Патріотичне виховання у Дніпровському педагогічному коледжі під загрозою

Зараз коледж знаходиться на стадії реорганізації. Його планують приєднати до комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти».

Патріотичне виховання у Дніпровському педагогічному коледжі під загрозою

— Підніміть руки усі, хто за НАТО, — попросила темноволоса жіночка з високою зачіскою. За службою — наша викладачка з хімії у гімназії № 3. За світоглядом — прихильниця партії Януковича. У класі піднялося десь з 11 учнівських рук.

— Ви розумієте, що у випадку членства України в НАТО будуть вбивати наших військових? А я не хочу, щоб гинули наші хлопчики.

Але наші хлопчики таки гинуть (і дівчатка також!). Перші полеглі з’явилися навесні кривавого 2014-го. Десь через 7 років після непотрібного шкільного опитування. Та чи цінують сучасні школярі їх жертву та подвиг?

Коли капелан «Дніпра-1» Дмитро Поворотний розповідав старшокласникам про загиблих бійців, залом пролунали учнівські смішки. І це — у школі № 142, де навчався полеглий десантник з 25 бригади Павло Ніконов!

Хтось може списати ситуацію № 1 на некомпетентність вчительки хімії, а № 2 — на підліткову невихованість. Утім, проблема значно масштабніша. Вчителі, здатні виховати з школярів патріотів, а не манкуртів, у жорсткому дефіциті.

Вихованням національно-свідомих вчителів наразі займаються у Дніпровському педагогічному коледжі під керівництвом виконувачки обов’язків директора Кристини Головачової. Вона дуже хоче, щоб у школи та дитячі садочки прийшли молоді спеціалісти, які люблять Україну. Зараз студенти беруть участь у різних патріотичних заходах, а хор коледжу співає «Зродилися великої години». Діти дуже люблять цю пісню.

Кристина Головачова
Кристина Головачова

Кристина Головочова за рік свого керівництва скасувала драконівські внески на свята. Приміром, раніше з кожного студента вимагали 5 — 7 тисяч гривень на випускний вечір. У 2019 році свято обійшлося 500 гривнями з групи. На ці гроші прикрасили актову залу і замовили фотозону. Діти пішли задоволеними, а у батьків залишилися цілими гаманці.

До Кристини Головачової Дніпровський педагогічний коледж очолювала Ірина Василега. Подейкують, за її керівництва відбувалися речі, неприпустимі для освітніх закладів. В спортзалі коледжу працювала лазня, а в приміщенні гуртожитку — готельний комплекс. Крім того, існував прейскурант цін на контрольні та курсові роботи. Бажання навчатися у дітей не було. Деякі викладачі навмисне завалювали талановитих студентів, щоб отримати матеріальну винагороду за складені іспити. Люди кажуть, що племінник Василеги воює на Донбасі у лавах терористичних підрозділів «ДНР». То про яке патріотичне виховання може йти мова з такою керівницею?

Ірина Василега
Ірина Василега

Зараз коледж знаходиться на стадії реорганізації. Його планують приєднати до комунального закладу вищої освіти «Дніпровська академія неперервної освіти». Відповідне рішення депутати обласної ради ухвалили 13 грудня 2019 року. Перед тим, як два заклади освіти стануть єдиним цілим, потрібно провести низку заходів.

— Співробітників коледжу переведуть на аналогічні посади до академії неперервної освіти. Ми створили структурний підрозділ, який називається Дніпровський педагогічний коледж Дніпровської академії неперервної освіти. Усі люди, починаючи з прибиральниць, закінчуючи директором та її заступником, будуть переведені на ті ж самі посади. Виняток становитимуть працівники бухгалтерської служби. У одному закладі ми не можемо тримати двох головних бухгалтерів. Тому, ми подумаємо, яку посаду надати вашому головному бухгалтеру. Усі інші, включаючи керівників відділень і заступників директора переходять на такі ж посади. Студентів переведуть до академії синхронно з викладачами, — сказав ректор академії неперервної освіти Віктор Сиченко на зустрічі з викладацьким колективом педколеджу.

Співробітники коледжу отримають листи про зміни умови праці і бланки заяв про переведення до академії. За словами Сиченка, умови праці не зміняться і в усіх збережеться заробітна плата. Ба більше того, у випадку відкриття бакалаврату, викладачі отримуватимуть більше грошей.

Нам максимально потрібно витримати всі позиції по термінам, щоб усе юридично було грамотно, і до нас ніхто не зміг придиратися, — додав Віктор Сиченко.

Але не зважаючи на позитивний прогноз ректора Академії неперервної освіти, почалися свої «але». Станом на сьогодні, жоден викладач не отримав попередження про зміни істотних умов праці. Те ж саме стосується і бланків заяв про переведення до Академії.

Хоча рішення про реорганізацію приймалося ще у минулому році. То що ж тепер? Викладачі залишаться без роботи? Складається вираження, що реорганізація потрібна не для покращення навчальних умов.

На сьогоднішній день, в коледжі не працює контрольно-ревізійне управління. Хоча, реорганізація передбачає обов’язкове проведення перевірки господарсько-економічної діяльності освітнього закладу. А закінчити реорганізацію потрібно до 18 лютого. Тобто, на все про все залишилося трохи більше місяця. Усе це наштовхує на думки, що процес переходу до академії затягується. І в чому ж причина?

Викладачі педагогічного коледжу не один раз зверталися за допомогою до голови обласної ради Дніпропетровщини Гліба Пригунова.
Викладачі педагогічного коледжу не один раз зверталися за допомогою до голови обласної ради Дніпропетровщини Гліба Пригунова.
Про всі порушення, які відбувалися в коледжі, по пунктам, можна почитати тут.
Про всі порушення, які відбувалися в коледжі, по пунктам, можна почитати тут.