У Дніпрі згадали загиблих за лютий

Захід всеукраїнський. Відтепер, він відбуватиметься щомісяця.

У Дніпрі згадали загиблих за лютий

У Дніпрі, 5 березня відслужили панахиду на честь воїнів, загиблих у лютому 2020 року. Вшанування відбулося на Алеї Героїв біля ОДА.

Захід всеукраїнський. Його ініціювали Південно-східний міжрегіональний відділ Українського інституту національної пам’яті, Дніпропетровська єпархія ПЦУ та капелан Дмитро Поворотний. Відтепер, вшанування полеглих у війні з Росією відбуватиметься щомісяця. Подібні молитви відслужили в Чернігові, Києві, Полтаві Харкові, Луцьку, Одесі, а також в Нікополі та Кривому Розі.

Усього в лютому 2020 року загинуло 4 українських захисники. Капелан Дмитро Поворотний назвав їх поіменно та прочитав їх короткі біографії.

Клавдія Ситник. Медик 93-ї ОМБр «Холодний Яр», 33 роки. Уродженка Харківщини, села Зачепилівка. Загинула 1 лютого біля селища міського типу Новотошківське, внаслідок осколкового та кульового поранень. Клавдія постачала на позиції медикаменти і потрапила під обстріл. Залишилася донька, яку вона виховувала сама.

Максим Хітайлов. Солдат, гранатометник 72-ї ОМБр імені Чорних Запоріжців, 22 роки. Уродженець Полтавщини, села Вирішальне. Загинув 18 лютого за спостережний пункт в районі Золотого, в наслідок снайперського обстрілу. Цей бій став одним із найзапекліших за останні роки, з масштабним використанням артилерії та ДРГ противника. Загинув унаслідок снайперського обстрілу, коли прикривав відхід своїх побратимів. Його тіло опинилося у російських бойовиків і було передано бригаді аж 20 лютого.

Дмитро Гринь. Старший солдат 58-ї ОМБр імені Гетьмана Івана Виговського, 27 років. Уродженець Сумщини, міста Шостка. Загинув 26 лютого, внаслідок підриву на невстановленому вибуховому пристрої біля Майорська в районі Горлівки. Отримав множинні осколкові поранення і помер в лікарні. Похований на Кладовищі в Шостці, поряд із своїм другом Антоном Хобою — кіборгом, який загинув 26 січня.

Володимир Федченко. Головний сержант взводу 93-ї ОМБр Холодний Яр, 46 років. Уродженець Луганщини, села Нещеретове. Досвідчений воїн загинув 27 лютого від снайперського обстрілу на позиції біля Новотошківського, Попасний район. У нього залишилася дружина, четверо дітей: доросла донька і троє синів, двоє з яких ще вчаться в школі, а третій — студент. Володимир похований на рідній Луганщині.

— Це люди, які жили поруч з нами, прийняли виклик війни і виконали свій обов’язок і військовий, і громадянський, і людський до кінця, — зазначив Дмитро Поворотний.

Священики відслужили панахиду, а дніпровці поклали квіти та лампадки біля стел Алеї Героїв.