Сергій Медвідь: Ринок землі — це закінчення України

Сільськогосподарські землі сягають левову частку нашої держави.

Сергій Медвідь: Ринок землі — це закінчення України

Верховна Рада розгляне проєкт закону про продаж землі наприкінці цього пленарного тижня. Тобто, з 16 по 20 грудня. Депутати мають ухвалити документ у другому читанні. Українська громадськість забила на спалах і готує на завтра, 17 грудня, мітинг під стінами парламенту. Чим обернеться продаж землі для України, i-ua.tv запитав у кандидата сільськогосподарських наук Сергія Медвідя.

— Чи може скластися ситуація з ринком землі аналогічно до історії про ваучерну приватизацію?

— Звісно, ваучеризація державного майна мала негативні наслідки, але ринок землі — це зовсім інше. Він передбачає зміну устрою країни та її Конституції. Україна, одним законом про продаж землі, стане іншою і в цивілізаційному, і в економічному сенсі. Люди навіть не усвідомлюють, що наша держава перестане існувати не лише як соціальна, але і на мапі світу взагалі.

— Поясніть.

— Якщо коротко, то відбудеться окупація України. Наприклад: у Кропивницькій області сільськогосподарські землі сягають 82%, а на Вінничині — 79%. Припустимо, якщо ці угіддя викупить одна людина, скориставшись послугами підставних осіб. Наступними можуть стати ставки, озера та ліси. Що тоді залишиться українцям? Дороги та холодні квартири?

Власник викуплених територій почуватиметься себе господарем. Люди будуть повністю залежати від його доброї волі. Вони братимуть участь у голосуваннях на користь інтересів власника. Ба більше того, вільно потрапити на ці території буде складнувато. Вони матимуть статус, аналогічний до приватного підприємства. Хіба нам таке потрібно?

Я б міг ще зрозуміти авторів законопроєкту, якби сільськогосподарські землі становили 5 — 10% від території України. Та вони сягають левову частку нашої держави.

Сьогодні наші землі готові викупити іноземні транснаціональні корпорації. Вони мають на цедостатньо грошей. Але я дуже підозрюю, що вони заплатять небагато. В Україні для цього створені всі умови. Після такої приватизації землі, іноземні держави захищатимуть в Україні інтереси своїх громадян. Мовляв, приватна власність — це святе. І в ось таку нову країну, з 1 січня 2020, нас поведе року «зелена» влада. Це все означатиме закінчення України.

— Як не допустити такої ситуації?

— На жаль, частина мешканців міста та пенсіонери, зокрема, вважають, що продаж землі — це проблема фермерів і селян. Але це не так. Після продажу землі про дешеві овочі та фрукти можна забути. Крім того, впаде рівень зарплат і пенсій. Саме тому, мешканці міста мають зробити ревізію своєї позиції. Більше того, немає ніякої гарантії, що влада не додумається продавати землю в містах.

Чимало українців зараз живуть завдяки фінансовим надходженням від своїх родичів-заробітчан. Останні працюють і заробляють гроші на квартири, будинки і машини. Коли вони зрозуміють, що Україна перестала існувати, вони не лише перестануть сюди відправляти гроші, але й перевезуть свої родини до Європи. Залишаться одні пенсіонери, які потакають цій владі і вважають, що земельне питання їх не стосується.

— Тобто, Ви вважаєте, що спасіння України полягає у консолідації різних соціальних верств проти продажу землі?

— Так, в консолідації і переосмисленні цінностей і позицій. Бо продаж землі не тільки стосується аграріїв та селян, це — проблема всієї України. Ті ж, хто вважають по-іншому — глибоко помиляються. Мине кілька років — і селяни виживатимуть за рахунок городів, а мешканці міст, у кращому випадку, зіпсують своє здоров’я. Зникне суспільство і кожен рятуватиметься, як тільки зможе.

— Як вплинути на владу? Вийти у Києві на Майдан?

— Сподіваюся, не всі «слуги» — зазомбовані. На мою думку, потрібно йти під хату кожного депутата і проводити з ним роз’яснювальну роботу. В іншому випадку, ринок землі, може стати останнім акордом для України.