Юрій Буздуган: Росія залишатиметься імперією зла до завершення Четвертої світової війни

США ніколине примиряться з Росією у її статусі країни-терориста. Тому, страхи користувачів «Facebook» про дружбу Сполучених Штатів Америки з Росією — дурниці. Навіть, якщо Іран нанесе ракетний удар по США, Росія все одно залишатиметься ворогом № 1, імперією зла.

Юрій Буздуган: Росія залишатиметься імперією зла до завершення Четвертої світової війни

Уніч на 8 січня іранці здійснили низку ракетних ударів по місцям дислокацій американців в Іраку. Це була їхня помста за загибель командира корпусу вартових ісламської революції — генерала Касема Сулеймані. Українські користувачі «Facebook» вважають, що після цих подій може розпочатися війна США з Іраком. Вона зосередить навколо себе увагу світової спільноти. Відтак, світові лідери забудуть про війну на Донбасі, і це дасть змогу Путіну розпочати повномасштабні бойові дії в Україні. Чи варто нам так перейматися? Про це i-ua.tv запитав експерта індустріального розвитку Юрія Буздугана.

— Чи варто українцям боятися повномасштабного російського вторгнення?

— По-перше ми не маємо українсько-російської, чи ірансько-американської воєн. Ми маємо справу з глобальним конфліктом. Зараз розгортається те, що колись назвутьЧетверта світова війна. Цей конфлікт не має окреслених меж. Територіально, він поширений на всю Земну кулю. Він проявляється на локальних гарячих точках, які не обмежуються Україною.

По-друге, усі світові війни мають свою логіку. Зокрема, у будь-якій з них є своя «імперія зла». Якщо у Першій та Другій нею виступала Німеччина, у Третій — Холодній 1945 — 1991 років — Радянський Союз, то зараз це місце зайняла Росія.

Узагалі, світові війни тривають понад 500 останніх років. Вони почалися наприкінці ХVсторіччя, коли у 1942іспанці відкрили Америку, а португальці в 1493 знайшли шлях до Індії. З їх протистояння і стартувала боротьба за контроль над системою глобального обміну. І різноманітні локальні конфлікти — лише частина боротьби за неї.

По-третє, основнасуперечність цієї війни полягаєнев українсько-російському, чи ірансько-американському протистоянні. Зараз ми у це заглиблюватися не будемо. Хочу наголосити на іншому. Російська інтервенція в Україну (і в Крим, і на Донбас) так і залишилася б звичайним локальним конфліктом, яких багато, якби не одна обставина. Саме з окупацією Криму Росія сталаімперією зла, як Німеччина стала імперією зла з моменту окупації Польщі у 1939. Саме навколо Росії відбуватимуться головні протистояння. І ніякі інші локальні конфлікти цього не відвернуть. Ось що має для українців найбільше значення.

США ніколине примиряться з Росією у її статусі країни-терориста. Тому, страхи користувачів «Facebook» про дружбу Сполучених Штатів Америки з Росією — дурниці. Навіть, якщо Іран нанесе ракетний удар по США, Росія все одно залишатиметься ворогом № 1, імперією зла.

За останні 500 років закінчилося десять світових воєн, зараз триває одинадцята. Під час їх перебігу жодного разу не змінювалася імперія зла. Тобто, Росія залишатиметься нею до кінця глобального конфлікту. І зусилля усієї прогресивної частини людства будуть і далі спрямовуватися проти Кремля.

По-четверте, основний зміст цієї війни — зовсім не протистояння Росії та США. Воно є лише ширмою. Формально, Третя світова відбулася через протистояння СРСР та США. Та насправді, йшла боротьба між Сполученими Штатами з одного боку та Англією і Францією — з іншого. США ламали англо-французьку колоніальну імперію і виконали це завдання на відмінно. Протягом п’ятдесяти років Холодної війни світова колоніальна система була зруйнована.

Зараз в якості головного конфлікту епохи ми маємо обмежену міжнародну торгівлею. Існують утворення, які їй заважають. У даному випадку, є так звана Зона вільної торгівлі з ЄС. Але насправді, це — фейк. Німці завозять нам усе, що завгодно, а ми тільки те, що вони пускають на свої ринки. І не тільки ми, а і будь-хто, до США, включно. Тому, глобальною метою Третьої світової війни є руйнація утворень, які заважають вільному доступу будь-якої країни на будь-які ринки. І Росія тут не гравець, не фактор, не фігурант. Тим не менш, вона — імперія зла. Тому війна триватиме до тих пір, поки не будуть зруйновані утворення, що заважають вільній торгівлі. Але завершиться ця світова війна, як і всі попередні — капітуляцією імперії зла.

— Перша і Друга світові війни закінчилися крахом Німеччини, а третя — ліквідацією СРСР. Тобто Четверта світова війна може завершитися розпадом Росії на маленькі удільні князівства.

— Давайте не будемо забігати наперед. На розпад Росії очікувати не обов’язково. Німеччина також могла розвалитися, як це відбулося зАвстро-Угорщиною. Після Першої світової війни розглядалося питання про її розпорошення на 52, чи 54 країни. Її хотіли відкинути до стану донаполеонівських часів. Тим не менш, на це ніхто не пішов.

Звісно, розпад Росії на шматки можливий. Але це не принципово. Принциповим є її неодмінний програш. Бо формальним кінцем кожної світової війни є не просто капітуляція, а повернення нею боргів та виплат збитків. Ось цього нам потрібно чекати. Після Першої світової війни французи казали:"німець заплатить за все". Зараз йтиметься про росіянина. Тому, не факт, що Росія розвалиться, але їй точно доведеться платити.