Сергій Кондрюк про проект Держбюджету 2022: Чи файна краватка компенсує обрубані руки?

Знову і знову попирається конституційне право заробляти працею собі і своїй сім’ї на достатній рівень життя.

Сергій Кондрюк про проект Держбюджету 2022: Чи файна краватка компенсує обрубані руки?

У середу, 20 жовтня Верховна Рада схвалила Державний бюджет на 2022 рік за основу. Документ підтримали 264 парламентарі. Планується, що доходи загального фонду держбюджету збільшаться на 6,5 мільярдів гривень за рахунок імпортного ПДВ. А як же на рахунок мінімальних зарплат та прожиткового мінімуму? Про це i-ua.tv запитав у лідера громадської організації «Спілка вільних» Сергія Кондрюка.

— Що не так із Державним бюджетом 2022?

— Державний бюджет на 2022-й рік в редакції «моноуряду» з правками «монослуг» нагадує мені модернову гільйотину, файно одягнутого ката й модних гвардійців, які під бравурну музику відрубують одним руки, іншим ноги, а де кому й голови.

Ну як інакше можна охарактеризувати головний кошторис країни, в якому визначається, що працівник бюджетної сфери має право протягом місячної праці заробити аж половину від мінімальної зарплати?

А як Вам узаконення змушення працездатного українця вижити на прожитковий мінімум з 1 січня 2022-го у 2481 грн, з 1 липня у 2600 грн, а з 1 грудня у 2684 грн… І це при тому, що Міністерство соціальної політики порахувало в цінах вересня цього року вартість товарів і послуг прожиткового мінімуму для працездатного і це… — 4 564,63грн, а з урахуванням податку й військового збору — 5 670,35грн.

Увага! Міністерство соціальної політики рахує за штучно заниженим переліком життєво необхідних товарів і послуг й цинічно обрізаними нормами їх споживання, але і їх розрахунок вдвічі більший ніж в проекті Держбюджету на наступний рік, коли ще й додасться інфляційне дорожчання

— Як у кошторисі на наступний рік справи з мінімальною зарплатою?

— Знову і знову попирається конституційне право заробляти працею собі і своїй сім’ї на достатній рівень життя. Моновлада, встановлюючи розмір мінімальної зарплати на 2022-й рік (з 1.01.22 — 6.500грн, а з 1.10.22 — 6.700грн), продовжує злочинну практику не врахування в мінімальній зарплаті видатків на оренду (іпотеку) житла, видатків на утримання дітей, видатків на санаторне лікування та трудову реабілітацію тощо.

Навіть за українськими реаліями мінімальна зарплата знову буде у 2 — 3 рази заниженою, а у порівняні з ближчими сусідами ми залишатимемося найзлиденнішою країною Європи.

Найбільше потерпатимуть від такої «зарплатної політики» працівники бюджетних галузей.

Додайте до всього цього відверте ігнорування зростання зарплатної заборгованості у цьому році, а відтак перетікання цих проблем на наступний рік, й свідоме недофінансування реальних потреб освіти та медицини, а також державних шахт і навіть гірничо-рятувальної служби. Тобто вже з перших місяців нового року знову загострюватиметься проблема зарплатних боргів сотням тисяч українських працівників.

— Де взяти гроші?

— За висновками Рахункової палати в проекті Держбюджету не врахували тридцять три мільярди доходів. За оцінками екс-прем'єрки, а тепер народного депутата Юлії Тимошенко, у 2022 році втрати бюджетів і фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування через тіньову економіку понад 700 млрд гривень. А ще значна частина експертів говорить 60−100 мільярдів гривень втрат через корупційну митницю. А якщо оподаткувати надприбутки наших мільйонерів і мільярдерів, а якщо перестати заливати грошима всілякі державні «офіси», а якщо підняти зарплату до конституційного рівня і отримати з них ПДФО — це трильйон та ще з гаком.

То як назвати те, що моновлада робить в турборежимі з проектуванням Державного бюджету на наступний рік?

Які прогнози можна, а вірніше необхідно зробити щодо змін в протестних настроях українців, щодо криміналізації економіки, щодо трудової міграції за кордон…

Врешті решт, як цей «бюджетний безпрідєл» вплине на тривалість життя українця?!

Ось тут би своє слово мали б голосно сказати профспілки. Але «паркетний соцдіалог» та страх посваритися з можновладцями не додають оптимізму на супротив антиконституційній політиці. Дуже хочу помилитися.