Чи має уряд Гончарука право на існування?

Незабаром на прем’єра очікує звіт.

Чи має уряд Гончарука право на існування?

Завтра, 4 лютого спливає термін, за який Кабмін Олексія Гончарука має виконати усі вимоги Володимира Зеленського. Вони стосуються оптимізації роботи уряду, кадрової політики та встановлення справедливих зарплат міністрам. Відтак, на Гончарука очікує звіт. Чи впорався його Кабмін з роботою і чи здатен на нього впливати Зеленський, про це i.ua.tv запитав у наших постійних експертів у коротенькому бліцопитуванні.

Уряд Гончарука мало чим відрізняється від попередників

Юрій Буздуган, експерт з індустріального розвитку

Чи має цей уряд право на існування. Як вам його робота?

— Я не можу дати відповідь на це питання. Розумієте, уряд мені може подобатися, або ні. Тим не менш, моя думка не є підставою, аби позбавляти його права на існування.

Варто визнати, що уряд Гончарука має послідовну дію. Вона є гіршою ніж злочинна, вона — неправильна та помилкова. Уряд проводить жорстку і послідовну неоліберальну політику. І тут їм варто віддати належне за непохитність. Безперечно, вони крадуть. Але чи не крали всі їхні попередники?

Тобто, цей уряд мало чим відрізняється від всіх інших. За винятком, хіба, що двох речей: по-перше послідової політики неолібералізму, по-друге — відсутності коріння. За ним не стоїть конкретне олігархічне угрупування. Звісно, мені дуже не подобається, що вони роблять, але їх дії послідовні. Утім це, радше заслуга не уряду, а Володимира Зеленського.

- Як ви думаєте, Зеленський здатен впливати на роботу уряду?

— А нащо йому це потрібно? Жоден український президент не впливав на роботу уряду. Усі вони намагалися зробити Кабмін слухняним. Зрештою, це вдавалося абсолютно усім президентам. Більшою мірою, Леонідові Кучмі та Вікторові Януковичу, меншою — Вікторові Ющенку та Петрові Порошенку.

Розумієте, завдання президента не керувати урядом. Воно полягає у тому, аби зробити його підконтрольним. Нащо президентам керувати Кабміном? Він робитиме помилки, але відповідальність за них нестиме прем’єр. Цей уряд однозначно слухняний Зеленському. Звісно, це — погано, але в Україні по-іншому поки не було. І в цьому сенсі, Зеленський не відрізняється від попередників. Він не гірший за них. Може навіть і кращий, бо йому вдалося зробити оновлення еліт. Правда, краще б він його не проводив. Тим не менш, відбулося тотальне оновлення влади. Але його політика мало чим відрізняється від попередників.

Існуючий уряд — достатня розплати усім поколінням

Веніамін Тимошенко, голова Об’єднання незалежних профспілок авіапрацівників

— Чи має цей уряд право на існування. Як вам його робота?

— Гарне запитання. Якщо пам’ятаєте, я казав, що більше не апелюю до будь-якої влади. Питання потрібно ставити до громадян. Вони спочатку обирають владу, а потім сидять на кухні і чекають, поки уряд наведе добро, а самі нічого не роблять. Я більше нічого не чекаю ні від влади, ні від цих людей. На мою думку, існуючий уряд — достатня розплата усім поколінням за бездіяльність, абсолютну пасивність і небажання брати на себе відповідальність. Дуже часто люди говорять: «Я не цікавлюся політикою». Тоді, ОК. Політика буде цікавитися тобою.

Як ви думаєте, Зеленський здатен впливати на роботу уряду?

— У мене все більше складається і закріплюється враження, що прізвище президента не має жодного значення. По-перше, ми маємо абсолютно пасивне населення, яке ні на що не впливає і не хоче цього робити. По-друге, у нас абсолютна зовнішня керованість. Як казав один діяч, країна належить не тим, хто в ній живе, а тим, хто володіє її боргами. Україна вже давно розпродана, і знаходиться під абсолютним зовнішнім управлінням. Думаю, поставлять на місце будь-якого президента, який тільки-но спробує виконувати власну програму, замість того, щоб втілювати у життя забаганки міжнародних мільярдерів і бенефіціарів усіх українських боргів.

Діяльність цього уряду для України буде в мінус

Юрій Смелянський, експерт «Майдану закордонних справ»

— Чи має цей уряд право на існування. Як вам його робота?

— В вересні 2019 року діючий Кабінет Міністрів вніс на розгляд Верховної Ради програму своєї діяльності. Я його дуже уважно вичитав. На роботу з програмою уряду в мене пішло кілька днів. Щойно завершивши ознайомлення, я написав на Facebook ось такий статус: «З метою самозбереження України, цей уряд потрібно терміново відправити у відставку». Він неспроможний ні сприяти підвищенню благополуччя громадян, ні економічному зростанню.

Це стосується як перших осіб Кабміну: прем’єр-міністра, віце-прем'єрів та міністрів, так і всього кадрового складу команди. Тобто, начальників департаментів та їх заступників. До речі, чимало з них, за традицією, залишилися від попередників. Не прийнято про це казати, але коли стара влада йде, а нова приходить, начальники департаментів лишаються тими ж самими. У результаті, за усі 28 років напрям політики, у першу чергу, економічної, залишався незмінним. Тобто, діяльність цього уряду для України буде в мінус.

З вересня по лютий, цей Кабмін не виконав жодне розпорядження президента. Більше того, він лише заговорює проблеми. Наведу яскравий негативний приклад діяльності уряду: у січні наповнення дохідної частини Державного бюджету не виконали на 20%. Тому, казати, що від цього уряду можна очікувати чогось позитивного на довшу перспективу, немає сенсу.

— Чи має цей уряд право на існування. Як вам його робота?

— Я не входжу ні в уряд, ні в апарат президента. Тому говорити про вплив, я можу тільки з боку. Для цієї оцінки потрібно розуміння, чого хоче президент Зеленський для України. Якщо судити за його риторикою, він бажає тільки добра. Але якщо він хоче хорошого, то у мене питання: «Навіщо він тримає цей уряд?».

Бо по суті, коли парламент проголосував за Кабмін Гончарука, він просто підтримав пропозицію пана Зеленського. Тобто, якщо дії уряду не відповідають риториці президента про все хороше, його далі тримати не можна. Тут у мене є дві версії. Перша: уряд надурив президента, і якщо це так — його потрібно відправляти геть. Друга — Кабмін і президент діють в одному напрямку. А ось це вже — зовсім інша площа розмов та оцінок.

Читайте також


Україна на 80% може забезпечити внутрішній ринок власною рибою — Ігор Бузевич

В Україні відбулися зміни у нормативних вимогах до провадження господарської діяльності в галузі рибного господарства, а саме розведення риби. Саме через це почали страждати рибогосподарські підприємства. Що не так з режимом СТРГ, навіщо він потрібен і про перспективи забезпечення внутрішнього ринку власною рибою, журналісти i-ua.tv запитали у завідувача відділу вивчення біоресурсів водосховищ Інституту рибного господарства НААН України Ігоря Бузевича.