У Дніпрі відкрилась виставка румунської фотожурналістки про АТО

Іоанна Молдован захопилася мужністю хлопців, які добровольцями пішли захищати свою Батьківщину.

У Дніпрі відкрилась виставка румунської фотожурналістки про АТО

Рука воїна тримає два натільних хрестика. Один з них білий та пластмасовий. Акурат такі, колись волонтери привезли моєму чоловікові та іншим хлопцям на ВОП.

Боєць з зачіскою, а ля йорж повернувся до об’єктива фотоапарату оголеною спиною. На ній сірою фарбою якийсь майстер вибив татуху-мішень. Скількох людей цей самий боєць закрив своїми широкими плечима? Скількох він уберіг він гіркого розпізнання мелодії мін?

Ці та інші світлини можна побачити в Першому Музеї АТО у Дніпрі. 2 грудня їх презентували на виставці Іоанни Молдован «Для України, назавжди». Трохи слів про авторку світлин. Іоанна Молдован — румунська фотожурналістка, фотограф-документаліст та письменниця. Вона провела дуже багато часу на війні у 2014 та 2015 роках. Роботи Іоанни публікувалися у The New York Times, ESPN, Al Jazeera English, Huffington Post, BBC, Der Spiegel, Libération, Deutsche Welle, LensCulture, Radio France Internationale, Slate.fr, Decât O Revista, Dilema Veche та Vice та інших виданнях.

Експозицію «Для України, назавжди» відкрив Надзвичайний і Повноважний Посол Румунії в Україні Крістіан-Леон Цуркан.

— Виставка показує вельми неприємну реальність, яка впливає на нас. Для Іоанни Молдован це проект був дуже важливим. Фотожурналістка захопилася мужністю хлопців, які добровольцями пішли захищати свою Батьківщину. Іоанна намагалася показати не стільки саму війну, скільки те, що відбувається у душах людей. Думаю, їй це вдалося. Учора в Румунії святкували національне свято — День Єдності. Прагнення до єдності. Ось, що вказує на спільні цінності України та Румунії, — розповів Крістіан-Леон Цуркан.

Крістіан-Леон Цуркан по центру.
Крістіан-Леон Цуркан по центру.

Це вже друга виставка у Дніпрі від румунських митців.

— Роботи Іоанни Молдован надзвичайно пронизливі. Фотографка змогла тонко відобразити моменти з життя людей, або трагічні події. Думаю, у Дніпрі презентували експозицію «Для України, назавжди» не випадково. Саме наше місто у 2014 році стало форпостом української незалежності. Саме звідси їхали бійці на фронт, саме сюди тікали переселенці, саме тут лікували наших поранених захисників. Для нас це дуже тяжкі і важливі моменти життя. Іоанна Молдован проілюструвала їх вельми пронизливо та зворушливо. Її роботи для нас мають важливе значення, — переконаний заступник міського голови Дніпра Володимир Міллер.

Гільзи - своєрідний декор.
Гільзи - своєрідний декор.

Виставка світлин Іоанни Молдован працюватиме до 31 грудня 2021 року.

Здається, вони жартують.
Здається, вони жартують.