Іван Пєтухов: В Україні створюються новітні передумови для концтаборів

Якщо ти висловив опозиційну до влади думку, існує ризик, що її визнають дезінформацією. І ось в цих дрібничках і криється диявол. У радянські часи через них наповнювався ГУЛАГ.

Іван Пєтухов: В Україні створюються новітні передумови для концтаборів

Влада готує низку нових законопроектів, які змінять роботу ЗМІ. Відтак, щоб бути професійним журналістом, потрібно не лише вміти писати статті та мати посвідчення з редакції, а вступити в профспілку. Крім того, депутати хочуть ввести відповідальність за недостовірну інформацію. Чи містять документи від «слуг народу» небезпеку для свободи слова? Про i-ua.tv запитав голову комісії з питань науки та ІТ Івана Пєтухова.

- Чи є загроза для свободи слова у законопроекті про ЗМІ?

— Він не про ЗМІ, а про медіа. ЗМІ — це засоби масової інформації, а ось медіа — поняття набагато ширше. Відповідно, до законопроектів, медійною персоною стане будь-яка людина що має будь -який вплив на оточуючих. Ба більше того, на масову інформацію може перетворитися навіть банальний напис на заборі. Якщо ти висловив опозиційну до влади думку, існує ризик, що її визнають дезінформацією. І ось в цих дрібничках і криється диявол. У радянські часи через них наповнювався ГУЛАГ. Тобто, в Україні створюються новітні передумови для концтаборів.

- Новий законопроект небезпечний тільки цими «дрібничками»?

— Він не один. Законопроект «Про медіа» слід розглядати разом із законопроектом авторства міністра культури Бородянського. Останній раніше називався законопроектом про протедію дезінформації. Зараз він має назву «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення національної інформаційної безпеки та права на доступ до достовірної інформації».

- Тобто, назву навмисне зробили зарозумілою і безпечною?

— Так, ви пам’ятаєте закони від 16 січня?

- Ви маєте на увазі диктаторські закони Януковича?

— Так, пам’ятаєте, що їх приймали гамузом? Враховуючи гіркий досвід попередників так звані «слуги» навмисно ховають антинародні норми у різні законопроекти цинічно називаючи їх пристойними назвами. Розумієте, влада за допомогою кількох законопроектів планує утворити тоталітарний режим. Неважко здогадатися, що ці закони у поєднанні, змінять діюче правове поле та значно уріжуть Конституційні права громадян. Вони позбавлять наших громадян ключових прав на свободу слова і вільну думку. Найактивніших, чия позиція буде відрізнятись від точки зору «слуг», визнають злочинцями, що вводять людей в оману. Зараз ще можна сказати: «Я — блогер. Ну яке з мене ЗМІ?». Після змін такий номер більше не пройде. І подібні нюанси розсипані у кількох законах. Вони хочуть прийняти спочатку один документ, потім другий, а потім тертій, а заключним акордом внести зміни до закону про телекомунікацій.

Я брав участь у робочій групі по створенню законопроекту про електронні комунікації і ми вичистили по максимуму усі ці норми від ручного керування і блокування Інтернету, але він досі не зареєстрований і не має офіційного статусу. І ми бачимо, що все що ми вичистили у одному законопроекті, повертаються від інших Комітетів ВРУ і під іншими номерами. Зокрема, у законопроекті «Про медіа» є дуже антидемократична норма. Тільки за бажанням Національної Ради з питань телебачення і радіомовлення, оператори і провайдери телекомунікацій зобов’язані блокувати будь-які ресурси, а власники хостингів — вимикати сервери. У такий спосіб Нацрада з питань телебачення швидко перетворюється на «Роскомнадзор» місцевого пошибу. Ми крокуємо прямо до Північної Кореї, або назад до СРСР. До речі, мережею гуляє інформація, що фраза «слуга народу» належить самому Йосипу Віссаріоновичу Сталіну. Схоже, в когось з так званих «слуг» дідусі працювали в НКВС.

- Серед «слуг народу» є колишні працівники ЗМІ. Зокрема, автор законопроекту «Про медіа» Олександр Ткаченко - колишній телеведучий та генеральний директор 1+1. Чому людина, яка мала безпосереднє відношення до журналістики, виступає за порушення свободи слова?

— У мене є дві відповіді на ваше питання. Перша — Верховній Раді щось «пороблене» :) Друга — давайте подивимося, ким є Ткаченко насправді. Для цього варто зазирнути у 2012 рік. За версією Незалежної медіа-профспілки України та Інституту масової інформації, він знаходився у ТОП 10 ворогів ЗМІ. Разом з Януковичем, Захарченком та Азаровим. Вибачте, але це як кажуть — медичний факт. У нього такі погляди були давно, і за 8 років змінилися навряд чи. Він вважав, що є дві думки: його і неправильна. Інакше б, його у ТОП 10 ворогів ЗМІ не помістили.

- Гм… Вони ж нарекли себе «слугами народу» і обіцяли радитися з суспільством.

— Так отож, але ж вони не уточнювали, якого народу, а ми не питали, чиї вони слуги.

- На Вашу думку, чи здатна парламентська більшість дослухатися до заперечень громадськості? Чи, на Вашу думку, доречніше виходити на Майдани? В тому числі, до протестів варто долучитися і самим журналістам.

— Зазвичай, раніше тоталітарні режими приходили на десятиріччя. Але ми живемо не в той час. Зараз процеси відбуватимуться набагато швидше. Порушуючи свободи слова і думки, у такій спосіб влада намагається захиститися від суспільства. Але ці закони небезпечні і для соціуму, і для їх творців. Влада рубає гілку, на якій сидить. Наше суспільство заполітизоване, воно дуже боляче ставиться до будь-якого тиску. Якщо саджатимуть за грати невинних, люди повстануть проти цієї влади. Той, хто відкриває ящик Пандори, завжди гине першим.