Віталій Комов: Проект закону «Про столицю» просто жахливий

Тут повністю відсутня логіка.

Віталій Комов: Проект закону «Про столицю» просто жахливий

Минулого року, депутати Верховної Ради прийняли у першому читанні проект закону «Про столицю». Провівши обговорення, вони планують його ухвалити у другому. Утім, документ дуже неоднозначний і має багато зауважень. Що не так із проектом закону «Про столицю», i-ua.tv у своєму коментарі пояснив експерт з місцевого самоврядування Віталій Комов.

«Я взяв три законопроекти від «Слуг» і був шокований. Ну, не буває так, щоб все було погано підряд. Але в нашому випадку - саме так.

Я маю на увазі проект закону «Про столицю». Цей документ просто жахливий. Тут повністю відсутня логіка, яка повинна бути прив’язана до столичних функцій, а зміст повинен відповідати назві.

Ніякий це не закон про столицю, а погано зроблений Статут територіальної громади, де змішалося все: і Київський магістрат, і Керуючий справами Київського магістрату, і Головний архітектор міста, і реалізація міської політики в сфері містобудування, і Районні в місті ради, і напрямки стратегічного планування у місті Києві. Виконавчим органом районної у місті ради є офіс району у місті Києві, а в кожному районі міста створюється Ратуша, так називається центр надання послуг.

Ви такий вінегрет, де-небудь бачили? Але це ж закон про столицю, про взаємодію органів державної влади та територіальної громади, в особі її органів місцевого самоврядування! І немає ніякої практичної логіки в нав’язуванні системи місцевого самоврядування зверху, що вступає в протиріччя з Європейською хартією місцевого самоврядування. Принцип субсидіарності ніхто не відміняв.

У законопроекті тільки статті 3 і 8 відповідають духу закону про столицю. Стаття 3 складається з шести пунктів, а стаття 8 - з трьох. Це і весь закон про столицю.

Всі інші статті - зайві, а за змістом - беззмістовні. А їх в проекті 42.

Конституція України і закон про місцеве самоврядування давно відрегулювали функції органів місцевого самоврядування

Вершиною творчого екстазу «Слуг» є статті 12 і 30, які суперечать одна одній.

У пункті 5 статті 12 йдеться про обов’язкове функціонування районних в місті рад, а стаття 30 говорить про те, що рішення про створення районних рад приймає Київрада або територіальна громада.

І що дуже важливо, «Слуги» вважають. що в ієрархії системи місцевого самоврядування міський голова стоїть вище територіальної громади (п. 2 ст. 12). Так хто кому служить - громада голові або голова громаді?

У «Слуг» явно не вистачає знань.

І наостанок, дуже важливо! «Розділ V. Місто як сервіс». Ця назва обдурює людей і знецінює поняття громади. Місто — це місце життєдіяльності членів громади, не споживачів послуг, а Суб’єктів. І поняття ці відрізняються так само, як стара шкапа від японської електрички.

Навіть під виглядом закону нам намагаються нав’язати ідеологію споживацтва. Та Україні потрібна абсолютно інша ідея — ідея республіканізму, що об’єднує суспільство!

Автори проекту посилаються на документи ООН, які розмиті і розпливчасті замість того, щоб реалізувати в Україні Європейську хартію міст ІІ, в якій місто — власність городян, вони господарі (громада) і це є стратегічним визначенням міста".