Андрій Павленко: «Багато українців ризикують залишитися без опалення взимку»

Через війну в країні, українців чекають ризики наступного опалювального сезону. Які саме журналісти i-ua.tv дізнавалися у голови БО «БФ «Пам'яті небесної сотні» Андрія Павленка.

Андрій Павленко: «Багато українців ризикують залишитися без опалення взимку»

-Багато котелень та мереж було розбомблено через бойові дії. Яким буде опалювальний сезон в Україні?

— Опалювальний сезон буде дуже важким. Незважаючи на заяви керівництва держави, що ми все відбудуємо, мало хто думає, як воно буде. Цим треба займатися не після війни, а нині на територіях, які були звільнені від окупантів. Адже відновлення котлів, мереж, насосів дуже довгий процес. Який займатиме не менше ніж півроку. Зараз це найактуальніше питання в тих районах, де майже все зруйновано, наприклад, в Бородянці чи Бучі, де немає 80% міста. Щоб спростити процес — можна ставити блочно- модульні котельні. Після того, як закінчиться війна, треба будувати нові котельні. Проте опалювальний сезон почнеться вже завтра, ніхто не помітить, що вже настало 15 жовтня. Почнуться холода, а ми не готові. Тому керівники міст та областей вже мають думати зараз про опалювальний сезон.

— Чи вже готуються на Київщині та інших постраждалих від бойових дій регіонах до опалювального сезону?

— Я зустрівся з можновладцями на Київщині та просив, щоб вони відреагували та зробили якусь програму з відновлення котелень. Проте знаю, що на відновлення котелень не було жодного замовлення.

Чи ведуться зараз підготовчі роботи для відновлення зруйнованих котелен та мереж?

— Це питання треба задавати керівникам районних та обласних адміністрацій. Вони мають скликати мерів та очільників ОТГ. Такий запит треба давати губернатору Київщини, Харківщини, Сумщини, Чернігівщини та інших областей, які сильно постраждали від бойових дій. Тому треба скоріше запускати цей процес та направляти частину бюджетних грошей саме на такі дії.

— Тобто якщо зараз не почнуть ремонтувати мережі та котельні, то є великі ризики, що українці можуть залишитися без тепла?

— Дуже великий ризик. Це загроза національній енергетичній безпеці. В областях, які не постраждали від ворожої агресії, можуть протриматися. А там, де була рашиська агресія, буде важкий опалювальний сезон, якщо це питання не буде вирішене зараз. Тому це питання треба піднімати на рівні Верховної Ради.

До нас надходить фінансова допомога з Заходу. Тому треба частину цих коштів направляти на відновлення тепла та енергетики. Дома не встигнуть відновити. Також буде дуже складно відновити зруйновані тепломережі. Але це дуже важливий фронт робіт на сьогодні.

— Скільки часу займе відновлення котелень та тепломереж?
— Багато. Проте, якщо піти по шляху найменшого супротиву, наприклад, відновлювати мережі та котельні в районах, які залишилися, тобто робити блочно- модульні котельні, то це можна зробити швидко. В першу чергу треба відновлювати котельні там, де є мешканці та тепломережі. Відновлювати теплопостачання треба невеликими кварталами, щоб люди отримали взимку тепло. Якщо тепломережі були сильно пошкоджені, то скоріше за все, їх не встигнуть відновити. Ступінь пошкодження мають встановлювати спеціалісти. В деяких місцях легше прокласти нову тимчасову тепломережу, щоб люди взимку не залишилися без тепла. Треба цим займатися вже негайно.

Скільки буде коштувати відновлення однієї котельні?

— Ринкова вартість становить 1 млн грн -1 мегаватт котельні. Він дає досить велику потужність і може опалювати якийсь невеличкий район на 3- 5 тисяч мешканців. Тобто мікрорайон всю зиму може бути з теплом.

— Що робити громадам, які хочуть щоб на місцях зараз почали готуватися до опалювального сезону?

— Ставити питання перед головою ОТГ про виділення коштів на відбудову та відновлення нової котельні. Також вимагати гроші на проектування, монтаж та закупівлю обладнання. Тільки постачання обладнання буде йти близько 6 тижнів. Якщо все правильно зробити, то все це займе півроку — а це вже листопад. Тобто до грудня є шанс відновити тепло. Зараз слово за громадами, які мають вимагати, щоб депутати та голови ОТГ вже почали готуватися до опалювального сезону.

Що робити мешканцям, якщо місцева влада не реагує на їх звернення?

— Міняти владу та запастися дровами. Мешканці мають бути свідомими. Вони мають розуміти, що їм тут жити. Тому вони повинні вимагати від влади рішучих дій, а не чекати до осені. Адже відновлення теплопостачання може зайняти від 2 до 6 місяців. Зараз основне — зробити обстеження і заключення. До речі, в нас небагато фірм, які мають цим займатися.
Зараз ми вже не встигнемо зробити капітальне будівництво. Тому виходом є блочно- модульні котельні. Робиться окремий контейнер. В середині збирається котельня, його виставляють на фундамент та підключають до мереж. Це займе близько 4 місяців. Якщо ж приміщення котельні не розбомблено, там насоси цілі, то його відновлення буде коштувати набагато дешевше.