них, після дозволу громадянам носити короткоствольну зброю нічого поганого не відбулося. Навпаки, підвищився рівень громадянської безпеки. Чому потрібно очікувати лиха в Україні?

Розмови про те, що озброювати громадян не на часі, бо в країні війна, звучать абсолютно брехливо. Навпаки, за умов бойових дій потрібно максимально убезпечити українців. Нехай вони мають зброю і вчаться нею користуватися. Так вони зможуть бути готовими дати ворогу відсіч. Адже ми добре знаємо, що збройні сили, у випадку широкомасштабної агресії, не зможуть зупинити росіян самотужки.

Чи не єдиний спосіб вижити громадянам, які не бажають коротати свій вік під владою Москви — це зброя. Звісно, пістолетом літаки не зіб’єш і не знищиш танкові дивізії ординців, але принаймні зможеш вбити окупантів та їх колаборантів. Тобто, будь-які перестороги про неготовність українців від МВС є викривленням реальних фактів та статистики.

Чи не здається вам, що такі заяви є дискримінацією українців. Вони були вільною нацією і споконвіків мали зброю. Чого лише вартий період козацтва?

— Так. Це не просто дискримінація, а фактично, ксенофобія. Люди, які собі дозволяють такі слова, вважають українців розумово неповноцінним етносом. І за такі заяви потрібно або судити, або виганяти з країни геть. Кому невигідно, щоб українці могли захищатися короткоствольною зброєю?

— Росії?

— І їй також. Але, насамперед, організованій злочинності та криміналітету. Найгірше — це те, що вони знаходяться у високих кабінетах. Ми бачимо чимало прикладів і фактів, коли ті чи інші посадовці виявляються злочинцями, або їх агентами. На жаль, це вигідно українській владі. До речі, українською вона є лише юридично, а фактично — антиукраїнською.

Їй дуже потрібно, щоб громадини були абсолютно залежними від держави. А захист життя — найвища потреба будь-якої людини, і вона — повністю узурпована державою. Влада, апарат МВС та, на жаль, нинішній президент хочуть, щоб громадяни залежали від їх волі і були беззахисними. У такому стані ними дуже легко маніпулювати і нав’язувати їм свою волю.