Андрій Кочуков: люди мають йти у громади усвідомлено

Бо там де є стадо завжди знайдеться пастух, який його буде доїти, а там де є група свідомих людей, почнеться реальне будівництво громад.

Андрій Кочуков: люди мають йти у громади усвідомлено

Дуже часто люди не розуміють, що таке об’єднані територіальні громади і навіщо вони потрібні Можливо, так відбувається, бо процес децентралізації йде згори? А, можле ситуація зміниться, коли народ візьме на місцях владу до своїх рук? і-ua.tv дізнався думку політичного аналітика Андрія Кочукова і бажає її висвітлити.

— Чи готовий український народ взяти владу до своїх рук?

— Для того, щоб чимось управляти, потрібні дві речі: знання і досвід. На сьогоднішній момент, у нас немає таких інститутів, які б дозволяли людям це отримувати. В тому числі, й академічних. Якщо подивитися в історію часів Радянського Союзу, як людина потрапляла у владу? Проходила через певні інституції, ставала комсомольським функціонером, потім — партійним, а потім могла йти в профспілки. Як би ми не ставилися до комуністів, але ця система мала певні плюси. Зокрема, там готували функціонерів — людей, які знають, що робити і як. На сьогоднішній момент, ми не маємо нічого подібного взагалі.

Зараз, люди, які знаходяться при владі не мають не те, що профільної управлінської освіти, а навіть базової вищої. Вони потрапили до влади, здебільшого, через фінанси зв’язки. Серйозні проблеми є і в існуючих громадських активістів. Вони не мають знань та досвіду, не знають як працюють інструменти влади, не володіють інформацією на що треба звертати увагу, та навіть не мають бажання вчитися. Коли їм пропонуєш навчання, вони або відповідають відмовою, або просто мовчать. На жаль, бажання змін не дає, а ні досвіду, а ні ресурсів. Тому, я поки не бачу підґрунтя, або підстав для формування системи справедливого врядування.

— Можливо все ж таки є, чи зароджується сила, яка має зробити справедливе місцеве самоврядування?

— Моя думка, що тільки місцеве самоврядування здатне бути врядуванням реалій. Централізовано можуть управлятися тільки стратегічні речі, які нас об’єднують як країну. Зокрема, це — армія та зовнішні відносини. Як колись казали французькі енциклопедисти, держава має налагоджувати стосунки з іншими державами, а решту повноважень слід віддати на місцевий рівень.

На сьогоднішній момент, з’явилися деякі рухи та громадянські ініціативи, і люди намагаються щось робити, аби відновити конституційний лад в країні, де влада має належати народу. Однак здебільшого, це поки що неусвідомлений вибір. Усвідомленим він може бути в невеликої частки громадян. Я спілкуюся з багатьма людьми, враховуючи мою викладацьку професію, і можу сказати, що на сьогоднішній момент, в суспільстві з’явилася несвідома заявка на справедливу систему.

Чим вона може виражатися? Одного разу люди просто не прийдуть на вибори. Насправді, вони перетворилися на плебісцит. Людям нічого не пропонують, крім облич, і вони змушені робити несвідомий вибір. Так само, вони почнуть ігнорувати насильство купки громадян, які вирішили, що є владою. Мені хочеться, щоб такі процеси вилилися у конструктив.

— Що Ви маєте на увазі?

— Люди усвідомлено почнуть гуртуватися і збиратися у громади. Потім вони почнуть формувати свої права. Та цей процес іще не почався. Нажаль, його намагаються підмінити симулякрами так званої децентралізації. Наші громадяни розчаровані не лише невисоким рівнем життя, але й і когнітивним сприйняттям світу. Щоб відстоювати свої права у об’єднаній громаді, потрібно, щоб люди йшли у неї усвідомлено. Бо там де є стадо завжди знайдеться пастух, який його буде доїти, а там де є група свідомих людей, почнеться реальне будівництво громад.