Іван Пєтухов: Я хочу, щоб всі чули справжню Україну!

ENOG 18 продемонструвала росіянам, що Україна не боїться прямих діалогів і має власну думку.

Іван Пєтухов: Я хочу, щоб всі чули справжню Україну!

8 та 9 червня відбулася міжнародна ІТ-конференція ENOG 18. У ній взяли участь 335 осіб із 39-ти країн, більшість була в онлайні. Трохи менше половини учасників становили росіяни, на другому місці — вірмени, на третьому українці. Крім підключення до інтерактивної платформи Meetecho для участі в ENOG 18 ІТшники зібралися у офлайн хабах Києва, Єревану, Санкт-Петербурга та Москви. Український Хаб представляла компанія «Адамант», вірменський — «Internet Society NGO and Union of Operators of Armenia», пітерський — «MSK-IX», а московський — «CCULD.ru». Фахівці з різних країн обмінювалися думками, через прямі онлайн-включення. Конференція ENOG відбулася із перервою у два роки, бо їй на заваді стали карантинні обмеження, пов’язані з «COVSD-19». Чому ця подія є вельми важливою для України, розповів i-ua.tv засновник «Адамант» Іван Пєтухов.

— Які актуальні питання підіймали на конференції ENOG 18?

— Це — майданчик, який дозволяє у межах Євразії і зокрема у СНД мати можливість обміну думками та впливу на людей, які працюють в ІТ-секторі. а дехто і на державу-агресорку. Насправді, це — дуже важливо. Чому? Ми зробимо велику помилку, якщо власноруч вимкнемо усі майданчики, придатні до діалогу і можливості донесення нашої української точку зору і нашого порядку денного. Зауважу, що пропаганду ще ніхто не скасовував. Пам’ятаєте, як під час Другої світової війни, листівки сипалися з бортів літаків? Зараз часи змінилися, і прийшли нові технології. У нас є чудова можливість під назвою Інтернет. Безперечно, путінська влада витрачає на свою антиукраїнську пропаганду велетенські кошти. То ж чому б нам не спробувати доносити нашу думку до мешканців держави-агресорки за допомогою інтерактивних зустрічей і соціальних мереж? Живе спілкування набагато ефективніше і нам є, що сказати, бо ми — набагато цікавіші та розумніші.

Конференція ENOG 18 стала тим самим нейтральним майданчиком, де росіяни та їх сателіти зможуть почути українську думку. Інтернет — це природно. Натомість, українська влада вирішила обмежити спілкування мінськими, нормандськими, чи іншими штучними форматами не надавши своїх офіційних представників до учасників Хабу.

— Що Ви маєте на увазі?

— Для початку, хочу сказати, що у зв’язку з коронавірусними обмеженнями, більшість учасників була в онлайні. Але були й таки що прийшли до Хабів, в Україні Київський хаб представляла компанія «Адамант». У нашому офісі, у режимі оффлайн зібралися представники ІТ-спільноти.

Власне кажучи, ENOG 18 продемонструвала росіянам, що Україна не боїться прямих діалогів і має власну думку. Утім, офіційна Москва вдалася до підступу. За зовнішні комунікації конференції відповідав директор по зовнішнім зв’язкам, технічний радник RIPE NCC Олексій Семеняка. Він — високоякісний і кваліфікований фахівець. Та російські спецслужби зробили свою чорну справу використавші візитівки співробітників СБУ що були у Олексія, вони назвали його українським агентом і вилучили всі носії інформації та техніку, відвезли на допит до катівні ФСБ. А потім, під тиском обставин дозволили повернутися в Україну заборонивши в’їжджати до Росії протягом наступних 25 років. Працівники російських спецслужб супроводжували Олексія Семеняку допоки він не покинув Московію.

— А російські учасники були готові почути нашу думку? Чи їхній розум затьмарила офіційна скабеївсько-соловйовська пропаганда?

— Я вам скажу так: не зважаючи на потужність пропаганди, кожна людина окрім телевізору має ще й власний мозок. Саме він і продукує унікальні думки. Утім, сам факт знаходження Олексія у київському хабі — це вже велика перемога. Це — маленький крок на шляху до великих здобутків. Фактично, відтиснувши Олексія зі своєї країни, росіяни вкотре ступили на стежинку самообмеження. До речі, подібну тропу для себе обрали й наші можновладці. На ENOG 18 не було жодного високопоставленого чиновника. Хоча, вся інформація знаходилася в Інтернеті й, іншими словами, була у відкритому доступі. Якщо вони думають, що за ними мають бігати і запрошувати — вони помиляються.

Головний меседж ENOG 18 — потрібність таких майданчиків для комунікації. Якби вони створювалися на рівні міжнародної спільноти, ми б мали вплив у кожній галузі та на кожному напрямку. І такий меседж ми маємо донести всім: і росіянам, і українській владі. До речі, першим було дуже незручно бачити наш синьо-жовтий стяг поруч з прапором компанії «Адамант». Їх це дратувало тому вони наприкінці другого дня, виводячи світлини інших Хабів, не вивели наших світлин, а поставили банер Київського хабу:)

— Так, а що вони очікували? Прапор «ОРДЛО»?

— Я не знаю, що вони хотіли. Та й мене це не цікавить. Я хотів, щоб всі почули думку українців що не прикрашена, а ні брехнею, а ні пропагандою.