Дніпровці вимагали звільнення ув’язнених волонтерів

Затримання Яни Дугар, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка нагадує їм репресії 1937 року.

Дніпровці вимагали звільнення ув’язнених волонтерів

У Дніпрі вимагали звільнити волонтерів, ув’язнених по справі вбивства Павла Шеремета. 14 лютого о 10-й годині біля обласної прокуратури Дніпровщини кілька небайдужих мешканців міста вийшли підтримати Юлію Кузьменко, Яну Дугар та Андрія Антоненка. На їх думку, влада може навішати необґрунтовані звинувачення на будь-якого патріота.

Прокуратура Дніпропетровщини
Прокуратура Дніпропетровщини

— Сьогодні відбувається суд над Юлією Кузьменко та Яною Дугар, — говорить організаторка акції Людмила Шамрай. — Але не всі мають змогу поїхати до Києва, щоб підтримати волонтерок. Висмоктані із пальця звинувачення проти Яни Дугар, Юлії Кузьменко та Андрія Антоненка — справа всеукраїнського масштабу. Кожен патріот та активна людина мають ризик стати наступними жертвами.

На мою думку, влада цілеспрямовано взялася за свідомих громадян. Такі люди їй не потрібні, бо вони — небезпечні. А якщо ми будемо спокійно спостерігати за арештами, наступним може стати кожен із нас. Настали часи, коли є ймовірність опинитися за ґратами у будь-якої людини з активною позицією. Тому, потрібно боротися і показувати, що ми готові відстоювати наших найкращих громадян.

Учасники акції порівнюють ув’язнення волонтерів із репресіями 1937 року. Вони переконані, що влада цілеспрямовано не звертає уваги на аргументи адвокатів Яни Дугар, Юлії Кузьемнко та Андрія Антоненка.

— Я не раз їздила в Київ на судові засідання і бачила, що говорили захисники та звинувачення, — розповідає вчителька Валерія Коваленко. — Юлію Кузьменко цілеспрямовано притягли до цієї справи. На момент вбивства Павла Шеремета, вона знаходилася на передку і як лікар надавала допомогу пораненим. Чомусь судді вперто ігнорують ці свідчення. На камерах спостереження чітко видно, що дівчина, яка причетна до вбивства Павла Шеремета без тату. Яна Дугар має його ще з 2014 року. Що ж стосується Андрія Антоненка, то він нижче на 10 сантиметрів, за людину, зафільмовану на відео. І це все доведено адвокатами. Судді не приймають жодних їх доказів. У мене складається враження, що у служителів феміди затулені вуха, і вони просто не чують.

учасники мітингу
учасники мітингу

Зараз відбувається підміна понять. Видно що з героїв і патріотів намагаються зробити злочинців. Єдина провина людей, яких притягли до справи Шеремета, те що вони — волонтери, служили в АТО та рятували Україну від агресора. Усе це нагадує 1937 рік. Репресії — це завжди страшно, тому нам дуже не хочеться їх повторення. Нехай нас небагато, але повз нас проходять люди і може, вони почнуть думати.

Учасники мітингу написали звернення до виконувача обов’язків прокурора Дніпропетровщини Романа Соскова. Тепер він його має передати до Києва.

Заява до виконувача обов'язків обласного прокурора Дніпропетровщини.
Заява до виконувача обов'язків обласного прокурора Дніпропетровщини.