Сергій Медвідь: Питання про продаж землі треба було винести на референдум

Влада іде на злочин. І це — зрозуміло.

Сергій Медвідь: Питання про продаж землі треба було винести на референдум

Попри карантинні заходи, «слуги народу» хочуть у понеділок прийняти закон про продаж землі. Чи можна його буде скасувати у майбутньому? Як прореагує суспільство на його ухвалення? Відповіді на ці питання i-ua.tv шукав разом з кандидатом сільськогосподарських наук Сергієм Медвідем.

— Що робити українському суспільству, якщо депутати таки приймуть закон про продаж землі?

— Тут навіть важко сказати. Депутати йшли до цієї зради дуже давно. І складається враження, що голосування за нього під час карантину — це цілеспрямована акція. Чи варто говорити про якісь пропозиції? Потрібно ходити до кожного депутата, брати його на облік і з ним розмовляти. Нехай його виборці скажуть, що йому доведеться відповідати за свої вчинки та дії. Адже закон про продаж землі — питання державної ваги і безпеки.

— За словами Зеленського, на першому етапі ринку землі, в одних руках можна буде зосереджувати не більше 100 га.

— Це кинули кістку, щоб люди заспокоїлися. А я не бачу ніяких змін, лише те, що перших два роки, можливо, будуть продавати по 100 га у одні руки. І не залежно чиї то руки. А далі все як і планували, Чи може хтось тут бачить якісь перепони для запобігання знищення України? Чи може хтось читав цей закон? І взагалі чи потрібно цей злочинний закон приймати зараз? Де ж тут Україна і доля майбутніх поколінь українців? Ось ці зміни які пропонує Зеленський; - «Ринок землі запропоновано ухвалити в наступних параметрах:

— Він вступить в дію з 1 липня 2021. Тобто, коли посткоронавірусна паніка спаде і всі повернуться до нормального життя;

— Перші два роки землю зможуть купувати лише фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів у одні руки.

— Після цього — наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 000 гектарів в одні руки.

— Землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть (принаймні перші два роки мінімум).

— Продаж іноземцям, як і було вирішено раніше, — після референдуму"

Влада іде на злочин. І це — зрозуміло. Хай потім депутати не скаржаться, що їх змусили. Я колись читав матеріали Нюрберзького процесу, нацистські злочинці також говорили, що вони лише виконували вказівку. Утім суд ухвалив рішення повістити на одній і тій же мотузці і виконавців, і тих, хто давав накази. Тому жоден депутат не повинен думати, що чимось може пояснити свої дії голосуючи за цей закон. Відповідатимуть усі.

Міняється і життя і суспільство. Подивіться що робиться на кордоні? Люди масово повертаються на свою землю. А що станеться, як вона буде не українська? Порівняйте тих людей, які під час карантину сидять в квартирах, і власників невеличких земельних ділянок та городів. Село виживе. У погребі можна взяти запаси, а ось місто…

— Чи є правові підстави для оскарження рішення про продаж землі?

— Звісно річ, що є. Питання про продаж землі треба було винести на референдум. Тим паче, Конституцію ніхто не міняв. А вона каже, що українська земля належить усьому народові, а це означає, що і наступним поколінням. Те, що зараз роблять депутати є правовим безчинством. Подивіться уважно, де право, а де цей закон?

Однак якщо його приймуть, його буде важко скасувати. Але його скасують. У ньому дуже зацікавлені іноземні компанії. Якщо вони скуплять нашу землю, вона належатиме їхнім країнам. Тому, скасування земельного закону стане дуже складним питанням. Шкода, що деякі депутати не розуміють, що вони після голосування за цей закон переходять у статус ворогів України. У часи коли всі країни ізолюються та підіймають національні питання, ми відкриваємося для продажу своєї землі — території.