Юрій Буздуган: Угорський район — експансія чи ізоляціонізм?

Якщо Україна захищається від агресії сусідів, то потрібно мати одну державну мову і забороняти будь-які спроби створювати національні райони і не підтримувати такого виду сепаратизми.

Юрій Буздуган: Угорський район — експансія чи ізоляціонізм?

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба разом із своїм угорським колегою Петером Сійярто підписали угоду про створення так званого угорського району у Закарпатській області. Йдеться, про прикордонний з Угорщиною Берегівський район. Петер Сійярто відомий неоднозначними висловлюваннями на адресу України та вимогами залишити в нашій державі угорські школи. Тут є невеличка ремарка. В Угорщині, в районах масового проживання українців, українські школи відсутні. Чи має право говорити про пригнічення свого народу держава, яка сповідує подвійні стандарти? Країна, солдати якої разом з німецько-фашистськими загарбниками зайшли на терена України і чинили проти її населення терор? Про Корюківську трагедію, коли мадяри разом з есесівцями знищили 6.700 мешканців села, офіційний Будапешт говорити не любить. Значно легше, не вибачившись перед Україною, вимагати в неї привілеї для своєї меншини. Тим часом, українська влада йде на поступки, навіть не задумуючись, що після угорського району на Закарпатті, подібні адміністративні одиниці можуть вимагати росіяни, румуни та болгари. До чого призведе така політика влади? А може не варто перейматися, і все буде гаразд? Відповіді на ці питання i-ua.tv дав експерт з питань індустріалізації Юрій Буздуган.

Від редакції Вчора, 10 червня Дмитро Кулеба спростував інформацію про створення угорського району на Закарпатті. Тим не менш, диму без вогню не буває, а суспільство має контролювати владу. Саме тому ми вирішили опублікувати думки наших експертів. Хочемо застерегти владу від шкідливих, непотрібних рішень.

- Чи є небезпека у створенні так званого угорського району?

— На це питання немає однозначної відповіді. Воно не принципове, а функціональне. Це так само як і з державною мовою: вона повинна бути одна, чи їх може бути декілька? Наприклад, Західноукраїнська Народна Республіка мала три державних мови: українську, польську та єврейську. Так було записано у Четвертому універсалі.

До чого я веду? Якщо Україна захищається від агресії сусідів, то потрібно мати одну державну мову і забороняти будь-які спроби створювати національні райони і не підтримувати такого виду сепаратизми. Як, наприклад, роблять румуни? У них немає жодної української школи. З нашого боку кордону є українські і молдавські села. Але румуни вели політику уніфікації, проголосили єдину державну мову і викладання в школах і вишах лише румунською. У результаті, українці перетворилися на румун. Однак це — шлях для тих, хто обороняється.

Хто здійснює експансію, проводить іншу політику. Що таке Придністров’я? Сталін створив Придністровську молдавську автономну область при Українській радянській соціалістичній республіці. Вона і стала підставою для подальшого захоплення Молдови. У перекладі на просту мову, якщо Україна збирається ставати сильною і робити експансію, то нам потрібно робити певні національні утворення для того, щоб мати підставу для просування далі. Тому, я б не став казати однозначно так, чи однозначно ні створенню національних регіональних утворень. Це питання функціональне.

Чи збирається Україна займатися експансією? Якщо так, то в якому напрямку? Я вважаю, що експансія України має бути. Однак не на захід, а на схід. Зараз закінчується Четверта світова війна. Імперія Зла цієї світової війни зазнає поразки і багато чого втратить. Частину своїх територій — у тому числі. Росіяни самі порушили Гельсінські угоди щодо недоторканності кордонів держав і тепер, дія цього міжнародного документа не поширюється і на саму Росію. Це відкриває можливості подальшої експансії України. І тут важливо, що при експансії розширювати власні території не обов’язково. Україна може діяти і методом збільшення впливу. У якості робочого інструменту можна використати, по-перше, російську мову, а по-друге — лояльних сусідів.

Наприклад, я вважаю принциповим найголовнішим геополітичним завданням України — повернення Білорусі споконвічно білоруського Смоленську. Чому? Бо Смоленськ — це шлях із варяг у греки. Саме через те, щоб його заблокувати, москалі відірвали собі Смоленськ. Це була наша слов’янська земля без всіляких угро-фінів та наших каторжан. У Середньовіччі Володимиро-Суздальске князівство було як англійська Австралія. Туди відправляли русів-каторжан, кримінальний елемент. Повторюся ще раз: я вважаю що Україна потребує експансії, але не на захід, а на схід. У цьому сенсі Україні потрібні відповідні інструменти. В тому числі і російська мова та держави-союзники.

Що стосується так званого берегівського району — це закладання міни уповільненої дії. Такої самої, якою став Крим. За Конституцією Україна — унітарна держава і створення будь-якого національного району цьому грубо суперечить. Ми бачимо, що Угорщина поводить себе агресивно не тільки по відношенню до України, але і до ЄС. Але заради Бога, то — політика Угорщини. А ось створення угорського національного району може бути тільки в одному випадку. Якщо ми збираємося поглинати Угорщину. А якщо ми такого наміру не маємо, то вибачте, нехай читають Гельсінські угоди та Конституцію України.

— Угорщина постійно скаржиться на пригнічення угорського населення…

— Скільки в Угорщині Українських шкіл?

— Нуль.

— І в Румунії так само. В Україні вчаться біля 40 тисяч дітей румунською і молдавською мовами. Я не знаю, скільки студіюють шкільну програму угорською, але про Румунію маємо таку статистику. Українці в Угорщині є, але для них немає жодної української школи. Вони з нас вимагають те, чого не роблять самі, проводячи проти українців політику асиміляції. Вони вдаються до маніпуляції і про це треба прямо і відверто казати. І пропонувати наступне: в Україні буде стільки угорських шкіл, скільки в Угорщині українських.

— Ба більше того, можливо Угорщині треба нагадати, що її солдати у складі німецько-фашистських військ вдерлися в Україну? Про це угорці забувають.

— Наше ж завдання не сказати: «Сам дурень». Ми все ж таки цивілізований народ. Ми працюємо і будемо говорити на високому рівні. Так, угорці мають права, але їх також мають і українці в Угорщині. Поки вони не забезпечать всі права для угорських українців, які претензії до нас? Ми і так даємо угорцям більше, ніж вони дають українцям в Угорщині. Нехай вони вийдуть на наш рівень забезпечення прав національних меншин, а потім пред’являють претензії. А поки їх зазіхання є неморальними. ­­