Веніамін Тимошенко: Громадяни України наразі абсолютно беззахисні перед криміналом.

І якщо держава неспроможна гарантувати громадянам безпеку, то вона просто не має морального права забороняти їм захищатися самостійно.

Веніамін Тимошенко: Громадяни України наразі абсолютно беззахисні перед криміналом.

У четвер, 4 березня депутати Верховної Ради провалили два законопроекти, які передбачали врегулювання обігу зброї. Відтак, документ № 4335 «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» підтримало 88 парламентарів. А законопроект № 4335−1 «Про цивільну зброю та боєприпаси» — 74 депутати. Жоден із документів нардепи відмовилися відправляти на доопрацювання у профільний комітет. Попри те, що законопроекти передбачали введення посвідчень власника зброї, а до права на володіння нею — ряд вимог, депутати вирішили, що українське суспільство досі не готове. Натомість, це не стосується впливових осіб. Багато з чиновників мають цілі арсенали вдома, один колишній можновладець має аж цілий нагородний кулемет «Максим», а коханки чи дружини деяких нардепів або чиновників можуть похизуватися нагородними пістолетами. Чому українці стали жертвами дискримінації? Що далі буде з законопроектами про обіг зброї? I-ua.tv про це запитав представника громадської організації «Українська асоціація власників зброї» Веніаміна Тимошенка. Ось, що він нам відповів.

— Чому, на Вашу думку, українці мають право володіти зброєю?

— Насправді, питання стоїть не у «вільному», а у законному володінні зброєю і цим маніпулятивним питанням дуже страхають українців. Якщо подивитися на офіційну статистику на сайті Генпрокуратури, ми побачимо жахливі цифри! В Україні, в середньому щорічно вбивають понад 5,5 тисяч громадян! Тобто на «мирній» території вбивають в десятки разів більше, ніж на війні. Фінансування МВС збільшується в рази, при цьому кількість вбивств залишається стабільною. Громадяни України наразі абсолютно беззахисні перед криміналом, їх життя та здоров’я насправді не цікавить державу. І якщо держава неспроможна гарантувати громадянам безпеку, то вона просто не має морального права забороняти їм захищатися самостійно.

Тепер поговоримо про законний обіг зброї. Згідно Конституції та Цивільного кодексу обіг заборонених чи речей з обмеженим обігом визначається виключно законами. Закону про обіг зброї в Україні не існує в природі, є тільки нелегітимна інструкція МВС. Інструкція, Карл! На сьогоднішній день існує стаття 263 Кримінального кодексу України, яка передбачає покарання за обіг зброї без передбаченого законом дозволу. Однак, якщо закону немає, який тоді може бути дозвіл? А за що тоді сидять десятки тисяч українців, яких посадили за «незаконний» обіг зброї? На жаль, Україна — єдина держава в Європі, яка не має такого закону, зате має покарання. Як в сталінські часи.

— Складається враження, що українців тримають за дурників. Їм не дозволяють володіти зброєю на законних основах, але теоретично, можна позбавити людину життя звичайним кухонним ножем. Свідченням того є зафіксовані вбивства на побутовому підґрунті. А за часів Коліївщини, за знаряддя смерті поставала звичайна коса.

— Знаєте, українцям можна з 18 років йти воювати на Донбасі, щоб почувалася сито та спокійно армія державних паразитів, які сидять в кріслах відомств, міністерств та в парламенті. Натомість, українцям не дозволяють захищати своє життя, свою родину, своє майно. Якщо звернутися по допомогу до тієї ж статистики, то кількість вбивств з використанням вогнепальної зброї знаходяться на рівні 1,24% від загалу. При цьому, стріляють із зареєстрованої зброї на рівні 0,59% і в ці показники входять випадки необережного поводження зі зброєю чи самогубства. З урахуванням того, що ми маємо на руках тільки зареєстрованих понад 1,3 мільйони стволів, то піввідсотка — це ні про що, це на рівні статистичної похибки і цей показник чи не найкращий в світі. Людей же фактично вбивають ножами, пляшками, палками чи забивають ногами. Жертви абсолютно беззахисні навіть перед неозброєними чи озброєними ножами злочинцями, які хочуть їх пограбувати чи покалічити.

Однак, що не можна простим українцям - те можна міністрам, чиновникам, депутатам, їх дружинам та коханкам. Вони купують нагородну зброю. І не тільки вони! Нещодавно гучно затримали кримінального авторитета Казарцева (Князь), який відсидів за вбивство 12 років і в нього виявили нагородний пістолет, виданий ім’ям України. У мене назріло питання — за які заслуги його нагородили? Ми нібито живемо у демократичній та правовій державі, правда ж маємо дива демократії та права?

— Чому існують закриті списки людей, які мають нагородну зброю?

— Відкритих списків щодо нагородної зброї не існує. Українська асоціація власників зброї неодноразово зверталася і до МВС, і до СБУ, і до інших державних інстанцій! Ми просили показати кому і за що видали нагородну зброю. А що, українці ж мають право знати імена тих достойників, ким треба пишатися! Але ж ні, інформацію вирішили не показувати. Ба більше того, пан Аваков офіційно відповів на наш запит, що у МВС взагалі не ведуть реєстру нагороджених осіб!

— Це як?

— А ось так! Вони не ведуть реєстр тих, кого нагороджують зброєю ім’ям народу України. Але після провалу обох законопроектів, через деяких притомних народних депутатів ми ініціюємо створення тимчасової слідчої комісії. Нехай Верховна Рада розбереться зі всіма тими нагородженими! Тобто чи було це доцільно та правомірно? Яким чином та хто нагороджували кримінальних авторитетів, вбивць, коханок чиновників, бізнесменів? Тобто історія з нагородною зброєю насправді тільки починається. Ця інформація поки що закрита, бо такі, як Аваков та його попередники озброювали приватні кримінальні армії, своє оточення та заробляли на цьому величезні гроші. Ще один показовий приклад — зараз продовжується саботаж судового процесу щодо видачі зі складів МВС в 2014 році 600 автоматів Калашникова та 160 тисяч набоїв до них в руки бандугруповань для масових вбивств на Майдані. Зброю не знайшли досі, хоча я впевнений, що й не шукали, а причетні до цього особи досі «на службі». Тому вони цю інформацію приховують. Натомість, вони всіляко гноблять та ображають пересічних українців. Кажуть, що українці ще неготові, українці якісь неправильні і в українців не такий менталітет. Насправді вони не хочуть, щоб їхня корупція та злочини вилізли на поверхню. Але воно вилізе! І ми для цього зробимо усе необхідне!

— Депутати «провалили» два закони. Що далі? Писатимете нові, чи поправлятимете ці?

— За регламентом, на поточній сесії подібні законопроекти подавати вже неможна. Однак ми не здамося! Ми доопрацюємо наш законопроект і робитимемо все, аби люди зрозуміли, хто є хто в цій країні. Ми підніматимемо самоповагу та громадянську свідомість. Українці зовсім не гірші за молдован, які мають свій закон про зброю ще з 90-х років минулого сторіччя. Після його прийняття вулична злочинність у Молдові одразу впала на 50%. Ми ж не гірші за інші народи! Тому, ми працюватимемо над розробкою ще кращого законопроекту та одночасно просвітництвом та підвищенням суспільної свідомості та самоповаги.

В Конституції України сказано, що життя людини є найвищою цінністю для держави і це жодним чином не відповідає дійсності, а значить українці мають нарешті зрозуміти, що їх життя та безпека мають стати для них самих найвищою цінністю та все знаходиться виключно в їхніх руках.

Рекомендовані публікації