Як діють фейки?

Недостовірна інформація поширюється у шість разів швидше, ніж правда.

Як діють фейки?

Я знаю, що цей текст читає людина, яка любить посидіти на Фейсбучику, чи пощебетати у Твіттері. Вона неодмінно знає, як виглядають електронні сторінки провідних українських ЗМІ. А чи замислювалися ми, скільки часу витрачаємо на Інтернет? За підрахунками науковців, ми перебуваємо у Всесвітній мережі 6 годин 43 хвилини на добу. Соцмережі забирають 5 років нашого життя. Ще 7 краде телебачення. Цього часу достатньо, щоб 32 рази злітати на Місяць, стільки ж разів підійнятися на Еверест, 3,5 разів пройти уздовж Великої китайської стіни та 10.000 разів пробіги марафон.

У Інтернеті можна не тільки насититися правдивими знаннями, але й вляпатися у недостовірну інформацію. Вона ж називається англомовним модним словом фейк. Цьому інформаційному явищу приділили увагу на семінарі-практикумі «Дезінформація як інструмент гібридної війни: особливості поширення та можливості протидії». Подія відбулася 28 серпня у Одесі. Чому люди ведуться на інформаційні маніпуляції, докладно пояснила експертка з питань комунікації та член правління Центру публічної інформації пані Наталка Сад. Вона виокремила з десяток даних про фейки. Із фрагментам її промови пропонуємо ознайомитися тут.

Ефект мильної бульбашки. Ізраїльський журналіст Елі Парізер провів експеримент зі своїми друзями Скотом та Даніелем. Він запропонував їм всього на всього загуглити слово Єгипет і поділитися результатами пошуків. Скотові Goolgle запропонував посилання про кризу в Єгипті 2011 року, а Деніелові — загальну статистичну та туристичну інформацію. Пошукове слово — однакове, а результати — різні. У чому ж справа? Goolgle знав, що Скот цікавився протестами в Єгипті, а Даніел — умовною пірамідою Хеопса. Ось так працює мильна бульбашка в інформаційному просторі.

Для тих, хто не зрозумів, наведемо ілюстрацію про результати виборів Президента України. Опісля перегонів, Україна прокинулася з новим головою держави. Прихильники Петра Порошенка не могли зрозуміти, звідки взялися 73% Зеленського. Чому так сталося? «Людина, незалежно від її поглядів та світогляду, схильна своїми лайками, шерами і коментарями підтримувати своїх однодумців. А ось на інакомислячих радозаплющуємо очі. „Порохоботи“ просто не звертали уваги на дописи „зефілів“, зробили свою стрічку стерильною, жили у „власному зачиненому будиночку“. Результат — круглі очі після оголошення екзитполів», — розповіла Наталка Сад.

Ілюзія правди. Ми чомусь вважаємо за істину, слова, які чуємо не один раз.

Фейки літають на крилах. Недостовірна інформація поширюється у шість разів швидше, ніж правда. Для того, щоб фейкова новина охопила півтори тисячі людей, їй знадобиться 10 годин, а істинній — 60. Брехня стукає до наших емоцій, а правда занудствує своїм фактажем та інформативністю.

Фейки легко поширюються. Ми зробили свої стрічки кришталево чистими. Варто нашим друзям розповсюдити фейк — і ми маємо всі шанси на нього «купитися».

Фейкові новини можуть спотворювати спогади. Журналісти одного з видань США вигадали 5 історичних подій. Потім вони взяли реальні фотографії, «вкрапали» їх у вигадки і звернулися до народ. 27% опитаних сказали, що пам’ятають вигадані події фрагментарно, або з точністю до дрібниць.

Люди готові підзаробии на фейках. Одне з американських видань запропонувало двом агентствам роботу. Одному треба було зробити позитивний іміджевий матеріал про невідому компанію, а іншому — негативний. За працю обидва агентства зголосилися взяти великі кошти.

Медіа проводять жорсткі експеримент. Український сайт МС. today вирішив запустити качку, щоб протестувати українських журналістів на здатність до факт-чекінгу. За легендою, в Україні, нарешті, відкривається мережа кав’ярень «Starbucks». Працівники МС. today розіслали відповідного листа всім загальноукраїнським редакціями. Треба віддати їм належне за грамотний та правильний текст. На перший погляд, комар носу не підточить. Утім там було два АЛЕ. Перше — у прес-анонсі не вказали адресу майбутньої кав’ярні. А коли журналісти телефонували на вказаний в листі телефон, їм називали адресу, де знаходився котлован і плавали качки. Не важко здогадатися, що на місці озера кав’ярня з’явиться за місяць навряд. Друге АЛЕ — у прес-анонсі посилалося на директора розвитку «Starbucks» Семюеля Баума. Якщо загуглити, пошуковик видасть режисера стрічки «Надури мене». Іншого Семюеля Баума Goolgle не знає. Результати експерименту такі: на качку повелося 8 відомих ЗМІ. Опісля редакції МС. today, повідомила, що ніяка кав’ярня «Starbucks» відкриватися не планує. То був лише експеримент для перевірки здатності до критичного мислення.

Путін-ТВ. За результатами соціологічної компанії Internews, кожен восьмий українець дивиться російські канали. Найвпливовіші із них належать путінському урядові та Газпрому.

Можна аргументувати все, що завгодно. Знайдуться люди, які переконають інших, що Земля — плоска. Важливо приховувати правду.

Ми вас проінформували, як діють фейки. Думаємо, тепер вам буде легше не заплутатися у тенетах брехні. Дерзайте! Нам же залишається тільки побажати вам успіху.