Олександр Новохатський: Україна має готуватися до нової війни

Нові умови мирного співіснування із агресивним сусідом залежатимуть виключно від нашої спроможності реалізувати своє бачення того, чого саме ми бажаємо досягти.

Олександр Новохатський: Україна має готуватися до нової війни

Чи вдасться Україні вийти сильною з війни з Росією? Бойові дії продовжуються вже шість років і нам варто задуматися над цим питанням. Відповідь на нього i-ua.tv шукав з аналітиком соціальних систем Олександром Новохатським.

-Будь-яка війна закінчується миром. Але він настає на інших умовах, ніж ті, що були до її початку. Якими будуть нові умови після завершення війни з Росією? Більш вигідними, чи ні?

-Теза перша: Соціальна структура «Україна», в тому стані, якою є сьогодні, цю війну вже програла. Державне утворення Україна, у цьому військовому конфлікті з Росією, отримало поразку і в якості репарацій має виконати так звані Мінські домовленості.

Теза друга: Ігнорування умов репарації буде означати нову війну. Тобто, Україна має бути готовою до чергової фази боротьби за свою незалежність. Нові умови мирного співіснування із агресивним сусідом залежатимуть виключно від нашої спроможності реалізувати своє бачення того, чого саме ми бажаємо досягти. Чи адекватні дії державного механізму Україна на загрозу існуванню соціального простору Україна.

Теза третя: Чи визнали поразку люди, які живуть в Україні? Чи задовольняє людей, соціальний простір «Україна», існуючий стан справ? Чи відповідають думкам та уявленням людей рішення державних посадовців?

— Чи немає у Вас відчуття, що у нас залишається система суспільно-політичних і соціально-економічних відносин, через які суспільство стало жертвою агресії?

— Будь-яка війна — це конфлікт інтересів, систем і світоглядів. Суспільство Україна мусить організувати себе у державне утворення Україна. Проявити свою систему світогляду, яка їй дає економічні і політичні переваги. У нас вона не сформована. Історія вчить, що менш організовані структури завжди програють більш організованим. Тобто, Україна мусить зорганізуватися у цільну, сильну та вигідну соціальну структуру. Це — наша завдання, щоб перемогти та щоб вижити у системі планетарних, геополітичних стосунків.

Які мають відбутися зміни, щоб структура суспільства стала іншою?

— Структура суспільства змінитися не може. Це здатна зробити лише структура держави. Суспільство — це уявлення і світогляд. У нас проблема в тому, що ми не проявляємо свій світогляд у організації свого щоденного буття, що називається державою. Тому, змінювати треба не суспільну свідомість. Змінювати потрібно прояви соціальної структури у вигляді держави.

Ми маємо своє, українське, уявлення про світ і мусимо його реалізувати. Сьогоднішня держава, як механізм організації життя людей, його не організовує, не проявляє. Вона, ця соціальна машина, продовжує виконувати функцію реалізації уявлень умовних «радянських людей» про життя в системі цінностей радянського періоду. Однак, сучасна Україна, сучасне соціальне утворення, має зовсім інші уявлення про себе і своє місце в цьому світі. Саме тому ми всі, хто живе в сучасній Україні потребуємо проявлення сучасного стану речей у вигляді організованого життя у системі нових відносин та наших дійсних цінностей.

Організована соціальна структура завжди проявляється у вигляді держави, як організаторі правил життя і певної моделі економіки, яка задовольняє матеріальні потреби. Без власної організації нашого життя за таким принципом, ми будемо «бідні і гнані» у власній країні. А, ось коли проявимо свою українську сутність у державі, отримаємо від цього задоволення і користь у вигляді добробуту. Людей не треба «вчити», як їм жити. Людям необхідно створювати умови, в котрих люди можуть себе реалізувати в найкращій спосіб. Українці прагнуть жити у «Державі загального добробуту».

Рекомендовані публікації