Чому ветеранам АТО інколи важко отримати законних 2 га?

Попри красиві декларації з боку держави, на практиці отримати обіцяну землю дуже важко.

Чому ветеранам АТО інколи важко отримати законних 2 га?

Від першого липня стартує розпродаж української сільськогосподарської землі. Які небезпеки він в собі приховує? Чи зможуть після вступу у силу ринка землі, українські захисник отримати свої дані законом два гектари? Лідер «Української військової організації» Володимир Волков намагаються відстояти права п’ятьох учасників війни з Росією на землю, на теренах Херсонщини, в межах Каланчацької об’єднаної територіальної громади, біля селища Максима Горького.

Попри красиві декларації з боку держави, на практиці отримати обіцяні два гектари дуже важко. На заваді стоять старі-недобрі корумповані моделі і жадібні чиновники. У цьому добряче переконався Володимир Волков та п’ять атовців, один з яких — Герой України. У 2017 році, чиновники з Херсонщини відмовили їм за формальною та дуже цинічною ознакою.

— На комісію, яка розглядала наше питання, запросили фермера. Він нібито мав інформацію, що земля має свого власника, але жодних документів представити не зміг. Утім, ми — люди військові, а тому — пішли далі та підняли у ЦНАПі документи з державного геокадастру. Той фундамент, а точніше — недобудований комплекс фермера, з’явився ще за радянської влади, десь у 1974 році. Його будували самостроєм, без проектної документації. Відповідно, на жодному державному балансі цей фундамент не знаходився. Так само ми не знайшли бодай якихось джерел документів, кому він міг би належати. Тому, чиновники ОТГ нас просто надурили, — розповів Володимир Волков.

Інформація з кадастру
Інформація з кадастру

Друга комісія, на цей раз вже при Каланчацькій об’єднаній територіальній громаді, відбулася у 2021 році. На перший погляд, розгляд мав би завершитися успішно. Принаймні, таке враження склалося у Володимира Волкова та бійців АТО. Голова ОТГ гостинно запросила хлопців до себе та навіть напоїла чаєм. Утім, обіцянки завершилися неприємними цяцянками. Чиновник дивилися на хлопців вовчими поглядами та вдавалися до крику та словесних нападів. Та попри контузії та несправедливі образи, учасники війни трималися дуже гідно.

— Хлопці просили їм представити документи на власність. Утім господар не з’явився, замість нього прийшов його представник. Довіреності він не мав, а документи на землю, нібито забув вдома. Ми також просили акт обстеження територій. Представник землеустрою підняв трубку і сказав, що на ділянці є фундамент. Та оскільки він немає власника, то його відомство має взяти недобудовану споруду на баланс. Утім, нам той фундамент був ні до чого. Ми просили вільну землю поряд під сільськогосподарське виробництво! Та нас чиновники вперто не чули. Зрештою, у ОТГ нам відмовили з дуже цинічною аргументацією: «А якщо власники фундаменту захочуть розвиватися? Де ми їм потім візьмемо землю?», — розповів спогади Володимир Волков.

Ділянка - окремо, фундамент (жовтий знак) - окремо.
Ділянка - окремо, фундамент (жовтий знак) - окремо.

27 травня відбулася сесія депутатів об’єднаної територіальної громади. На ній, атовці отримали остаточну відмову. Повертаючись після слухань, Володимир Волков побачив, як на землі, яку просили ветерани війни з Росією працював трактор. Іншими словами, чиновники комусь передали ділянку без дозволу і без жодного договору на оренду! Попросивши допомоги у Google, Володимир Волков побачив оголошення про продаж цієї самої землі з недобудованим фундаментом за 300 — 400 доларів.

— Чиновники займаються бізнесом. Їх не цікавлять права ветеранів від слова взагалі. Їм значно легше здавати ділянки фермерам на сезон та брати від них гроші на карман. То ж навіщо її віддавати ветеранам, якщо на ній можна підзаробити гроші, а в майбутньому — продати за кругленьку суму. Я дуже сумніваюся, що голова ОТГ не в курсі таких махінацій земельної комісії, — розповів Володимир Волков.

У майбутньому, Володимир Волков та ветерани війни з Росією планують шукати правду в суді.

У нас немає інших законних пропозицій. Але дія земельної комісії - нахабна і просто незрозуміла, — додав голова «Української військової організації».

Рекомендовані публікації