Вціліла порцелянова україночка в зруйнованому будинку в Богданівці: ще один символ стійкості

Під час бойових дій у Богданівці, що в Броварському районі Київщини, постраждало багато будинків.

Вціліла порцелянова україночка в зруйнованому будинку в Богданівці: ще один символ стійкості

Знищено школу, дитячий садок та десятки домівок місцевих мешканців.

Під час окупації орки знищили й будинок жителя Богданівки Олега Уманського. Проте після потужного вибуху, яким окупанти розтрощили його дім, уціліла скульптурка україночки, яка залишалася стояти на підвіконні.

Хоча здавалося, що в неї немає жодного шансу вистояти. Тому цю скульптурку можна вважати справжнім символом стійкості нашого народу.

Розлючені росіяни обікрали та підірвали будинок

За словами Олега Уманського, 9 березня до Богданівки заходили російські війська, тому він з родиною втік з власної оселі.

«Ми встигли втекти та трохи насолити окупантам, обстрілявши їх з мисливської зброї. Адже п’яні російські солдати стріляли по вікнах просто так. Ми знали, що вони вбили на нашій вулиці сусіда та зґвалтували його дружину. У нас не було іншого вибору — крім спротиву. Розлючені росіяни, після того, як обікрали наш будинок, вирішили його підірвати вибухівкою. На першому поверсі сталася пожежа. Він згорів повністю — залишився тільки попіл. Другий поверх — частково, але будинок непридатний для життя. На першому поверсі після пожежі залишилися лише металеві частини. Вікна від вибуху вилетіли, а невелика порцелянова скульптурка залишилася стояти, наче її це не торкнулося. Хоча вона і розкололася навпіл, але все одно стоїть ціла, прихилившись до краю стіни на підвіконні», — розповідає господар будинку.

Вціліла скульптурка — спогади про матусю

Пан Олег згадує, ця скульптурка зберігається в їх родині вже не одне покоління.

«Це скульптурка моєї бабусі, яку вона подарувала моїй матері на свято, коли тій було приблизно 18 років. З того часу, майже 60 років скульптурка зберігалася в нашій родині. Мама померла позаминулого року. Статуетка стала однією з речей, які нагадували про матусю. Вона витримала навіть війну. Це дуже показово, коли в повністю знищеній кімнаті на підвіконні залишилася скульптурка україночки, як справжня, нескорена берегиня оселі», — наголошує чоловік.

В планах пана Уманського — відбувати зруйнований будинок.

«Війна дуже згуртувала нашу родину. Хоч будинок і постраждав, але головне, що ми залишилися живі. Зараз вся родина хоче відновити будинок та зробити його ще кращим. Скульптуру будемо зберігати на пам'ять. Це справжній символ незламності нашого народу», — зазначає чоловік.